John: To není vzpoura ministrů, ale plán. Máme prostor

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 4. 2012 12:40
Předseda VV v rozhovoru popisuje, jak si v noci volal s Nečasem o odchodu ministrů
Demise jsme zdrželi na Nečasovo přání, tvrdí John.
Demise jsme zdrželi na Nečasovo přání, tvrdí John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco v řadách Věcí veřejných podle zdrojů Aktuálně.cz vládne nejistota poté, co ministři za VV nesplnili včerejší dohodu a nepodali demisi, předseda strany Radek John nabízí jiný příběh.

Ministři podle něj nepodali demisi po dohodě Johna s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Podle něj se jen vytvořil několikahodinový prostor pro jednání.

Zároveň ale Radek John v rozhovoru pro Aktuálně.cz připouští, že pokud by nadále padaly z obou stran vzájemná obvinění a útoky, současná vládní koalice smysl nemá.

A.cz: Vaši ministři nepodali demisi, proč?

Tam byla takováto zápletka: Mně volal pan premiér Nečas včera večer a oznámil mi, že pokud naši ministři podají demisi, on ji nepřijme a odvolá je, čímž budeme nuceni vypovědět koaliční smlouvu a jednání se nemohou uskutečnit. Ve chvíli, kdy zdržíme podání demise, můžeme jednat. A pan premiér se mi má dneska ozvat, kdy budeme jednat. Čili trvá úkol grémia, že ministři k 1. květnu opouštějí vládu. Nicméně je tam nějaký prostor v řádu hodin na jednání s premiérem Nečasem.

A.cz: Někteří vaši poslanci ale tvrdí, že je to zrada ministrů…

No ne, to byl noční telefonát a my musíme teď tu záležitost vysvětlit. Bylo to o tom, že pan premiér nabídl jednání, pokud dneska na vládě k tomu nedojde.

A.cz: Ostatní strany už ale zřejmě začaly uvažovat spíše o předčasných volbách a zřejmě už i vzájemně sondovaly postoje…

To je možný. Vždyť jo.

A.cz: A vy jste někoho kontaktovali - třeba ČSSD?

Ne. My v této chvíli, protože jsme pozdrželi ten krok na přání pana premiéra, chceme prioritně jednat s panem premiérem.

A.cz: Takže když to shrnu: Podle vaší verze nejde ze strany ministrů, kteří měli podat demisi, ale neudělali to, o žádnou zradu, ale vývoj situace?

Jedná se o to, že premiér postavil situaci takto. A řekl: Stejně vaše usnesení zní "k 1. květnu opustit vládu", čili nebude usnesení porušeno.

A.cz: Ale dovedete si představit další trvání této koalice - vy sám za sebe?

To strašně záleží na tom jednání. My chceme věci, které chce i veřejnost. Když jsem včera poslouchal v televizi paní předsedkyni sněmovny, která se hrozně divila, že chceme svolání K9, vždyť se přece vládne, tak to je přesně to, co nám vadí. Když se někde vládne špatně, musí o tom jednat koaliční partneři.

Představa, že se nebudou řešit problémy a jenom se bude vládnout, vypadá tak, že našim resortům jsou seškrtány rozpočty, naše koaliční body, jako je přidání peněz učitelům, nejde uplatnit a body těch druhých se prosazují. Čili pokud by to bylo bez jednání o prioritách a revizi koaliční smlouvy, tak nemá cenu pokračovat.

A.cz: Ale dovedete si představit další fungování po všech těch včerejších vzájemných výrocích?

To je to, co říkáme: totální nedůvěra v koalici.

A.cz: Proto se ptám, jestli to má smysl…

Pokud by takto vypadala komunikace, nemá to naprosto žádný smysl. Protože jestli pan Kalousek říká, že jsme polozločinecká organizace, tak je to, jako bych já říkal, že on je celozločinec. Pokud se takto budeme častovat, nemá koalice dál smysl.

 

Právě se děje

Další zprávy