Čunek: Ukázal jsem bratrance, teď už vedou hon na něj

ina
7. 11. 2007 19:48
Jiří Čunek on-line v den, kdy opustil vládu
Jiří Čunek na on-line rozhovoru v Aktuálně.cz krátce po své demisi
Jiří Čunek na on-line rozhovoru v Aktuálně.cz krátce po své demisi | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jiří Čunek dnes po jedenácti měsících opustil vládní kabinet Mirka Topolánka. Ještě naposledy se zúčastnil zasedání vlády a hned poté zamřil do redakce Aktuálně.cz.

O třetí hodině začal diskutovat se čtenáři o svém odchodu i okolnostech, které k němu vedly.

Na vládní posty byl sice nucen rezignovat, lídrem lidové strany však zůstane i nadále. Širší vedení KDÚ-ČSL jej v úterý podrželo. Neprokázalo se totiž, že zneužíval sociální dávky. Jiří Čunek nadto předložil svým stranickým kolegům vysvětlení o původu tří a půl milionů korun, které ukládal v roce 1998 do banky a lidovci se s ním spokojili.

Čunkova verze zní: byly to mé rodinné úspory, mých rodičů a bratrance. Chtěli jsme původně podnikat, ale sešlo z toho, mimo jiné kvůli mé politické kariéře.

Svým stranickým kolegům Čunek na jednání přivedl svého bratrance, který jeho slova potvrdil.

Za potíže si mohl i sám

Na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj oficiálně rezignoval poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká znovu obnovila vyšetřování kauzy, v níž Čunek čelí podezření z korupce.

Rezignace ale přišla ve stejné době, kdy Česká televize odvysílala reportáž, v níž obvinila Čunka, že zneužíval sociální dávky pro ty nejchudší, protože je podle televize pobíral v době, kdy ukládal milióny. To se sice nepotvrdilo, tlak lidovců i premiéra ale nakonec Čunka přiměl odejít.

Za většinu potíží s majetkem si přitom Jiří Čunek mohl sám. Víc než půl roku například otálel s vysvětlením, kde se na jeho účtech vzaly ony milióny. Neřekl to ani policii, ani státnímu zástupci s argumentem, že jde o dobu před jeho vstupem do vrcholné politiky a nikomu do toho nic není.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:13Autor: BUbak313

Otázka: Pane Čunku,
v červnu 2007 proběhla tiskem celá řada článků na téma - majitelé domů si u Čunka vymohli dotace, Čunek vyslyšel nářky majitelů domů apod. Obsahem těchto článků bylo Vaše sdělení, že soukromí majitelé domů budou moci od letošního září čerpat dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení.

Jiří Čunek: Dobrý den, zdravím všechny účastníky dnešní diskuse.
Předložil jsem do vlády záměr, aby dotace na zateplování domů mohli získat všechny typy domů nejenom panelové. Bohužel ve vládě můj návrh neprošel, a dotace zůstaly pouze na panelové domy.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:17Autor: Bubak313

Otázka: Protože další informace nebylo možné nikde obdržet, obrátil jsem se s tímto dotazem celkem 4x ( slovy čtyřikrát, ) na Vašeho náměstka pro bytovou politiku, p. Ing. Petra Pávka, od kterého jsem do dnešního dne neobdržel žádnou odpověď. Poté jsem se obrátil dopisem na Vás. Stejný výsledek

Jiří Čunek: Moc mě to mrzí. Tragikommické je, že vyřízení Vašeho dopisu dostal zcela jistě opět zmíněný náměstek. Pokud ve Vašem dopise nebyla vyloženě stížnost na příslušného pracovníka ve věci nevyřízení Vašich požadavků, s tím, že Vám nebyla zaslána ani odpověď, pak jdou dopisy náměstkům dle příslušné tématiky.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:29Autor: Hans

Otázka: Pane předsedo, ČT dnes tvrdošíjně tvrdí, že jste na účet vkládal miliony v době, kdy jste pobíral sociální dávky. Je to pravda?
Díky. Hans

Jiří Čunek: Včera jsem jasně zdokumentoval a dokázal, že jsem žádný podvod v této oblasti neučinil. Odvysílání lživé reportáže minulé pondělí zasáhlo spoustu lidí, a vidím, že i Vás. Málokdo si však uvědomuje, že pokud bydlí v domě, anebo bytě například tady v Praze, vlastní mnohamilionové hodnoty. Jaký je tedy rozdíl mezi tímto člověkem, který tyto hodnoty užívá, a tím, který na tyto hodnoty teprve spoří, a pak si je teprve pořídí? V době, kdy jsem se stal starostou jsem již o dávky nepožádal a také jsem je přestal brát. Dávky sociální podpory,, které jsem bral, byly tvořeny v roce 1998 a 99 z rodičovského příspěvku mé ženy a přídavků na děti. Na rodičovský příspěvek má nárok každý, na přídavky na děti ten, kdo má příslušný příjem. Výpočet provádí odbor Státní sociální podpory. Protože se vypočítávají přídavky daného roku z minulého a předminulého roku. V roce 99, kdy jsem již byl starostou, jsem je dostával proto, že to byl doběh žádosti z minulého roku. Přestože jsem však v dalších letech měl na přídavky nárok, nežádal jsem je.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:32Autor: LaHire

Otázka: Proč jste o původu tří milionů nepromluvil dříve. Nepřipadá vám to nevěrohodné?

Jiří Čunek: Tato otázka by mě nemohla být nikdy položena člověkem, který skutečně ví, co si prožije ten, kdo se mnou má cokoliv společného. Můj bratranec již teď prožívá ataky a nájezdy novinářů, případně jiných lidí, kteří se snaží dostat do jeho soukromí, na jeho bankovní účty, atd. Nemohl jsem bez souhlasu těch, kterých se to týká, původ peněz odhalovat.
Také ta největší štvanice začala probíhat až v souvislosti s výše zmíněnou tendenční reportáží. Do té doby jsem si v zásadě vystačil s tím, že jsem o období před svým vstupem do politiky nehovořil.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:33Autor: Bubak313

Otázka: žádná odpověď.
Považujete Vaši NEKOMUNIKATIVNOST za normální stav "Vašeho" ministertva?
Co bude opravdu s dotacemi pro soukromé majitele domů ?
V případě, že nebudou, proč jste o tom neinformoval tisk ?
Jednalo se zase jenom o trik před Štrasburským soudem, kterým by vláda dokazovala co vše

Jiří Čunek: Již jsem odpovídal výše.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:41Autor: evelin

Otázka: Dobry den pane Cunek,
dekuji Vam, ze jste udelal neco pozitivni pro nas stat a vzdal se aspon nekterych ze svych funkci. Jsem sice rodila Vsetinacka, ale ta ostuda, kterou jste nasemu mestu zpusobil se neda zapomenout.

Jiří Čunek: Moje štěstí je, že podle reakcí ze Vsetína, jste se svým názorem osamocena. Máte na něj ale právo. Vám i všem ostatním bych však doporučil pokusit se vžít do role toho, kterého posuzujete. Chápu ale, že to některým lidem nejde. Navíc zcela prožít to, co ten druhý, nelze nikdy. Představte si, že vám někdo poleze do života i v době, kdy nejste žádný politik, nemůžete ovlivňovat žádné veřejné peníze apod. Tím "lezením" do života mám na mysli nezákonné odhalování všech vašich finančních i soukromých aktivit, což pak může být zneužito nejen v politickém, ale i osobním životě.
Jak jsem psal výše, byly nespravedlivě poškozeni lidé, kteří s politikou, ani se mnou neměli vůbec nic společného. Možná jen to, že pracovali ve firmě, či organizaci, kde se jen mihlo v dřívějších letech mé jméno. Museli chodit na výslechy a dokladovat, že se mnou opravdu, ale opravdu nemají nic společného, že se se mnou nikdy nepotkali atd. Navíc ti, kteří byli nařčeni, že mi předali úplatek, trpěli naprosto nespravedlivě jenom tím, že mě někdo chtěl odstranit z politického života. Přišli o mnohé zakázky, a prožili mnohé útrapy.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:47Autor: Podpora

Otázka: Dobrý den,
děkuji Vám za to, co jste v politice dokázal, a doufám, že ještě mnohé dokážete. Je neuvěřitelné, kolik závistivých ukřičených lidí se najde, když se zjistí, že se někdo má lépe, než oni. Abych se na něco zeptal: Jak se máte?

Jiří Čunek: Děkuji za optání. Ale vážně. Vy mě zřejmě budete věřit, že mé osobní lpění na funkci pro funkci je nulové, takže velkou lítost necítím. Samozřejmě cítím rozhořčení nad tím, jakou moc mohou mít ti, kteří mají peníze a vliv, a tuto kampaň proti mě si objednali. Věřím ale, že alespoň můj případ něco změní. Samozřejmě ne kvůli mě, ale kvůli tomu, že mnozí politici si uvědomují, že i oni mohou být na řadě.
Navíc jsem ve dvojím ohni. Moje nejmladší dcery my daly seznam akcí a aktivit, které jsem slíbil (nákup nočního stolku, lyžování, dovolená v létě, apod) a neuskutečnil. Dále my vyčíslily čas, jak málo jsem doma, a pohrozily mi, že to všechno dají na sociálku, že zanedbávám výchovu svých dětí. Někde se ty milované potvůrky dočetly, že to může být trestný čin. A teď opravdu nevím, jestli se v současné situaci mám radovat, nebo rmoutit.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:56Autor: punk-mouse

Otázka: Dobry den , v nedeli jste řekl že jste s manželkou ušetřil 3 nebo 4 miliony a dnes jste rekl ze jste je dostal od pribuznych... vy prostě lžete že ano ?

Jiří Čunek: Nevím, o které neděli mluvíte. Ale pochopte, že jsem díky celé rodině, se kterou jsem měl finanční vztahy, nechtěl o záležitostech před vstupem do politiky hovořit. Proto jsem vždy tvrdil, že jsou to naše peníze. Pokud se mě někdo zeptal, zda jsem našetřil půl milionu, odpověděl jsem, ano našetřil jsem půl milionu. Pokud se mě někdo zeptal, zda jsem našetřil milion, odpověděl jsem, ano našetřil jsem milion. A to proto, že jsem všechny své závazky do dnešního dne splatil ze svých zdaněných a poctivě vydělaných peněz. Proto jsem neměl žádný důvod na každou otázku odpovídat jedním naučeným odstavcem. Rád bych v této souvislotsi upozornil na to, že lidé, kteří si přesně na minuty pamatují, co udělali před rokem, pěti, deseti, atd, na všechno mají jasné a konkrétní příběh, vypočítávající do posledního haléře každou transakci a jsou to lidé s velkými příjmy, jsou mi vždy podezřelí. Protože vím, že tým právníků, ekonomů, daňových poradců dokáže takovéto příběhy pro každého z nás napsat. Ale já touto cestou jít nechci.
Nemohu za to, že jsou mezi námi lidé závistiví, lidé bez vztahu k širší rodině, kteří prožijí vše, co mají, a ostatním úspěch jen závidí, atd.

Odpovězeno: 07. 11. | 15:57Autor: bublina

Otázka: Hezký den, pane předsedo,
Podpoříte při volbě prezidenta Václava Klause nebo jiného kandidáta?

Jiří Čunek: Podpořím toho, na kom se dohodne KDU-ČSL a nebude to bránit mému svědomí. Protože tato dohoda ještě není dokončena, nemohu vám nic sdělit.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:02Autor: David

Otázka: Pane Čunek,

jste schopen veřejně přísahat na svou čest a svědomí a zejména i jako křesťan před Bohem, že jste žádný úplatek nikdy nevzal a že jste veřejnosti také v této souvislosti nikdy nelhal? Můžete takovou veřejnou přísahu udělat právě teď v tomto online rozhovoru?

Přísaha:

Já, Jiří

Jiří Čunek: Ačkoliv nám Váš návod na přísahu nepřišel, mohu Vám sdělit, že jsem úplatek nikdy nezval. Byl bych rád, kdybyste se o tomto přesvědčili ve městě Vsetíně, kde jsem osm let byl starostou, a kde lidé musí vědět a ví, jak to s jejich starostou je. Je to město příliš malé, aby za tak dlouhou dobu o svém starostovi nevěděli. Samozřejmě se neptejte paní Urbanové. Ta pravdu říci nemůže, protože by za ní mohla být trestně stíhána.
A když zmiňujete křesťanství, křesťan by takto přísahat neměl. Ale mohu Vás ujistit, že je mi to zcela jedno, jestli je to formou tou, kterou jsem uvedl, anebo přísahou.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:08Autor: Bubak313

Otázka: dokazovala co všechno pro soukromé majitele dělá, ve skutečnosti ale nedělala nic, tak jako to dělaly i vlády předchozí a to celých 18 let ?

Jiří Čunek: Já Vás skutečně chápu, bohužel ale žijeme ve světě, který je spíše mediální a pocitový, než skutečný. Takže vím, že majitel domu, který chodí do normální práce a vydělává průměrné peníze, a má dům, který mu byl vrácen v rozbitém stavu a má nájemníky s regulovaným nájemným, je na tom velmi špatně. Bohužel ale politická reprezentace raději vyslyší ty, kterých je většina, tedy nemajitelů domů. A bohužel u mnohých politiků nejde o spravedlnost, ale o hlasy.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:12Autor: Helča

Otázka: Můžeme mi, prosím, vysvětlit, jak mohla rodina se 4 dětmi a maminou věčně na mateřské, našetřit milion korun? S manželem jsme měli v téže době děti dvě, oba jsme pracovali, manžel měl příjem vysoko nad průměrem, já zhruba průměr, nejsme rozhazovační, ale o takové úspoře se nám ani nesnilo.

Jiří Čunek: Můžete mi vysvětlit, jak stovky a tisíce rodin takových, jako my, nebo ta vaše, si postavily domy podstatně větší a dražší, než mám já? Co jsem uvedl, je pravda, nebo chcete pokračovat v té trapné hře, kdy se mám zesměšňovat a také vás zesměšňovat výpočtem počtu králíků, slepic, vajíček atd, které jsme za 25 let manželství dostali od různých příbuzných. Každá rodina žije jinak.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:15Autor: Mirek

Otázka: Dobrý den.Pane Čunku chci se Vás zeptat,jak to děláte,že se dokážete tak ovládat?Moc Vám fandím a přeju hodně štěstí.

Jiří Čunek: Protože kvůli lidské zášti, hlouposti a nepřejícnosti si nezkazím náladu. Děkuji Vám.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:17Autor: Jan Dlask

Otázka: Politická kultura ve vyspělých demokratických zemích je taková, že je-li politik z něčeho podezřelý, odstoupí ze svých funkcí - neprokáže-li se podezření, může se do nich vrátit. Proč jste se tohoto mechanismu nedržel a dosud nedržíte? Uvědomujete si svůj negativní vliv na českou politickou kulturu?

Jiří Čunek: Považuji Vaše slova za klišé, a to z neznalosti západní kultury. Tam nemůže být jen tak, na základě anonymních obvinění politik pronásledován tak, jak já. A pokud je to u nás možné, pak prosazuji presumpci neviny. Ale jak vidíte, i tak jsem nakonec odstoupil. Ale to jen proto, že jsem nechtěl vystavovat své kolegy ve straně a v koalici dalším bezuzdným výkřikům.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:20Autor: Domrémy

Otázka: Myslíte že můžete fungovat jako předseda strany mimo vládu?

Jiří Čunek: Určitě ano. Jen se musí nastavit jiné mechanismy, abych byl v co nejmenším informačním vakuu.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:21Autor: Zdenda

Otázka: Dobrý den pane Čunek, chtěl bych se zeptat jestli po objasnění všech nepravdivých napadení vůči celé vaší rodině se chcete vrátit zpět do vlády. Děkuji a držím palce, ať vše ustojíte.

Jiří Čunek: V tuto chvíli se omlouvám, ale vše ukáže čas. A děkuji Vám.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:25Autor: jana

Otázka: dobry den chtěla bych vědět jak našetřit milion ze soc. davek když z poctive prace to nelze děkuji jana

Jiří Čunek: Ukažte mi člověka, či rodinu, která nebere mateřskou, či rodičovský příspěvek, když na něj má nárok. Také je málo rodin, které neberou přídavky na děti, když na ně mají nárok. Jak můžete říct, že jsem šetřil ze sociálních dávek, šetřil jsem ze všech svých příjmů.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:26Autor: jana k.

Otázka: Vazeny pane Cunek,
nemyslite, ze bylo tech trapnosti z Vasi strany uz az az? Muj manzel s vami pracoval drive ve Zbrojovce Vsetin a pokud vim, mohl jste byt rad, ze jste to dotahl tam, kam jste to vubec dotahl. Lidi uz jsou z vasich kauz otraveni. Ani o nasem panu prezidentovi toho neslysime tolik.

Jiří Čunek: Dokud se nepodepíšete celým jménem, nevěřím Vám ani slovo. To znamená, že jste manželka někoho, s kým jsem pracoval.

Odpovězeno: 07. 11. | 16:27Autor: Jiří, Kutná Hora

Otázka: Přeji hezký den Jiří,jsem rád, že jsi zůstal předsedou a doufám,že se očistí zrno od plev. Vše dobré do příštích dní, v jednotě. Jirka

Jiří Čunek: Ačkoliv nevím, který Jirka, přesto Tě zdravím.
A všem čtenářům na tomto serveru přeji krásné dny a jasnou mysl.

 

Právě se děje

Další zprávy