Jak to bylo na Hradě? Senátor, který zmizel, promluvil

Martina Macková
28. 2. 2008 17:03
Senátor Kalbáč: Od volby prezidenta mi vyhrožují

Praha - Lidovecký politik Josef Kalbáč byl tím volitelem, který svým nenadálým odchodem z Hradu prakticky zablokoval první volbu prezidenta.

Jihočeský senátor přiznal nátlak a potíže se srdcem a dnes říká: Prezident je zvolen, ale stále mi vyhrožují.

Jak to tehdy bylo na Hradě? Kdo na něj dělal nátlak a proč nakonec přišel zvolit Klause? Senátor odpověděl v exkluzivním rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz; vyřkl věci, které dosud nezveřejnil.

A: Říkáte, že jste se rozhodl až na Hradě. Proč jste nakonec nehlasoval?

Cítil jsem se velice špatně a věděl jsem, že je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Tyto problémy nastaly po přímém nátlaku. Šel jsem na toalety a několik sekund po tom, co jsem vešel, se tam objevil mladší muž, který mi začal vyhrožovat. A to mimořádně nepřátelským způsobem. Řekl mi, že má nevolba pana Švejnara bude mít pro mě osobně neblahé důsledky a pro KDU-ČSL také. Celá událost trvala 30 až 50 sekund. A jelikož jsem z venkova, tak jsem nezůstal koukat a snažil jsem se tu osobu zadržet a předat ochrance. Bohužel, zřejmě asi tak třicetiletý rozdíl ve věku rozhodl o tom, že muž utekl a mě se na základě toho objevily srdeční problémy, na které se léčím již dlouho.

A: Podáte trestní oznámení?

Člověka, který mě vyhrožoval, jsem nikdy neviděl. Byl jsem rozrušen a obávám se, že bych jej ani nebyl schopen dostatečně dobře popsat, jelikož se vše odehrálo rychle a nečekaně. Navíc vyhrožující se mi nedíval zpříma do tváře, zřejmě bych ho dost těžko přesně popsal. Při druhé volbě jsem se díval velice důkladně kolem sebe, ale tuto osobu jsem i přes velkou snahu nezahlédl.

A: Zdravotní problémy měli i další volitelé...

Na přítomnost u volby mám jasný názor. Vlastní zdravotní stav je vždy na prvním místě, a to i když se jedná o volbu prezidenta. Ale zásadně a resolutně říkám, že nikdy nebudu obviňovat z tohoto nátlaku jakoukoliv demokraticky zvolenou parlamentní stranu, jelikož bych se dopouštěl nátlaku také. Věřím v demokracii.

A: Jiří Paroubek tehdy řekl, že jste sice odešel, ale budete volit Jana Švejnara. Proč to tedy říkal?

To Vám řekl pan předseda Paroubek? Je to naprostá spekulace, předseda ČSSD se mnou o tom, koho budu volit, vůbec nemluvil. Ani o ničem jiném. A to, že je to spekulace, Vám dokážu. Médii jsem byl až do posledního okamžiku označován za nejméně rozhodnutého senátora. Rozhodl jsem se, že definitivně zvednu ruku až poté, co si důkladně rozeberu a vyslechnu projevy obou kandidátů. Ve všech volbách, kterých jsem se účastnil, jsem volil Václava Klause. Ve třetím kole první volby jsem nevolil nikoho, jelikož jsem v té době již ležel v nemocnici ve Strakonicích. Pokud si někdo tuto skutečnost vykládá tak, že jsem chtěl volit pana Švejnara, je to skutečná absurdita.

A: Pokračovaly výhrůžky a nátlak i v týdnu před druhou volbou?

Ano, obdržel jsem výhrůžné dopisy, maily, sms zprávy, telefony a obálku se střelným prachem. Výhrůžek bylo mnoho. Ale pokud ctíte křesťansko demokratický princip, nesmí Vás jakákoliv výhrůžka zlomit ve svém přesvědčení, jak se budete rozhodovat v politických záležitostech této republiky.

A: Pokračují výhrůžky i po volbě?

Dostávám především dopisy, maily, sms a také jsou to telefony. Jak jinak chcete také vyhrožovat... Mou rodinu způsoby a události vystrašily. Ale jsem na ni pyšný, protože to zvládla s nadhledem.

A: Požádal jste o ochranku?

O ochranu jsem nikdy nežádal - ani nepožádám. Domnívám se, že je dostatečné konstatovat svá stanoviska veřejným způsobem, jako je třeba tento.Vždy jsem se snažil konat - jak v životě i v politice - tak, abych žádnou ochranku nepotřeboval, a tak budu činit i nadále.

A: Byla chyba, když volitelé KDU-ČSL hlasovali rozdílně?

To, že členové senátorského a poslaneckého klubu naší strany hlasovali dle svého přesvědčení - tedy odlišně - svědčí o principu tzv. uplatňované demokracie. Sílí teď tlaky na přímou volbu prezidenta. Občané totiž vidí, že se strany snaží shodnout na variantě, kterou pak prezentují její členové. A právě to je důvod, proč je pak jakákoliv významná politická událost vnímána mnoha občany jako tzv. "kupčení", což je dnes velmi "módní" termín, spojený s politikou. 

 

Právě se děje

Další zprávy