Klausova výhoda? Už sedí na Hradě, říká Dienstbier

Martina Macková
17. 10. 2007 19:00
Možní Klausovi soupeři reagují na průzkum Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Politické strany mimo ODS se na "Antiklausovi" zatím shodnout neumí. Ani Češi neříkají některému z navrhovaných jmen jednoznačné ano. Švejnar, Dienstbier i Pačes mají přibližně stejnou podporu, to znamená, že ani v jednom případě není ani zdaleka nadpoloviční.

Takové výsledky ukázal exkluzivní výzkum, který pro Aktuálně.cz zpracovali sociologové Univerzity Palackého v Olomouci.

A jak na výsledky reagují samotní kandidáti?

"Záleží na tom, zda vůbec a kdo nakonec bude kandidát. Jestli se strany shodnou na jednom jméně, pak šance velmi vzroste a bude srovnatelná se šancemi Klause," míní Václav Pačes. "Dnes lidé vůbec neví, jestli vůbec protikandidát bude a strany někoho podpoří," dodal.

Podrobnosti o exkluzivním průzkumu čtěte dále
(článek pokračuje pod grafikou s výsledky průzkumu)

Foto: Aktuálně.cz

Srovnání jednotlivých možných jmen Pačes vítá. "Čím více jmen bude v kolotoči, tím lépe. Jen ať se mluví o lidech různého zaměření, výběr by se neměl omezovat jen na někoho. Strany budou muset stejně každá trochu ustoupit, aby se shodly," míní.

Jiří Dienstbier vidí problém v tom, že lidé o protikandodátovi Klause nepřemýšlejí, protože stejně nemají možnost sami někoho zvolit. 

"Já se radši na průzkumy nedívám," říká Jiří Dienstbier. "Kdyby byla přímá volba prezidenta a kandidáti by udělali kampaň, takový průzkum by dopadl zcela jinak. V dnešní situaci lidé znají jako prezidenta Klause a ostatní kandidáty možná málo nebo vůbec," říká Dienstbier.

Podle něj hraje ve vnímání prezidenta velkou roli i samotný Hrad. "Každý pak vnímá toho, kdo je v úřadě, jako pana důvěryhodného prezidenta, který by vše zařídil, kdyby mu to hnusní úředníci a politici nekazili. A také se mu píše, aby vyřešil cokoliv i to, co vlastně nemůže. To je tady už snad od Franze Josefa," dodal.

Online rozhovory s možnými kandidáty ČTĚTE ZDE:

Podle Pavla Krchňáka, vedoucího výzkumného týmu, byl právě Dienstbier tím, jehož příznivci skutečně věří, že by Klause uměl porazit.

"Ti, kteří ho vybrali jako možného nejlepšího kandidáta, mu zároveň nejvíce ze všech tří jmen věřili. V průměru Dienstbierovi přisuzovali v souboji s Klausem šance až padesát procent," řekl Krchňák. "Je to zřejmě nejsilnější osobnost s politickými zkušenostmi," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy