Jak vyléčit státní finance? Zeman radí progresivní daň

Michal Žák Michal Žák
13. 12. 2009 13:20
Vzrůst by podle něj měly i korporátní daň a DPH
Miloš Zeman, důchodce z Vysočiny, o sobě v poslední době dává vědět stále častěji.
Miloš Zeman, důchodce z Vysočiny, o sobě v poslední době dává vědět stále častěji. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Rostoucí schodek státních financí a s ním se zvyšující zadluženost Česka by mělo vyřešit znovuzavedení progresivního zdanění.

V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil expremiér a někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman. Podpořil tak návrh, s nímž před pár dny přišel ministr financí Eduard Janota.

Vzápětí se zostra pustil do podoby státního rozpočtu na příští rok, který ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Zákonodárci totiž rozcupovali takzvaný úsporný balíček a zabránili tak například snižování platů státních zaměstnanců.

Více peněz dali i na sociální služby, a to vše například na úkor důchodů. Ač šlo fakticky jen o přesunutí 12 miliard v rámci výdajových kapitol, podle expertů to může v důsledku znamenat zvýšení deficitu až na 5,8 procenta HDP.

Více peněz od firem i z DPH

"V listopadu nemusí být na důchody," varoval Zeman s tím, že každoročně přibude 30 tisíc starobních důchodců. "Stát bude muset důchody sanovat, a tak vzroste deficit," míní expremiér.

Řešením neutěšené situace státní pokladny by podle něj byla změna daňového systému. "Přimlouvám se za znovuzavedení progresivní daně, která je běžná ve všech vyspělých západních zemích."

Podle něj by měla být zavedena čtyři daňová pásma, čímž by byl naplněn do značné míry i princip solidarity.

Zeman by byl i pro zvýšení korporátní daně a základní sazby DPH. Tu sníženou, která se týká například potravin, by nechal na současné úrovni 9 %, u ostatních položek by navrhoval nárůst na 22 procent.

Zároveň prohlásil, že za současnou situaci mohou všechny parlamentní strany bez výjimky. "Seškrtal bych 70 miliard, které v roce 2006 všechny politické strany v předvolební euforii naslibovaly voličům," připomněl pastelkovné a další dávky, na které poslanci před lety kývli.

 

Právě se děje

Další zprávy