Kdo s kým bude sedět? Pro poslance Zemka není místo

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 6. 2010 22:50
Podívejte se, kde budou na ustavující schůzi sněmovny sedět poslanci
Oficiální zasedací pořádek ustavující schůze sněmovny 22. června 2010
Oficiální zasedací pořádek ustavující schůze sněmovny 22. června 2010 | Foto: Kancelář Poslanecké sněmovny ČR

Praha - Šéf Věcí veřejných Radek John v první řadě, expředseda ČSSD Jiří Paroubek po boku středočeského hejtmana Davida Ratha až v zadní lavici.

Tak bude vypadat zasedací pořádek ustavující schůze Poslanecké sněmovny, která se sejde v úterý od 14:00. Konkrétní místa určí jednotlivým poslancům abeceda.

Někteří poslanci tak budou muset snést společnost politických protivníků: Vít Bárta z Věcí veřejných se posadí vedle sociálního demokrata Jana Babora, Petr Gazdík z TOP 09 usedne vedle komunisty Miroslava Grebeníčka.

A díky jménu vedle sebe budou sedět i Boris Šťastný a Marek Šnajdr - oba sice z ODS, ale rivalové v boji o křeslo ministra zdravotnictví.

Poněkud "plonkový" zůstává díky svému jménu z konce abecedy poslanec Václav Zemek (ČSSD), který se ocitl mimo zasedací schéma. Podle kanceláře sněmovny se prozatím posadí někam mezi poslance, zřejmě na místo zatím rezervované pro svolavatelku schůze Miroslavu Němcovou z ODS. Až poslanci zvolí svého předsedu, zbude regulérní místo i pro poslance Zemka.

Přesedat!

Němcová zřejmě ani nebude muset opustit křeslo v čele poslanců. V pondělí se totiž strany "trojkoalice" dohodly, že post předsedy patří ODS a Petr Nečas v úterý na klubu poslanců za občanské demokraty navrhne právě čerstvou 1. místopředsedkyni strany.

Foto: Ondřej Besperát

Abecední zasedací pořádek tak dlouho nevydrží: poté, co poslanci ustaví orgány sněmovny, nastanou "škatulata hejbejte se" a zákonodárci se podle politické příslušnosti seskupí do klubů.

Ještě předtím ale musí všichni složit slib do rukou svolavatelky schůze a sama Němcová ho jako první složí před nastoupenou sněmovnou.

Dívčí válka?

Pak dolní komora zřejmě vykročí k historické nadvládě žen ve vedení: jako místopředsedkyně bude Němcové asistovat Kateřina Klasnová z Věcí veřejných (její nominaci už VV provedly) a zřejmě i Vlasta Parkanová za TOP 09 (klub o tom rozhodne v úterý).

Jediným mužem v čele poslanců by pak byl Lubomír Zaorálek, pokud ho ČSSD nominuje na místopředsednickou funkci.

Nová sněmovna má také podle dohod zredukovat počet výborů, podvýborů, stálých komisí a delegací - z 91 orgánů minulé sněmovny jich má zůstat 66.

 

Právě se děje

Další zprávy