Klaus: Smrt Ládina přispěje ke zklidnění atmosféry

Domácí Domácí
3. 5. 2011 10:45
Vůdce Al-Káidy Usámu bin Ládina prezident označil za "symbol světového terorismu"
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Den po usmrcení teroristického vůdce Usámy bin Ládina se k ostatním čelním českým politikům přidal s reakcí i prezident Václav Klaus.

Zprávu o smrti hlavního strůjce útoků na USA v září 2001 podle svých slov přijal "s velkou úlevou". Ládina Klaus označil za "symbol světového terorismu".

"Věřím, že jeho zneškodnění významně přispěje k bezpečí a zklidnění atmosféry ve světě," dodal.

Prezident zároveň podotkl, že právě v době velkých změn a společenského pohybu v arabském světě se tak potvrzuje bezvýchodnost islámského terorismu. "Dává to naději, že tato hrozba, která v posledním desetiletí tak negativně poznamenala mezinárodní vztahy, bude postupně překonána," uzavřela hlava státu.

Jako první na informace o likvidaci Ládina reagoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Mohu jen po myslivecku Američanům popřát 'lovu zdar', že se to konečně podařilo. Je to důležitá zpráva," řekl Aktuálně.cz.

Premiér Petr Nečas posléze poznamenal, že smrt Usámy bin Ládina je "významným milníkem v boji proti terorismu". 

Američané Usámovu smrt oslavovali v ulicích:

Hájek: Ládinův život i smrt jsou mediální fikcí

Zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Petr Hájek v pondělí označil bin Ládinův život i smrt za pouhou mediální fikci.

"Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme," řekl serveru Parlamentní listy.cz.

Hájek, který je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Klause, dlouhodobě zastává názor, že teroristické útoky v USA z 11. září 2001 mohly zorganizovat tajné služby USA.

 

Právě se děje

Další zprávy