Je to pokleslé, vzkázal Paroubek koalici

redakce DOM, čtk
26. 6. 2006 12:10
Praha - Zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených podepsali koaliční smlouvu. Kabinet teď čeká hlasování ve sněmovně. Uvnitř: GALERIE, SEZNAM MINISTRŮ
Podpis koaliční smlouvy
Podpis koaliční smlouvy | Foto: Ludvík Hradilek

Lídři ODS, KDU-ČSL a Strany zelených dnes v poledne podepsali koaliční smlouvu, na jejímž základě by jejich strany měly vytvořit společnou vládu. Jejím premiérem má být předseda ODS Mirek Topolánek.

Ten by se měl v úterý navečer sejít s prezidentem Václavem Klausem, který je nyní pracovně v jižních Čechách. Prezident včera řekl, že koalici ODS, zelených a lidovců, považuje stále za nejnaděnější projekt vlády, která může být po volbách sestavena.

Naopak dosluhující premiér Paroubek označil krátce před tím koaliční smlouvu za "dokument na úrovni pokleslé žurnalistiky". Podle Paroubka je koaliční smlouva příliš obecná a proklamativní a byla vypracována bez ohledu na program ČSSD. Svůj výstup zakončil Paroubek slovy, že koaliční vládu nemůže jeho strana tolerovat.

Předseda ODS Mirek Topolánek, Petr Nečas a Ivan Langer při podpisu Smlouvy ODS s občany ČR
Předseda ODS Mirek Topolánek, Petr Nečas a Ivan Langer při podpisu Smlouvy ODS s občany ČR | Foto: čtk

Je ale otázkou, zda tato vláda bude vládnout celé funkční období, tedy čtyři roky.

V Poslanecké sněmovně jí totiž chybí jeden hlas k tomu, aby získala parlamentní důvěru. ČSSD a KSČM ji podpořit nechtějí. Například ČSSD požaduje od trojkoalice programové ústupky, s nimiž ale zejména ODS nesouhlasí.

Deník Aktuálně.cz už minulý týden zjistil, že sociální demokraté chtějí ve čtvrtek zablokovat hlasování o vedení sněmovny. Na post předsedy dolní komory navrhnou dosavadního předsedu Lubomíra Zaorálka.

Foto: Ondřej Besperát

Mezi priority pravostředového kabinetu má podle koaliční smlouvy patřit EU, občan, rodina, vzdělání a kultura, právní stát bez korupce, zdravé veřejné finance, moderní ekonomika a nová pracovní místa a také kvalita života ve městě i na venkově. Podle politologů není reálný význam dokumentu velký, protože bez dohody s ČSSD bude koalice svůj program jen těžko prosazovat.

Dalším krokem po podpisu koaliční smlouvy bude ustavující schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny, která začne v úterý. Nová vláda před ni pak v příštích týdnech předstoupí se žádostí o vyslovení důvěry.

 

Právě se děje

Další zprávy