Životní prostředí povede Chalupův náměstek Podivínský

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 7. 2013 14:43
Chybí už jen jméno ministra financí. Rusnok ho oznámí v pondělí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministrem životního prostředí ve vládě Jiřího Rusnoka bude Tomáš Podivínský, dosavadní náměstek ministra Tomáše Chalupy.

Novinářům to u Kramářovy vily řekl premiér. V úřednické vládě mu tak zbývá obsadit už jen post ministra financí. Rusnok pouze řekl, že "kandidáty má".

"Myslím, že se blížím závěrečnému rozhodnutí a oznámím ho v pondělí dopoledne." Během pátku už premiér žádná další jednání nepovede, stejně tomu prý bude také v sobotu a v neděli.

Zasloužil se o Zelenou úsporám

Třiačtyřicetiletý Podivínský podle předsedy vlády resort dobře zná, pracoval také ve Státním fondu životního prostředí.

"Zasloužil se o program Zelená úsporám, je to současně bývalý kariérní diplomat, tedy člověk, který dokáže tyto záležitosti přenést i na evropskou platformu. Tam jsou často velmi citlivé věci právě v oblasti životního prostředí, takže myslím, že je to vynikající kombinace předpokladů," vysvětlil premiér.

Podivínský je náměstkem ministra životního prostředí od loňského října.

Žádný nováček

Podle oslovených ekologů je úkolem Podivínského stabilizovat úřad po odborné a personální stránce. Nevládní organizace totiž dlouhodobě tvrdí, že ministerstvo je v rozkladu. 

Programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký míní, že Podivínský má přehled o tom, co se na ministerstvu děje. "Není to žádný nováček, který by na ministerstvo přicházel. Budeme ho hodnotit podle jeho výsledků nikoliv předem. Počkáme si na to, jestli připraví nový zákon o odpadech, který bude podporovat recyklaci, jestli zajistí, aby MŽP začalo chránit Národní park Šumava, a nikoli ho otevírat developerům," reagoval.

Někteří ekologové ale upozorňují, že Podivínský nemá dlouhodobou zkušenost v oblasti životního prostředí, jaká by byla potřeba. Na rozdíl od ostatních náměstků ministra v demisi Tomáše Chalupy (ODS) však Podivínský působil aspoň ve Státním fondu životního prostředí, než na MŽP nastoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy