Hrad uváděl vyšší počet zaměstnanců, zvyšoval tím platy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 5. 2013 17:27
Podle ministra financí Miroslava Kalouska je takový postup zákonný, ale ne etický
Pražský hrad (ilustrační foto).
Pražský hrad (ilustrační foto). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kancelář prezidenta republiky uváděla v uplynulých letech vyšší počet zaměstnanců, čímž zvyšovala platy. Podle tabulek dělalo v roce 2012 na Hradě 114 lidí, ve skutečnosti jich ale bylo 87.

Hradní praxi potvrdil bývalý kancléř Jiří Weigl. Uvedl, že prezidentská kancelář vždy dodržela veškeré úspory mzdových prostředků stanovené ministerstvem financí a úspory činila nikoliv snižováním mezd, ale dle doporučení úsporou pracovních sil. Nižší počet lidí, než je v tabulkách, je podle něj běžný i jinde, informace v Právu, které o případu informovalo, proto považuje za "pseudoproblém".

Průměrná mzda se díky vyššímu počtu zaměstnanců vyšplhala na 47 357 Kč oproti plánovaným 36 1741. Už druhý rok tedy prezidentská kancelář rozděluje na odměnách celkem 49 441 000 korun.

Nic tajného

Počet zaměstnanců klesl podle Weigla o více než čtvrtinu. "Část uspořených prostředků, vždy v rámci limitu úspor, byla použita na mzdy," uvedl. "Také to bylo obecně doporučováno - propustit ty nadbytečné a ostatní z ušetřeného lépe zaplatit. A nebylo na tom ani nic tajného," dodal.

Zdůraznil, že zásadně odmítá interpretaci, že by na Hradě docházelo k "vylepšování platů mrtvými dušemi". Weigl tvrdí, že na žádném ministerstvu ani jiném státním úřadu neexistuje absolutní soulad mezi tabulkovým a skutečným, přepočteným počtem pracovníků.

"V takovém případě by nebylo možné přijímat nové pracovníky a reagovat na měnící se potřeby," dodal Weigl, který nyní šéfuje Institutu Václava Klause.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je takový postup zákonný, ale není etický.

"Není to nic proti zákonu, platí nějaká systemizace, oni mají nějaká místa daná tabulkou a na ta berou rozpočtované prostředky. Těch lidí tam mají úmyslně méně, aby si mohli dávat obrovské odměny. V souladu se zákonem to je, v souladu s etikou a mravností to není," řekl serveru Kalousek.

"Oni nám vždycky vysvětlí, proč zrovna v tu chvíli nemají stav naplněný, ale že to hned zítra naplní. Je to bohužel běžný fígl. Peníze na odměny jsou často z těchto 'černých duší'," dodal ministr, kterého na nesrovnalost upozornili i jeho podřízení.

O hradních výdajích jednal rozpočtový výbor minulý týden zhruba čtvrt hodiny. Jednání mělo spíše povahu formality. Kalousek připustil, že problém s vyšším počtem zaměstnanců se netýká jen hradní kanceláře.

"Děje se to i v jiných institucích. Ví se o tom. Nikdy jsme s tím bojovat nepřestali, nikdy to nevyhrajeme, ale nikdy s tím bojovat nepřestaneme," prohlásil ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy