Jiří Čunek složil své funkce ve vládě

sim, brp
7. 11. 2007 14:32
Topolánek chce volné ministerstvo rychle obsadit
Jiří Čunek opouští Strakovu akademii
Jiří Čunek opouští Strakovu akademii | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Čunek už je "pouze" lidoveckým šéfem a senátorem. Na jednání vlády právě složil funkci vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.

"U ministerstva pro místní rozvoj počítám se stejným scénářem jako u ministerstva školství. To znamená, že jeho řízením bude dočasně pověřen první náměstek," uvedl premiér Mirek Topolánek.

Ten očekává, že se situace s neobsazenými resorty vyřeší během dvou až tří týdnů.

Dále čtěte
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Ministerstvo školství je přitom bez řádného ministra už více než měsíc, nyní ho provizorně vede ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík, jehož strana má resort přidělen podle koaliční dohody.

Jiří Čunek při svém posledním vládním vystoupení prohlásil, že necítí žádnou hořkost. "Neodcházím s hořkostí. Beru to jako danou skutečnost, že politika je rizikové povolání, že na politika jsou kladeny vysoké nároky - někdy s příchutí nespravedlnosti - a tak to prostě beru," řekl.

Na rozloučenou dostal od ministerského předsedy schránku na vizitky a v humorné narážce na okolnosti svého odchodu uvedl, že ji nechá ihned ocenit u starožitníka.

Předseda KDU-ČSL oznámil rezignaci minulý čtvrtek poté, co obdržel rozhodnutí Nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, která obnovila vyšetřování jeho kauzy takzvaného půlmilionového úplatku.

"Tehdy jsem se rozhodl, že už dál nebudu vystavovat koalici a vládu některým atakům, úvahám, že nějakým způsobem ovlivňuje toto trestní řízení. Nebylo tomu tak. Kolegové mohou jistě potvrdit, že se ve vládě nikdy za těch deset měsíců nemluvilo o kauze Jiřího Čunka, já se nikdy nesetkal s paní Veseckou, že bych s ní mluvil a tak dále... Přesto by stín pochybností ve vás, ve veřejnosti, mohl být, tak z toho důvodu jsem odstoupil."

Premiér a odstupující vicepremiér byli také konfrontováni s otázkou, zda se může Jiří Čunek do vlády vrátit.

"Nevylučuji žádnou možnost, ale nyní není návrat Jiřího Čunka na stole," uvedl Toplánek.

"Vidíte, pan premiér mi to usnadnil, tak nebudu odpovídat," řekl Jiří Čunek.  

Jiří Čunek naslouchá otázce
Jiří Čunek naslouchá otázce | Foto: Ludvík Hradilek
 

Právě se děje

Další zprávy