Fischer drtivě porazil prezidenta, je nejdůvěryhodnější

Domácí Domácí
30. 10. 2009 14:02
Osm z deseti Čechů věří předsedovi úřednického kabinetu
Janu Fischerovi (vlevo) stačilo několik měsíců, aby odsunul na druhé místo dosud nejdůvěryhodnějšího prezidenta
Janu Fischerovi (vlevo) stačilo několik měsíců, aby odsunul na druhé místo dosud nejdůvěryhodnějšího prezidenta | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předsedovi úřednické vlády Janu Fischerovi se podařilo takřka nemožné. Po letech vzal prezidentu Václavu Klausovi post nejdůvěryhodnějšího ústavního činitele. A to s pořádným náskokem.

Podle říjnového průzkumu agentury STEM mu věří osm z deseti Čechů, což je pro kteréhokoliv ústavního činitele vůbec nejvyšší důvěra za posledních více než šest let.

Fischer se poprvé v průzkumu STEM objevil letos v červnu. Už tehdy měl nadpoloviční důvěru.

"Po čtyřech měsících, kdy si premiér po zrušení předčasných voleb nechal znovu potvrdit svůj politický mandát, je důvěra veřejnosti v něj mimořádně vysoká," upozornili výzkumníci agentury.

Dosud nejdůvěryhodnější ústavní činitel - prezident Klaus - zaostal za Fischerem o celých 18 procent. Třetí v pořadí skončil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (55 %).

Propastný rozdíl dělí premiéra s předsedy obou komor parlamentu. Šéfovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS) důvěřuje 42 % lidí, předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD) o procento méně.

"Úředníci" jsou mezi lidmi populární, ale...

Oblibu Fischerova kabinetu dokládají i další průzkumy. Před necelými třemi týdny zjistilo CVVM, že s prací úřednické vlády je spokojeno šest z deseti Čechů.

Důvěra přitom neustále roste. V září jí věřilo 57 % respondentů, což byl takřka trojnásobek oproti dubnovému průzkumu, kdy ještě vládl kabinet Mirka Topolánka.

Hůře ovšem přechodná vláda dopadla u lidí, když jí měli vystavit vysvědčení v anketě online deníku Aktuálně.cz.

Hodnotili ji v jedenácti bodech a většina čtenářů si o úkolech, které měla na stole, myslí, že se je pokusila řešit, ale výsledek není pro Česko zrovna uspokojivý.

 

Právě se děje

Další zprávy