Klaus zvolí premiéra (Nečase). Kdo další míří do vlády?

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
2. 6. 2010 6:05
Politici nelžou, když tvrdí, že o ministerstvech se teď nejedná. Ale zároveň neříkají vše
Kdo bude v nové vládě? Jisté místo má snad jen Petr Nečas, pokud dostane šanci od Václava Klause
Kdo bude v nové vládě? Jisté místo má snad jen Petr Nečas, pokud dostane šanci od Václava Klause | Foto: Jan Langer

Praha - "Na včerejším koaličním jednání o postech nepadlo ani slovo. Personálie jsme na schůzce vůbec neřešili."

Dva úterní výroky Miroslava Kalouska a Radka Johna nejsou lživé. Politici mají pravdu, když říkají, že při oficiálních rozhovorech o nové koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zatím obsazení resortů neprobírají.

Neříkají ale celou pravdu: kromě oficiálních schůzek běží podle zjištění Aktuálně.cz během sestavování vládního kabinetu paralelní neformální rozhovory. A právě na nich jsou jména budoucích ministrů tématem číslo jedna.

"Je to tak vždycky. O programy se nakonec svede menší bitva než o jednotlivá křesla," popsal jeden z politických matadorů, který se účastnil vyjednávání už v několika volbách.

V zákulisí se už rozděluje

Strany si i nyní už navzájem předestřely své představy a teď se o ně bude v zákulisí bojovat.

V praxi to vypadá následovně: ODS například vzkáže TOP 09, ať zapomene na ministerstvo financí pro Kalouska a vytasí se místo toho s vicepremiérským postem pro ekonomiku. To je pro TOP 09 nepřijatelné - vicepremiér by narozdíl od správce státní kasy neměl prakticky žádný vliv - a nabídku zavrhne.

Strany pak budou pár dní licitovat, ale ODS už dnes ví, že pokud nepřijde na jiný "geniální" plán bude muset Kalouskovi ministerstvo financí přepustit.

Jistotu má jen Nečas

V aktuálních seznamech budoucí vlády, které si politici sestavují v zákulisí, nakonec mohou nastat nějaké změny.

V tuto chvíli je - v případě většinové pravostředé koalice - víceméně jistý post ministerského předsedy pro Petra Nečase. Občanští demokracé coby nejsilnější hráč z připravované koaliční trojky už si tuto pozici veřejně řekli a politici TOP 09 i Věci veřejné jejich nárok nijak nezpochybnili.

Do vlády zcela jistě usednou i dvě hlavní tváře TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg. Stejně tak se automaticky počítá, že Věci veřejné budou chtít post pro Radka Johna, nejlépe spojený s bojem proti korupci, což byl hlavní předvolební tahák této strany.

 

Právě se děje

Další zprávy