Kalousek: Když nezvýšíme DPH, budeme řezat do živého

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 10. 2012 22:08
Premiér Nečas chce uklidnit situaci v ODS
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud by se příští rok nezvyšovala základní dvacetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, znamenalo by to ve státním rozpočtu výpadek zhruba deseti miliard korun.

O stejnou částku by musely být nižší výdaje, prohlásil v České televizi ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí seznámil širší vedení ODS s návrhem kompromisu k vládnímu daňovému balíčku. Podle informací ČTK kompromisní návrh počítá s tím, že by se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent.

Základní dvacetiprocentní sazba by se ale nezvyšovala, podle původního návrhu měla vzrůst na 21 procent.

Řezalo by se do živého

"Jeden bod ve spodní sazbě DPH je zhruba šest až 6,5 miliardy korun. Jeden bod v horní sazbě je zhruba deset miliard korun dopad do státního rozpočtu," řekl v ČT Kalousek.

Dodal, že takový kompromis by vyžadoval dohodu, že se na výdejové straně o stejnou částku sníží výdaje. "Muselo by se to odrazit i na výdejové straně a já upozorňuji, že tam už se bude za současné situace řezat do živého," řekl Kalousek.

"Nevíme, zda nás předseda vlády osloví, ale obecně platí, abychom mu nekomplikovali situaci, tak jsme připraveni k určitému kompromisu v konsolidačním balíčku," řekl Kalousek ČTK.

Podmínkou ale prý budou garance schválení penzijní reformy a církevních restitucí. "Chtěli bychom také alespoň morální závazek, že podobné chování - nedodržování dohod a cukání - bylo naposledy," dodal.

Stabilizační balíček, který obsahuje vyšší DPH a další změny posilující státní rozpočet, odmítla šestice poslanců ODS. Vláda ho poté předložila ve stejném znění a spojila s ním důvěru. S rebely nyní vedení ODS o balíčku vyjednává. Kalousek vládní návrh měnit nechtěl.

 

Právě se děje

Další zprávy