Lidovci vyzvali: Jednejme s opozicí o Lisabonu

Martina Macková
17. 6. 2008 10:01
ČSSD i KDU nechtějí čekat na ústavní soud

Praha - Čeští politici se po dvoutýdenní patové situaci ve sněmovně aktivizují. Důvod? Iry odmítnutá Lisabonská smlouva.
Vedení lidovců dnes vyzvalo koaliční ODS a zelené, aby začali o smlouvě jednat společně s opozicí.

Podobně se už včera vyjádřil šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

Čtěte také: Sarkozy v Praze: Českým euroskeptikům rozumím

Chceme jednat, ne čekat

„Mirek Topolánek by si měl uvědomit, že nesmí nadřazovat zájmy ODS nad zájmy země či dokonce celé EU a měl by zaujmout jasný postoj a v tak závažné věci, jakou je otázka budoucnosti ČR a celé EU hledat řešení spolu s celou politickou scénou v čele s ČSSD, k čemuž jej opětovně vyzývám," uvedl včera Paroubek.

Lidovci se přidali. Pardubický sjezd je totiž zavázal k tomu, aby s Lisabonskou smlouvou vyslovili souhlas. „Po pátečním irském NE je ale podle našeho názoru zásadní, abychom našli konsenzus přijatelný napříč všemi demokratickými stranami. To je úkol pro KDU-ČSL," míní místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

„Hodnota smlouvy je v tom, že se na ní dohodly vlády sedmadvaceti států. Tuto vzácnou shodu je třeba zachovat a rozvíjet. Nesluší se utéct od společného díla proto, že se objevil problém," dodal.

Lisabonská smlouva je dnes na stole soudců. Tam ji poslali senátoři ODS, aby zjistili, zda neporušuje některé z článků české ústavy.

„Vláda České republiky vyčká na rozhodnutí. Do té doby se zcela jistě nalezne alespoň návrh řešení současné situace," uvedl předseda legislativní rady vlády ministr Cyril Svoboda.

Pavel Bém online v redakci Aktuálně.cz.
Pavel Bém online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Klaus tančí na hrobě smlouvy

Prezident Václav Klaus, který je znám svým euroskepticismem i mnozí politici ODS už dali najevo, že smlouvu považují za dokument, který by se měl uložit do historických archivů.

Čtěte také: Klaus píše soudu a varuje před Lisabonskou smlouvou

Premiér Mirek Topolánek včera při návštěvě francouzského prezidenta uvedl, že Česko podpoří řešení zablokovaných reforem. "To téma (Lisabon - pozn. red.) nám bylo tak trochu vnuceno. Máme štěstí, že to nemusíme řešit, protože jsme proces ratifikace fakticky pozastavili," přiznal ale Topolánek.

„Se smlouvou musí souhlasit všechny strany, a tady nesouhlasí. Prezident má pravdu, je možné ji analyzovat, ale není možné pokračovat v ratifikaci," uvedl ale například pražský primátor Pavel Bém v ČT.

„Prezident začal tančit na hrobě lisabonské smlouvy. To je jeho přání, ale není to evropská skutečnost. ODS by se měla vyvarovat pokusů, aby svůj oficiální názor prezentovala jako názor republiky," rozporoval místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy