John podal demisi, na její přijetí si musí počkat

Domácí Domácí
17. 5. 2011 18:35
Předseda VV měl jako vicepremiér koordinovat boj proti korupci, nepohodl se ale s Nečasem
Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Věcí veřejných Radek John končí jako vicepremiér pro boj s korupcí. V úterý odpoledne přinesl premiérovi Petru Nečasovi svou demisi.

"Dnes jsem převzal demisi místopředsedy vlády Radka Johna. V nejbližší možné době ji předám prezidentu republiky," potvrdil to Nečas v oficiálním prohlášení. "Konstatuji, že koaliční smlouva trvá," dodal.

Na přijetí demise prezidentem si ale John musí počkat. Václav Klaus je totiž až do čtvrtka na pracovní návštěvě Ázerbájdžánu.

"Předseda vlády ji přijal. Čekám, že tak učiní i prezident," řekl po schůzce John.

Důvodem jeho odchodu z vlády jsou opakované neshody s Nečasem na personálním obsazení protikorupčního úřadu, který měl vést.

Odcházející vicepremiér oznámil své rozhodnutí opustit vládu minulou středu.

"Co bude dál, projednáme na středeční schůzce K9," uvedl šéf VV s tím, že ve je hře i varianta, že VV ve vládě nebudou a kabinet ODS a TOP 09 budou pouze podporovat. Vzápětí, ale dodal, že možností zůstává i to, že VV naopak ve vládě budou mít důstojnou pozici.

Na svém návratu do vlády prý John netrvá. Záleží mu prý na tom, aby byl v nadcházejícím hlasování znovu zvolen předsedou VV. Chce prý hájit poškozenou pověst VV a dokázat, že i přes informace médií o pochybném financování a řízení strany, jsou VV ve skutečnosti protikorupční stranou.

 

Právě se děje

Další zprávy