Klaus útočí na Ústavní soud: Vstupujete do politiky

Michal Štůsek Michal Štůsek
27. 4. 2011 13:37
Prezidentovi se nelíbil verdikt soudu o zrušení úsporných změn ve stavebním spoření
Václav Klaus se s Ústavním soudem shodne výjimečně.
Václav Klaus se s Ústavním soudem shodne výjimečně. | Foto: Ludvík Hradilek

Podgorica - Prezident Václav Klaus ostře vystoupil proti Ústavnímu soudu, který ve středu rozhodnul zrušit úsporné změny ve stavebním spoření.

Podle Klause se soud pohybuje mimo českou ústavu a svým verdiktem vstoupil do čisté politiky. Prezident na rozhodnutí reagoval z černohorské Podgorici, kde zahájil dvoudenní návštěvu této země.

"V ČR se stalo módou mluvit o tom, jestli se ten či onen ústavní činitel pohybuje v rámci ústavy, na hraně ústavy, za hranou ústavy. Já bych chtěl říci, že dnešní rozhodnutí Ústavního soudu jednoznačně sděluje, že Ústavní soud se pohybuje mimo ústavu a že vstoupil do čisté politiky," řekl Klaus ČTK.

Ústavní soud zrušil škrty ve stavebním spoření, které prosadila vláda Petra Nečase a které se dotkly pěti milionů lidí. Vyhověl tak stížnosti opoziční ČSSD.

Zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010 ústavní soudci ruší s okamžitou platností. Podle soudců lidé, kteří měli nárok na podporu od státu za rok 2010, splnili všechny zákonem stanovené podmínky a stát jim tedy nesmí zpětně peníze vzít.

Zbytek zákona včetně snížení státní podpory nechali soudci platit ještě do konce roku.

Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že se verdiktem soudu zvýší letošní schodek o 6 miliard korun. "Do měsíce předložím vládě varianty, kde chybějící miliardy vzít," řekl Kalousek, který ale neuvedl, kde peníze vezme.

Dlouhodobá nevraživost

Český prezident kritizuje kroky Ústavního soudu dlouhodobě. Naposledy se do instituce pořádně opřel ve svém projevu v Poslanecké sněmovně.

"Ústavnímu soudu patří role vykladatele a strážce ústavy, nikoli role faktického zákonodárce. Touto mocí jsou v parlamentní demokracii nadáni pouze lidem zvolení zástupci," varoval tehdy s tím, že pokud se situace nezmění, hrozí v zemi "hluboká eroze demokracie".

Prezident měl se soudci ostrý spor i poté, co v roce 2009 zrušili ústavní zákon o zkrácení volebního období tehdejší sněmovny, který umožňoval konání předčasných voleb, nebo když kritizoval rozhodnutí z loňského září o neústavnosti snížení platů soudců.

O prezidentovi se nedávno mluvilo po celém světě, podívejte se proč

 

Právě se děje

Další zprávy