Klaus poráží Švejnara 51:28, píše Právo

tsc
7. 11. 2007 8:44
Lidé by zvolili Klause nadpoloviční většinou
Klausův možný protikandidát Jan Švejnar.
Klausův možný protikandidát Jan Švejnar. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Podle bleskového průzkumu agentury STEM, který si nechal vypracovat deník Právo, by v případě, že by prezidenta volili všichni občané, vyhrál Václav Klaus s nadpoloviční většinou.

Voliči ODS mají ve věci nového prezidenta v drtivé většině jasno, levicoví voliči se však podle deníku v názorech značně liší. U sociálních demokratů sice vede Švejnar s 46 procenty, Klaus na něj ale ztrácí jen šest procent. A to navzdory tomu, že sjezd ČSSD vyzval své zákonodárce, aby Klause nevolili.

Příznivci komunistů podle Práva ve většině případů nevědí (38 procent), náskok Švejnara s 32 procenty je však ještě menší než u příznivců ČSSD: pouhá dvě procenta.

Téměř polovina lidoveckých voličů preferuje Klause (48 procent), stejnou oblibu si naopak získal Švejnar u voličů strany Zelených. Švejnar by měl šanci u dvaadvaceti procent lidovců, menšina zelených, osmadvacet procent, by dala přednost Klausovi.

List uvádí, že Klause by volilo 60 procent lidí ve věku od 33 do 40 let, Švejnar se těší největší oblibě u občanů nad 60 let. Nejmladší skupina z 655 respondentů, tedy lidé od 18 do 29 let, by nevolila ani jednoho z kandidátů.

Klausově pozici napomáhá i fakt, že lidé v Česku mají o Švejnarovi velmi malé povědomí. Na otázku, kým Švejnar profesně je, odpovědělo správně, tedy že je ekonom, pouze 46 procent respondentů.

Další články:

Švejnar se líbí, zní od komunistů i lidovců

Boj o Hrad: Švejnar může počítat s hlasy Dienstbiera

 

Právě se děje

Další zprávy