Hledá se ministr financí, Rusnok se sejde s Fischerem

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 7. 2013 18:28
O Fischerovi se vážně spekuluje jako o budoucím ministrovi financí
Expremiér a prezidentský kandidát Jan Fischer.
Expremiér a prezidentský kandidát Jan Fischer. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Premiér Jiří Rusnok pozval expremiéra Jana Fischera na pondělní dopoledne do Kramářovy vily.

Právě v pondělí má přitom Rusnok oznámit, koho navrhne prezidentovi jako ministra financí, o Fischerovi se spekuluje jako o vážném kandidátovi.

O tom, že je pozvaný do Kramářovy vily, kde premiér o složení úřednické vlády jedná, Fischer ČTK informoval v SMS zprávě.

"Na zítra (pondělí) mě premiér Rusnok pozval na 10:30 do Kramářovy vily. Předpokládám, že potom bude jasněji," napsal Fischer.

Právě obsazení postu ministra je pro Jiřího Rusnoka doposud nejtvrdším oříškem v sestavování kabinetu. Tento post v minulých dnech odmítlo několik potenciálních kandidátů, mimo jiné náměstek současného ministra financí Jan Gregor.

Kariérní zvraty

Fischer, který by měl do konce července splatit svůj pětimilionový dluh za prezidentskou kampaň, nastoupil v květnu do energetické společnosti CE Group, kde mělo být jeho úkolem zodpovídat za strategické řízení projektů energetického komplexu Rožná a připravovaného vysokotlakého plynovodu Mozart.

Jak již deník Aktuálně.cz psal, pro bývalého viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj to znamenalo značný kariérní sešup. Deník dále spekuloval o tom, že si Fischera většinový vlastník České energie, Čechokanaďan Ladislav Dráb (ten, který mu již dříve poslal peníze na splacení části dluhů), najal hlavně kvůli zvýšení lesku svého firemního vývěsního štítu.

Zatím posledním, kdo souhlasil s nabídnutým angažmá v Rusnokově novém kabinetu, je budoucí ministr životního prostředí Tomáš Podivínský, který doposud zastával post náměstka dosluhujícího ministra Tomáše Chalupy.

Pondělním oznámením jména nového ministra financí by měl být nový kabinet kompletní. Rusnok totiž již dříve oznámil, že zaniknou posty vicepremiérky pro boj s korupcí (doposud zastávaný Karolínou Peake) a ministra bez portfeje (za LIDEM nominovaný Petr Mlsna).

 

Právě se děje

Další zprávy