Johnův zákoník: Pražské volby by dopadly jinak

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 4. 2011 14:58
John spojuje všechny volební zákony do jednoho, jeho projednání vláda odložila o dva měsíce
Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přímá volba prezidenta, přímá volba starostů, Praha jako jediný volební obvod pro volby do pražského magistrátu.

To jsou některé změny, které navrhuje ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) v novém volebním zákoníku.

Jeho projednávání ale ve středu vláda přerušila, a to zhruba na dva měsíce. Chce o něm ještě jednat uvnitř vládní koalice i s opoziční ČSSD, řekl po jednání kabinetu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Radek John v podstatě navrhuje spojit veškeré volební zákony, týkající se voleb do sněmovny, Senátu, krajů i obcí, do jediného zákoníku. A navrhuje i některé změny, včetně těch, které ještě vládní koalice do detailu neprobrala.

Volby do sněmovny, do Senátu i do krajských zastupitelstev v zásadě nečekají žádné změny.

"Stávající volební systém se přebírá v zásadě beze změny, neboť se v praxi osvědčil," uvádí výslovně ministerský materiál.

Lidé z ministerstva vnitra tento týden připustili, že prezidentskou volbu mají připravenou ve třech variantách, její zavedení ale brzdí spory stran o kompetence hlavy státu. Nejpravděpodobnější podobou budoucí přímé prezidentské volby je dvoukolový model, nyní používaný u voleb do Senátu.

Pospíšil ve středu prohlásil, že je potřeba "vydiskutovat některé politické otázky související" s návrhem zákoníku. Shodu stran je potřeba podle něj najít ještě předtím, než se materiál v definitivním znění dostane do parlamentu.

"Je dobré si uvědomit, že jde o volební zákon a pro přijetí volebního zákona je třeba jak souhlasu Poslanecké sněmovny, tak souhlasu Senátu," připomněl ministr. Vláda má v dolní parlamentní komoře jistou většinou 118 křesel, Senát ale těsným poměrem ovládá opozice.

"Poslední zprávy jsou, že se tak úplně nedohodla koalice s opozicí," uvedl v úterý k jednáním stranických zástupců na ministerstvu spravedlnosti ministr vnitra Radek John. "Je to o kompetencích prezidenta," dodal ministrův náměstek František Vavera bez dalších podrobností.

Zákoník počítá i s přímou volbou starostů. Na tu už vláda kývla, týkat se má ale jen malých obcí.

Ministr vnitra nicméně počítá s tím, že nový volební zákoník začne platit i s těmito detaily od 1. října 2012.

Výrazná změna pro Prahu

Pokud Johnovy návrhy projdou, volby do pražského magistrátu by se změnily. Praha by byla ze zákona jediným volebním obvodem, zatímco teď může zastupitelstvo hlavního města před volbami samo určit, na kolik obvodů Prahu rozparceluje.

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu.
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu. | Foto: Ondřej Besperát

"Nově se navrhuje upravit volbu do zastupitelstva hlavního města Prahy podle úpravy voleb do zastupitelstev krajů," píše ministerstvo.

V Praze, která je metropolí a zároveň krajem, by se tak volilo podobně jako v jiných krajích, které jsou vždy jedním volebním obvodem.

V Praze se volí podle speciálního zákona o hlavním městě a systémem, který se užívá pro volby do zastupitelstev obcí a měst. Zároveň ale politické strany pobírají státní příspěvek za své zastupitele jako za zastupitele krajské.

Podle Johnova zákoníku by napříště odpadly stížnosti podobné té, kterou nedávno zamítl Ústavní soud jako nedůvodnou. Malé strany - zelení, SNK ED, Věci veřejné - se cítily poškozené tím, že zastupitelstvo s většinou ODS rozdělilo před loňskými podzimními volbami Prahu na 7 volebních obvodů.

Soud nicméně konstatoval, že se nepodařilo toto poškození dostatečně prokázat.

Jeden obvod? Volby by dopadly jinak...

Posudek politologa Tomáše Lebedy, předního experta na volební systémy, zpracovaný pro Ústavní soud nicméně ukazuje, že volby by dopadly jinak, pokud by Praha byla jediným obvodem, jak teď navrhuje i ministr John.

Podle Lebedy by se jinak rozdělilo hned 9 z celkem 63 mandátů v pražském zastupitelstvu.

Malé strany - tedy VV a koalice zelených s evropskými demokraty - by shodně získali po čtyřech mandátech. A to na úkor vítěze voleb a druhé nejsilnější strany - tedy TOP 09 a ODS. Jeden mandát navíc by dostaly ČSSD a KSČM.

"Zásadní rozdíl by výsledek přinesl pro koaliční vyjednávání, jelikož dnes vládnoucí koalice ODS a ČSSD by nezískala potřebnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu," napsal Lebeda ústavním soudcům.

 

Právě se děje

Další zprávy