Lisabonská smlouva nebude nikdy platit, píše Topolánek

mch
17. 6. 2008 18:52
Irské ne má stejnou platnost jako francouzské
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lisabonská smlouva nemůže podle premiéra Mirka Topolánka vstoupit v platnost, protože ji neschválily všechny členské země. A to bez ohledu na další ratifikaci.

"Irské ne pro nás nemá menší závažnost než předchozí francouzské či nizozemské ne. To znamená, že bez ohledu na to, zda bude ratifikační proces nadále pokračovat, či nikoli, Lisabonská smlouva nevstoupí v platnost," píše Topolánek v dopise, který rozeslal médiím.

"Odmítám snahy o ohýbání práva, o nerespektování svobodného rozhodnutí občanů suverénní země," dodává.

Celé prohlášení čtěte zde.

Topolánek také připomněl, že český ratifikační proces je v tuto chvíli pozastaven až do rozhodnutí Ústavního soudu. "Máme tedy čas na další debatu jak doma, tak v EU."

Lidovci se k reformní smlouvě staví pozitivněji. Dnes vyzvali všechny koaliční strany a sociální demokracii, aby začaly o budoucnosti Lisabonské smlouvy jednat.

Čtěte více: Lidovci vyzvali: Jednejme s opozicí o Lisabonu

Širší vedení Strany zelených se již v sobotu usneslo na tom, že i po irském odmítnutí je třeba pokračovat v ratifikaci. Jako možnou variantu navrhují celoevropské referendum.

I sociální demokracie prosazuje pokračování v ratifikaci. "My jsme se vždy snažili o tom jednat," řekl serveru českénoviny.cz místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek.

Politické hry musí zůstat stranou

Topolánek se také domnívá, že české předsednictví po odmítnutí Lisabonské smlouvy nebudou omezovat instituciální změny a bude plnohodnotné, což bude klást mnohem větší nároky nejen na koalici, ale i na opozici.

Vnitropolitické hry prý proto v této chvíli musí jít stranou.

"Vyzývám proto předsedu ČSSD Jiřího Paroubka k seriózní diskuzi o zahraničních prioritách, které překračují jedno funkční období," uvedl Topolánek v prohlášení.

Czech Republic's Prime Minister Mirek Topolanek (R) shakes hands with France's President Nicolas Sarkozy during their meeting at the Visegrad 4+1 Summit in Prague June 16, 2008. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC)
Czech Republic's Prime Minister Mirek Topolanek (R) shakes hands with France's President Nicolas Sarkozy during their meeting at the Visegrad 4+1 Summit in Prague June 16, 2008. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC) | Foto: Reuters

"Je naší společnou povinností zabránit tomu, aby se politická scéna a společnost štěpily v názoru na problémy, v nichž jde o naše národní zájmy, o budoucnost Evropské unie, či o bezpečnost," upozorňuje.

"Pro" je většina států

Mnozí evropští politici si myslí, že by se mělo v ratifikaci pokračovat. Zejména Francie a Německo se vyslovily pro to, aby ratifikační proces reformní smlouvy pokračoval, a Irsko se tak dostalo do nepřímého tlaku.

Čtěte více: Show must go on, říká Sarkozy. Přesvědčí i Klause?

"Ratifikační proces byl už dokončen v osmnácti zemích. Proto doufáme, že v něm budou pokračovat i jiné země," napsaly Paříž a Berlín ve společném prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy