Klaus pozval na Hrad Miloše Zemana, nikdo neví proč

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 1. 2010 16:45
Prezident přijme bývalého sociálnědemokratického premiéra v úterý
Foto: Jan Langer

Praha - Bývalý premiér Miloš Zeman zamíří v úterý na Hrad. Pozval ho tam jeho by někdejší politický rival, ale i partner v takzvané opoziční smlouvě, prezident Václav Klaus.

O čem budou mluvit a proč se s ním hodlá současná hlava státu setkat, není jasné. Zřejmé je pouze to, že Klaus na Hradě obvykle představitele malých, navíc neparlamentních stran, nepřijímá.

Václav Klaus na svých webových stránkách pouze napsal, že se oba politici setkají. A důvod setkání neobjasnil ani Zeman, který nezvedá svůj telefon.

Miloš Zeman nedávno ohlásil comeback. S nově vzniklou Stranou práv občanů se chystá na květnové volby do Poslanecké sněmovny.

Jsi zbabělec, Miloši

Pro kandidaturu se definitivně rozhodl až po provokaci předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ten mu řekl, že je zbabělec, protože odmítá kandidovat za stranu, kterou založil. To Zemana rozčílilo a rozhodl se jít do voleb v Ústeckém kraji, kde se o přízeň voličů uchází i Paroubek.

Klaus a Zeman patřili řadu let k hlavním figurám české politiky a spolu s exprezidentem Václavem Havlem určovali politické dění v zemi.

Foto: Jan Langer

Jako lídři ODS a ČSSD absolvovali řadu politických střetů. Po letech soupeření ale našli společnou řeč v roce 1998, když uzavřeli takzvanou opoziční smlouvu. Ta umožnila vznik menšinové vlády ČSSD a zaručila občanským demokratům podíl na moci. Zeman se stal premiérem a Klaus předsedou Poslanecké sněmovny.

Klaus se na rozdíl od Zemana ve vrcholné politice udržel dodnes.

V únoru 2003 Zemana porazil v dramatické prezidentské volbě a před dvěma lety svou funkci obhájil. Zeman svůj neúspěch dával za vinu především svým nástupcům v čele ČSSD Vladimíru Špidlovi a Stanislavu Grossovi. Poslední roky strávil v politickém důchodu. Z české politiky ale nikdy zcela nezmizel. Ze své chalupy na Vysočině pravidelně kritizoval své nástupce v čele ČSSD a komentoval politické dění.

Muž za Zemanem: Chci chránit socialismus

Loni Zeman ohlásil politický návrat a v říjnu založil nový politický subjekt - Stranu práv občanů. Mezi klíčové muže této strany patří i milionář a někdejší komunistický generál Zdeněk Zbytek. Muž, kterého kvůli jeho kontaktům s Rusy sledovala BIS a jeho jméno se dokonce objevilo v jejich tajné zprávě.

Zbytek se mimo jiné "proslavil" videem, kde podle bývalého velvyslance v Rusku Luboše Dobrovského posílá tanky na Prahu.

Strana by měla mít ustavující sjezd začátkem března a sázet chce podle Zemana především na voliče nespokojené se současnou politickou situací. Velké šance na vstup do sněmovny ale podle dosavadních průzkumů veřejného mínění nemá.

Stejně jako Zeman i Klaus se rozešel se stranou, kterou léta vedl a dostal ji do vládních pozic. ODS opustil mimo jiné kvůli tomu, že mu vadil jeho nástupce v jejím čele Mirek Topolánek a jeho politické směřování. Se Zemanem se Klaus shodne v kritice nynějších poměrů v politice a jejích hlavních aktérů.

 

Právě se děje

Další zprávy