Kde rozhodují ženy nejvíc? V Liberci

Martina Macková
1. 11. 2006 14:15
Liberec/Přerov - Liberec, severočeské krajské město, má v zastupitelstvu více než třetinu žen. A to je nejvíce mezi velkými městy.
Sdružení Fórum 50% spustilo kampaň za vyšší zastoupení žen v politice
Sdružení Fórum 50% spustilo kampaň za vyšší zastoupení žen v politice | Foto: Fórum 50%

Pokud však chtějí ženy vstoupit do místní politiky, musí kandidovat za menší politickou stranu. Pak mají větší šanci uspět.

Podle propočtů organizace Fórum 50%, která se zasazuje o rovnoprávné zastoupení žen a mužů v politice, letos kandidovalo v komunálních volbách zhruba stejně žen jako před čtyřmi lety. Ženy v obecních zastupitelstvech obsadily třetinu, ve statutárních městech pětinu křesel.

Nejvíce přibylo žen na radnicích velkých měst. Patnáct statutárních měst má více zastupitelek než v minulosti, jen ve čtyřech  městech počet političek klesl.

V Praze nově zasedne v zastupitelstvu o 10  procent více žen (celkem 21,4 %), v Brně  21,5 procenta a v Plzni bude mít zastupitelstvo o šest procent žen více.

Ne však díky velkým stranám. "Seznamy kandidujících u největších stran jsou sestaveny pro ženy nejméně příznivě právě ve velkých městech. Nejvíce žen ve svých frakcích mají naopak velké strany v zastupitelstvech malých měst, jako je například Mladá Boleslav, Karlovy Vary, Jihlava, Přerov nebo Děčín," uvedla Monika Klimentová z Fórum 50%.

Liberec a Přerov, tam rozhoduje nejvíce žen

Nejvíce žen rozhoduje o životě v Liberci. Tam se voliči rozhodli dát jim více než třetinový hlas v zastupitelstvu - 36 procent.

Město vedl už před volbami výjimečně vysoký počet političek, nyní jich voliči poslali do zastupitelstva namísto 11 hned 14.

Ještěd
Ještěd | Foto: www.czechtourism.cz

Političkami se ale staly díky menším stranám a uskupením (například Strana pro otevřenou společnost).

"Ačkoliv jsou ženy na kandidátních listinách nejsilnějších politických stran, neobsazují přední, nejlépe volitelná místa. Tam, kde se zvýšil počet žen v zastupitelstvech statutárních měst, je to z velké většiny zásluhou především malých stran a nejrůznějších regionálních sdružení nezávislých kandidátek a kandidátů," potvrzuje Klimentová.

Primátorku bude mít pět měst

Téměř třicet procent mandátů získaly zastupitelky také v Přerově.

Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) bude ve funkci pokračovat
Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) bude ve funkci pokračovat | Foto: čtk

Starostu a nyní poslance Jindřicha Valoucha (ČSSD) ale překvapivě nevystřídá žena, přestože vyhrála kandidátka ODS v čele s Naděždou Jačkovou. ODS totiž domluvila koalici s ČSSD a v rámci dohod se nakonec primátorem stane muž, lídr ČSSD.

Primátorkou se zřejmě nestane ani dosavadní první žena Havířova Milada Halíková z KSČM. Komunisté ve volbách ztratili, a tak možná o post přijde v rámci povolebních vyjednávání.

Pozici ale obhájí Eva Richtrová za ČSSD ve Frýdku-Místku. ČSSD tam zvítězila a spolu s komunisty, se kterými byla dosud v koalici, získala nadpoloviční počet křesel.

Primátorkou se stane také občanská demokratka Ivana Řápková v Chomutově. Dřívější primátorka vyhrála tamní volby a v senátních naopak neuspěla.

Primátorka Havířova Milada Halíková (KSČM) končí, je však poslankyní
Primátorka Havířova Milada Halíková (KSČM) končí, je však poslankyní | Foto: KSČM

Ženu v čele města bude mít nově Zlín. ODS, v jejímž čele stála Irena Ondrová, vyhrála volby a vyjednala koalici. A také Karlovy Vary. Tam ODS navrhla na funkci advokátku Veroniku Vlkovou.

Primátorku může mít i Třinec. Měla by se jí stát Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec), jejíž strana uzavřela koalici s Třineckou volbou 2006, kterou vedl bývalý primátor města Igor Petrov, ODS a KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy