"Vyhrál slušnější kandidát." Čeští politici gratulují Bidenovi, chtějí posílit vztahy

Tomáš Klézl Tomáš Klézl
Aktualizováno 7. 11. 2020 22:35
Potvrzeno. Demokrat Joe Biden podle amerických médiích porazil Donalda Trumpa a stane se jeho nástupcem v křesle amerického prezidenta. S gratulacemi přicházejí první čeští politici - jedni jeho zvolení vítají, další přiznávají, že jejich preferovaným kandidátem nebyl. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je důležité, aby Biden aktivně se zeměmi Evropské unie a v rámci NATO.
Vychladněme, ti druzí nejsou nepřátelé, jsou to Američané, vyzval ve vítězném proslovu Biden. | Video: Reuters

Babiš nově zvolenému prezidentovi poblahopřál přes Twitter. "Těším se na všestrannou a přátelskou spolupráci. Pro ČR je důležité, aby se nový prezident aktivně přihlásil ke spojeneckým závazkům vůči NATO a usiloval o uzavření obchodní dohody s EU," uvedl.

Opoziční občanští demokraté před volbami nesdělili, který z kandidátů je jim bližší. Předseda Petr Fiala pouze řekl, že věří v rozvíjení spojenectví mezi Spojenými státy a Českem. V podobném duchu se nyní nese také jeho gratulace. "USA mají klíčovou roli z hlediska bezpečnosti Evropy, síly západní civilizace, obrany demokracie a svobody ve světě," napsal.

Europoslankyně ODS Veronika Vrecionová ve své gratulaci Bidenovi nicméně uvedla, že jejím kandidátem nebyl. "Do vnitřní politiky mu mluvit nehodlám, ale doufám, že v té zahraniční (zejména Blízkého východu) na Trumpa naváže. Tvrdý postup vůči Íránu a podpora Izraele a mírových dohod pomáhá i naši bezpečnosti," napsala na Twitter.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se nákloností k Bidenovi netajil ani před volbami, jeho zvolení tedy uvítal. "Vítězství Joe Bidena znamená pro Evropu novou éru spolupráce na řešení největších výzev: změně klimatu, rostoucímu vlivu autoritářských států či obnově ekonomik po koronaviru," dodal s tím, že podle předběžné zprávy OBSE nedošlo k nesrovnalostem během voleb, a není tedy důvod je nepovažovat za legitimní.

Bidena před volbami podpořili také špičky sociální demokracie, v sobotu mu na Twitteru pogratuloval jejich předseda a vicepremiér Jan Hamáček. Dodal, že se unáhlil, když v únoru určil jediným možným vyzyvatelem Donalda Trumpa určil Michela Bloomberga. Ministryně práce Jana Maláčová poblahopřála Bidenovi přes Twitter stručněji - emotikonou srdce.

Přidal se i šéf KSČM Vojtěch Filip. "Doufám, že Amerika bude mít vůli ke změně, nebude podporovat agrese a vměšování se do suverénní politiky státu po celém světě. Věřme, že jeho zájmem bude svět bez válek a agresí s prosperující ekonomikou a celkovým rozvojem," uvedl na svém Facebooku.

"Blahopřeji Joe Bidenovi k vítězství. Zvítězila slušnost a respekt k demokracii. Projevy a chování Donalda Trumpa jsou bohužel na hony vzdálené tomu, co patří ke konzervativní politice. I to může být docela čitelným vzkazem a varováním. Takto opravdu ne," napsal na Twitter poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové uspěl kandidát, který vedl kampaň slušně, držel se zásad a ve svých projevech promlouval i k lidem, kteří mu nedali svůj hlas. "To je naprosto zásadní, protože zakopání příkopů po Donaldu Trumpovi bude nejlepší zprávou pro USA i pro nás," napsala na Twitter.

Předseda STAN Vít Rakušan svou gratulaci zahájil prohlášením, že je americký volební systém zvláštní. "Nicméně je třeba jej respektovat - do klání přece vstoupíte s respektem vůči pravidlům. Já mám radost, že letos vyhrál kandidát s největším počtem hlasů. Joe Biden, ať si o něm, jeho kampani či politice, myslíme cokoliv, tak bude prezidentem amerického lidu. Hodně štěstí při výkonu mandátu," napsal.

Ke gratulacím se připojili také někteří senátoři. "Gratuluji Joe Bidenovi k vítězství ve volbách a přeji mu v prezidentské funkci hodně úspěchů!" napsal na Twitter Jiří Drahoš.

"Klobouk dolů před americkou demokracií! Nový prezident to nebude mít s Kongresem vůbec jednoduché, jakékoliv kroky bude muset hodně vysvětlovat a snažit se o jejich správnosti ostatní přesvědčit! Přemýšlím přitom nad naší vládou a postojích sněmovny," doplnil místopředseda Senátu Jiří Růžička.

 

Právě se děje

Další zprávy