Kalousek je jako Ali Baba, zlobí se odbory kvůli DPH

Domácí Domácí
19. 2. 2011 16:10
Největší odborová centrála v zemi se postavila proti penzijní reformě navržené ekonomickými ministry
Foto: Jan Langer

Praha - Odborům se nelíbí, že do soukromých penzijních fondů půjdou na úkor současného průběžného systému biliony korun. Kvůli vládou připravované penzijní reformě spustí proto kampaň nazvanou Otevřete oči.

Řekl to po celostátním shromáždění předsedů největší odborové centrály v zemi, Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), její šéf Jaroslav Zavadil.

Odbory se v sobotu vyjádřily poprvé ke čtvrtečnímu rozhodnutí ekonomických ministrů o podobě penzijní reformy

"Nejsme proti reformám, ale chceme, aby byly pro lidi. To, co připravuje pan Kalousek, je jak z pohádky o Ali Babovi a čtyřiceti loupežnících," řekl Zavadil. O podobě protestů, které chystají, budou odbory informovat postupně. Zatím mají mít podobu veřejné kampaně.

Vláda se blíží k verdiktu, podle kterého by si lidé mohli od roku 2013 dobrovolně převádět tři procentní body z 28 procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty.

Podmínkou je, že částku ve výši dvou procentních bodů přidají ze svého.

Výpadek v průběžném systému by měla krýt zvýšená sazba DPH sjednocená na 20 procent. Z ní by byly vyňaty pouze vyjmenované základní potraviny, jako chléb či brambory. Ty by zůstaly v současné sazbě 10 procent.

"Není nutné zvyšovat DPH. Děje se to jen proto, že vláda chce peníze z průběžného systému vyvést do soukromých penzijních společností," řekl šéf největšího odborového svazu Kovo Josef Středula.

Makroekonom ČMKOS Martin Fassmann navíc uvedl, že zvýšení DPH na náklady reformy nemusí stačit. Průběžný systém bude podle něj destruován. Nikdo nemá v tuto chvíli představu, v jaké výši přitom vyplácené důchody budou, řekl Fassmann.

Na shromáždění v pražském Kongresovém centru se sešlo více než tisíc předsedů základních organizací odborových svazů. V diskusi padaly i návrhy na generální stávku či protestní akce zemědělců, kteří by měli přivést "před sídlo vlády co nejvíce hnoje".

 

Právě se děje

Další zprávy