Jak dál s eurosmlouvou? Česko jako jediné neví

Petr Holub
19. 6. 2008 10:12
V Bruselu začíná summit, který řeší irské Ne
Irové se vyslovili jasně. Čeští politici nikoli.
Irové se vyslovili jasně. Čeští politici nikoli. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Šéfové států Evropské unie se dnes scházejí na summitu v Bruselu, aby se poradili, jak zareagovat na odmítnutí Lisabonské smlouvy v irském referendu. Čeští politici odpověď na otázku, co s ní, nemají.

Česká republika, která od ledna 2009 Evropské unii předsedá, je přitom ve hře o Lisabonskou smlouvu důležitým aktérem. Jako jediná země však nemá na její další schvalování jasný názor.

Smlouva měla od ledna 2009 stanovit právní mantinely Evropské unie, plán však zkomplikovali minulý týden Irové, kteří dokument odmítli v referendu.

Topolánek ve stopách Britů

Situaci se pokusil zachránit premiér Mirek Topolánek, když oznámil, že výsledky irského referenda chování České republiky neovlivní. Neřekl však, jestli budou Češi v ratifikaci pokračovat.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro rakouský deník Der Standard uvedl, že Česko na dnešním summitu nepodpoří rezoluci, která by vyvíjela nátlak na země, které ještě Lisabonskou smlouvu nepřijaly.

Premiér Topolánek zastává názor, že Lisabonská smlouva nemůže fungovat, dokud budou Irové proti.

Ministři Nečas, Vondra a Říman před jednáním vlády.
Ministři Nečas, Vondra a Říman před jednáním vlády. | Foto: Ondřej Besperát
Grafika:
Projděte si přehlednou tabulku: Jak dál s eurosmlouvou podle českých politiků? - ZDE

Tím kopíruje postoj Velké Británie. Její ministr zahraničí David Miliband řekl už o víkendu: "Pravidla jsou absolutně jasná. Pokud Lisabonskou smlouvu neschválí všech 27 zemí, nemůže platit."

Miliband tak reagoval na výroky představitelů ostatních členských zemí. Francie, Německo, Španělsko i Polsko trvají na tom, že schvalování Lisabonské smlouvy musí pokračovat. Zatím ji přijalo 19 členských zemí.

A to právě včetně Velké Británie, která smlouvu definitivně ratifikovala ve středu, kdy svůj souhlas vyslovila i horní komora parlamentu.

Čtěte více: Britové se postavili Irsku: Schválili eurosmlouvu

Irové by měli sami navrhnout, jak svou situaci řešit. Jak upozornil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, pokud nenajdou východisko, mohou být vyloučeni z další evropské integrace.

Miliband takové plány odmítl, protože tímto způsobem by vznikla vícerychlostní Evropa, kterou Británie odmítá.

Smlouvu pohřbívá Klaus, část ODS a komunisté

Z Česka jako z jediné země Evropské unie zazněla jasná výzva, že další ratifikace Lisabonské smlouvy nemá smysl. "Projekt Lisabonské smlouvy rozhodnutím irských voličů skončil," oznámil prezident Václav Klaus.

Přidali se k němu vlivní členové ODS, včetně předsedy Senátu Přemysla Sobotky a pražského primátora Pavla Béma. Identický komentář k výsledkům irského referenda zveřejnili i komunisté.

Klausův názor naopak odmítli proevropští politici ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených včetně ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Parkoviště Ústavní soud

Topolánek našel východisko v "britském názoru". Umožnil mu to současný průběh ratifikace Lisabonské smlouvy v Česku.

Senátoři ODS a KDU-ČSL totiž smlouvu na čtyři měsíce "zaparkovali", když požádali Ústavní soud o expertizu, jestli neodporuje české ústavě. Do září se tak v Česku o smlouvě jednat nebude.

Námluvy přes média

Domluvit společný postoj všech českých demokratických stran (tedy mimo KSČM) k lisabonské smlouvě chtějí lidovci. Stejný nápad měl i Topolánek: "Vyzývám předsedu ČSSD Jiřího Paroubka k seriózní diskusi o zahraničních prioritách," napsal do tiskové zprávy.

Paroubek mu přes média vzkázal, že podmínkou pro jakékoli jednání je Topolánkův souhlas s pokračováním ratifikace Lisabonské smlouvy v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy