Exmanažerka VV u soudu: Hysterická Kočí se hroutila

Domácí Lucie Stuchlíková Domácí, Lucie Stuchlíková
6. 3. 2012 16:55
Druhý den procesu s politiky Věcí veřejných jsme sledovali v online reportáži
Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka přicházejí k soudu
Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka přicházejí k soudu | Foto: ČTK

Praha - Druhým dnem pokračoval unikátní proces, při němž kvůli korupční aféře předstupují před soud politici vládních Věcí veřejných.

Poté, co v pondělí vypovídal exministr a lídr VV Vít Bárta a jeho někdejší blízký spolupracovník Jaroslav Škárka, stanula v roli svědka před Obvodním soudem v Praze 5 i exšéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí (nyní nezařazená).

Mezi ní, Bártovým obhájcem i samotným exministrem došlo k několika ostrým slovním výměnám.

Naopak  místopředsedkyně VV i Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová, manželka Víta Bárty, vypovídat odmítla. Před soudem naopak znovu vystoupil i další aktér kauzy - Jaroslav Škárka.

U soudu vypovídala mimo jiných i bývalá PR manažerka Věcí veřejných Alena Maršálková, novinářka z týdeníku Respekt Ivana Svobodová nebo expřítel Kristýny Kočí Adam Kožela.   

 

Bártovi hrozí až šest let vězení za to, že bývalé stranické kolegy Kočí a Škárku chtěl údajně uplatit. Také Škárka skončil před soudem, a to za přijetí úplatku.
 
Faktický šéf VV Bárta si tím připsal unikát. Čeští soudci nikdy nerozhodovali o trestu pro politika, který má takto vysokou ústavní funkci. 

První den soudního procesu s Vítem Bártou:

Pokračování soudu jsme sledovali v online reportáži.

16:55 - Soudní líčení pro dnešek končí. Pokračovat bude ve středu od 8:30 a deník Aktuálně.cz jej bude opět sledovat v online reportáži. Děkujeme Vám za pozornost.

16:50 - Soudce čte výpověď notářky, u které uložila v kanceláři peníze Kočí. Notářka uvedla, že Kristýně Kočí i bývalé PR manažerce VV Aleně Maršálkové doporučila, ať se obrátí na policii.

16:45 - Řidič Víta Bárty Michal Havrlík vypovídal krátce. Soudu potvrdil, že obálku přivezl a předal asistentce Balochové. 

16:33 - U pultíku nahrazuje novinářku Bártova asistentka Hana Balochová. Ta před soudem potvrdila, že 29. března 2011 předala Kristýně Kočí v restauraci Austria obálku s penězi. Tím její výpověď skončila.

16:25 - Svobodová vysvětluje, že o penězích, které se údajně ve Věcech veřejných rozdávaly, se dozvěděla od Škárky. "Řekl mi, že bere peníze téměř ve výši poslaneckého platu. Pochopila jsem to tak, že je dostával, aby mlčel. Domníval se, že podobným způsobem získává peníze ještě někdo další," uvedla Svobodová.

I novinářce Škárka líčil nedemokratické fungování strany. Jeho snahou prý bylo získat co nejvíce lidí, kteří by se podobným praktikám vzepřeli.

16:04 - Svědčit začíná Ivana Svobodová, novinářka Respektu, který jako první upozornil na celou kauzu.

15:59 - Bárta reaguje na výpověď Maršálkové, podle něj neřekla pravdu téměř v ničem. "Lže, když říká, že já jsem nějak deformoval závěry poslaneckého klubu," uvedl. Stejně tak popřel, že by ovlivňoval články v Blesku nebo nedemokraticky zasahoval do funkce strany.

15:44 - Maršálková vysvětluje, jak to bylo s jednou pětitisícovou bankovkou, kterou Škárka z peněz od Bárty použil. "Ochranka nám zakázala vybírat z bankomatu a my jsme nikdo neměl žádné peníze. Proto pan Škárka vzal jednu bankovku s tím, že ji tam pak vrátí," uvedla svědkyně.

Její výpověď tím skončila. Líčení bude pokračovat po krátké přestávce.

15:28 - Maršálková vypověděla, že Jaroslav Škárka se cítil pod tlakem a že ho Bárta vydíral tím, že mu nabízel milion korun, když složí funkci. Měl po něm také chtít, aby na sebe vzal sledování některých pražských politiků. Několik minut se Maršálková dohaduje s Bártou o právní definici vydírání.

15:18 - Otázky teď pokládá Vít Bárta. Maršálková popisuje, že některá témata byla v médiích prezentována jinak, než jak se na nich dohodl poslanecký klub. "Na klubu jsme si mohli říct, co jsme chtěli, ale ven už to pak nešlo," říká rázně exmanažerka.

14:48 - Exmanažerka také vypověděla, že podle ní stojí za články v Blesku namířené proti Kočí Vít Bárta. Měl se jí tak mstít za to, že v pořadu Partie na Primě neprezentovala Bártovy názory. "Zavolala jsem redaktorce Blesku, dala jsem to na hlasitý odposlech. Redaktorka mi řekla, že má informace od Víta Bárty, který jí říká, jak to má napsat," uvedla Maršálková.

14:22 - Kočí s Maršálkovou o předání peněz informovaly i poslance Jiřího Rusnoka a Dagmar Navrátilovou. Podle exmanažerky Navrátilová řekla, že ona žádnou obálku nedostala. „Na to jsem jí odpověděla, že ani žádnou nedostane, že ji Bárta vydírá něčím jiným," vysvětlila Maršálková. „Něčím jiným" podle ní měl být vztah Navrátilové s Rusnokem.

14:09 - Maršálková u soudu přiznala, že věděla o jedné z nahrávek, kterou Kočí pořídila. "O jedné z nich jsem se dozvěděla až dlouho poté, o druhé hned následující den. Poslechla jsem si ji," vypověděla. Podle ní Kočí jednání nahrávala pouze na svoji vlastní obranu.

13:43 - "Paní Kočí byla hysterická, plakala a vypadala, že se zhroutí. Říkala jsem jí, že musíme na policii, ale ona se strašně bála a nechtěla," popsala inkriminovaný večer Maršálková. Jít na policii se podle ní bál i Škárka, se kterým se obě ženy později setkaly v restauraci a společně domlouvali další postup.

"Domluvili se tam, že až se pan Škárka vrátí z Kazachstánu, podají trestní oznámení s tím, že to oznámí 8. dubna na sjezdu Věcí veřejných. Tam chtěli upozadit vliv Víta Bárty a nastolit demokraticky fungující klub poslanců," dodala.

13:35 - Maršálková popisuje, jak se dozvěděla o obálkách, které Bárta rozdával. "V 16:51 mi přišla smska od paní poslankyně: ´Sežeň prosím notáře či právníka, dostala jsem obálku, musím ji hned někam uložit.´ Tak jsem sháněla právníka. Mezitím volal pan Škárka, že dostal od Bárty také obálku a že je v ní 180 tisíc," popsala svědkyně.

13:23 - Začíná vypovídat bývalá PR manažerka VV Alena Maršálková, která nyní pracuje jako asistentka u Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky.

12:22 - "Den po tom, co dostala obálku s penězi, mi o tom řekla," řekl soudu. Potvrdil, že peníze šla uložit do advokátní úschovny. Tím jeho výpověď skončila. Soudce přerušuje líčení do 13:15.

12:20 - Začíná vypovídat expřítel Kristýny Kočí Adam Kožela.

12:14 - Podle Víta Bárty nepochopila Kristýna Kočí demokratické principy ve straně a mylně je označuje za totalitu

12:08 - Škárka u soudu uvedl, že on a Kateřina Klasnová byli nuceni brát si s sebou na některé schůzky odposlouchávací zařízení. Kočí k tomu vypověděla, že ona osobně se s něčím takovým nesetkala, a tím zakončila svou výpověď. Slova se ujal Vít Bárta, který se vyjadřuje k svědecké výpovědi.

11:57 - Vít Bárta skončil dotazování. Prostor dostává druhý obžalovaný Jaroslav Škárka.

11:45 - Bártova smršť otázek pokračuje. "Jaké nedemokratické kroky se na poradách VV podle vás děly?" ptá se. Kočí na to hbitě odpovídá: "Třeba klub o něčem diskutoval, na něčem se dohodl, ale nakonec jsme se dozvěděli, že si pan obžalovaný Bárta den předem zajel na schůzku s panem prezidentem a dohodl se bokem."

Foto: Vojtěch Marek

11:39 - Kočí obvinila Bártu z toho, že proti ní rozpoutal kampaň v deníku Blesk. První náznaky, že za pomlouvačnými články stojí právě Bárta, prý získala, když se s ním sešla u něj doma. I tuto schůzku si nahrála, u soudu ale vypověděla, že ji pak vymazala. "Definitivní potvrzení získala moje PR manažerka přímo z Blesku," uvedla Kočí.

11:30 - Vede se spor o to, proč Kočí neřešila situaci na setkání klubu Věcí veřejných 4. dubna, několik dní před podáním trestního oznámení. Pokud chtěla podle Bárty věc vyřídit vnitrostranicky, měla k tomu ideální příležitost. "Nechtěla jsem to řešit na poslaneckém klubu, kam nebyl pozván ani Jaroslav Škárka, ani Stanislav Huml. Navíc těsně po setkání byla svolána tisková konference, v takové situaci jsem k tomu nechtěla přistoupit," vysvětlila Kočí.

11:29 - Svědkyně Kočí se nyní začal ptát obžalovaný Vít Bárta.

11:27 - Poslankyně vysvětluje, že její finanční situace byla dobrá a žádné peníze navíc nepotřebovala, proto neměla důvod si o nějakou půjčku říkat. "Po snížení platu byl téměř 85 tisíc korun čistého, další peníze dostáváme na bydlení a telefony. Jsem přesvědčena o tom, že každému poslanci to musí stačit. Kromě leasingu na auto nemám pohledávky," uvedla Kočí.

Pokud by potřebovala peníze, požádala by prý rodiče. Ti jí už totiž jednou peníze půjčili a podle Kočí by v případě potřeby měli k dispozici i inkriminovaný půlmilion korun.

11:10 - "Paní svědkyně si zjevně v některých věcech nepamatuje vůbec nic, takové důležité věci nelze přecházet," uvedl obhájce.

Slovní přestřelku mezi Bártovým obhájcem a Kočí musel ukončit až soudce: "Pan obhájce ať se soustředí pouze na pokládání dotazů a paní svědkyně na odpovídání na ně."

Soudce Jan Šott.
Soudce Jan Šott. | Foto: Ludvík Hradilek

10:57 - Obhájce Víta Bárty teď doslova "griluje" Kristýnu Kočí. Zpochybnil její zdůvodnění, že s podáním trestního oznámení váhala kvůli tomu, že chtěla věc řešit nejdříve bez médií a vnitrostranicky. Chce po ní také přesnou citaci čestného prohlášení a smlouvy o úschově, které podepsala při odevzdání peněz advokátce.

Na to si ale svědkyně nemůže vzpomenout. "Obsah čestného prohlášení si nepamatuji, ale hlavní myšlenkou bylo popsat, že peníze patří panu Bártovi a že jsem si nechtěla ten půlmilion korun nechat," uvedla Kočí. Stejně tak si nevzpomněla na přesné znění smlouvy.

10:38 - "Médiím jsem nepředala žádnou nahrávku, kterou jsem pořídila. Nevím, jak se dostaly do médií, nikdy jsem je neposkytla," tvrdí před soudem Kočí. Dodává ale, že od každé nahrávky pořídila šestici kopií a ty rozdala známým. "Pro případ, kdyby se mi něco stalo," vysvětlila.

10:30 - Místopředsedkyně VV a manželka Víta Bárty Kateřina Klasnová se rozhodla u soudu nevypovídat.

"Samozřejmě zcela věřím v nevinu svého manžela. A coby místopředsedkyně Věcí veřejných vím, že jde o standardně a demokraticky fungující politickou stranu," tvrdí Klasnová.

"Celá kauza před soudem ale není obhajobou Věcí veřejných jakožto strany, jakkoli se naši přeběhlíci snaží pošpinit stranu co nejvíc. Před soudem se řeší "jen" údajné úplatky. Jakékoli mé svědectví ve prospěch Víta Bárty by však protistrana mohla zpochybnit s poukazem na mou údajnou zaujatost. Poslechla jsem tedy doporučení právníka," prohlásila mimo jiné.

10:11 - Kočí před soudem vyvrací zvěst, že by si řekla Vítu Bártovi o 6 milionů korun. "Nikdy jsem si o ně neřekla. Tyto zvěsti šířila moje bývalá kolegyně Jana Drastichová," uvedla.

09:57 - Soudce se pozastavuje nad tím, proč Kočí nepodala trestní oznámení hned poté, kdy úplatek dostala. Poslankyně to vysvětlila tak, že čekala, až se vrátí Jaroslav Škárka, který také dostal obálku s penězi, ze služební cesty do Kazachstánu.

"Chtěli jsme podat oznámení společně. Také jsem se bála obrátit na policii, protože jsem velmi dobře věděla, jakým způsobem je řízeno ministerstvo vnitra. Měla jsem obavu, že s tím bude Bárta obeznámen," vysvětlila Kočí. Soudce ale upozornil na to, že sama Kočí ještě před podáním trestního oznámení sama o penězích řekla hned několika lidem, mezi nimi i ministru vnitra Johnovi.

09:42 - Bárta prý podle Kočí nabízel poslancům dorovnání snížených platů. "Oto Chaloupka na jednání klubu vystoupil s tím, že jsme idioti, že jsme si snížení odhlasovali, že nemá vůbec žádné peníze a že bychom to měli změnit," popsala Kočí.

Bárta prý ale řekl, že proti snížení platů nelze nic podnikat veřejně, protože méně peněz na platy má strana v programu. "A právě tehdy nabídl, že jim bude platy sám dorovnávat. Jestli to někdo přijal, to už nevím," uvedla Kočí.

09:30 - Poslankyně také popřela, že spolu se Škárkou připravovala puč ve straně. Prý ani dlouhou dobu netušila, že s praktikami Víta Bárty jsou nespokojení i jiní véčkaři. "Popírám, že by existovala nějaká myšlenka o rozštěpení strany. Chtěli jsme to vyřešit uvnitř klubu," popsala Kočí.

09:21 - Na otázku soudu, jak to bylo s jejím údajným únosem na schůzku se Škárkou, odpověděla, že si to vymyslela. "Řekla jsem Bártovi, že jsem měla zavázané oči. Bála jsem se, aby po mně nechtěl vědět, kde Škárka je. Přiznávám, že to byla lež," sdělila soudu Kočí.

09:20 - Poslankyně se ohrazuje také proti pondělní výpovědi Víta Bárty, že údajně prohlásila, že hodlá půjčku od Bárty obrátit v úplatek. "Pod přísahou říkám, že jsem nikdy nic takového neřekla. Nedokážu si představit, že by mě po něčem takovém neodvolali z funkcí ve straně," dodala Kočí.

09:14 - Kočí emotivně popisuje, jak na informaci, že dostala od Bárty úplatek, reagoval Radek John. "Místo aby uhodil na Bártu, začal řvát na mě, jak jsem si mohla dovolit to dát do advokátní úschovy. To je reakce ministra vnitra?" popsala chování ministra vnitra Kočí. Kateřina Klasnová ji prý obvinila, že si o peníze řekla sama.

09:00 - Popisuje, jak byla vyděšená, že by v obálce mohl být úplatek. Jela k advokátce, aby jí dala peníze do úschovy a sepsala prohlášení. Až u advokátky prý obálku otevřela a zjistila, že je v ní půl milionu. Byla prý hysterická a přímo na policii se bála jít.

08:56 - "Řekl, že je potřeba, abych zase začala být loajální, tmelit klub a nebýt proti němu. S tím, abych si to přepočítala," popisuje poslankyně schůzku, na které dostala od Víta Bárty obálku s penězi. 

08:55 - Kočí se dostává k tématu schůzky, kde jí Vít Bárta předal obálku s penězi. "Volala mi Bártova asistentka, že se mnou chce Bárta probrat materiály ke K9, ať tam jedu. Začali jsme po čtvrté, Bárta mi řekl, že má hlad, a šli jsme do restaurace Austria, říká před soudem.

Vít Bárta a Kateřina Klasnová u soudu.
Vít Bárta a Kateřina Klasnová u soudu. | Foto: Ludvík Hradilek

08:52 - "Byl to Vít Bárta, kdo určoval, co budeme nebo nebudeme říkat. Nedemokratické praktiky a moje problémy s Bártou se datují od konce roku 2010. Donutil nás například, abychom veřejně prohlásili, že ABL nesledovala politiky," pokračuje Kočí o praktikách ve straně.

08:50 - Vypovídá Kristýna Kočí. "Můj vztah s Bártou byl čistě profesionální. Dalo by se říct, že šlo o vztah nadřízeného a podřízeného," uvedla v úvodu. Následně popisuje seznámení s Bártou a první schůzky strany Věci veřejné v únoru 2009. Tehdy ještě probíhaly v krčském sídle ABL. "Byla jsem jeden z nejloajálnějších lidí ve VV, vážila jsem si Víta Bárty, že mi dal tu příležitost. Věřila jsem tomu, že manažersky řízená strana je dobrá volba, ale byl to omyl," dodává.

08:45 - Začal druhý den soudního procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Jako první na lavici svědků měla usednout manželka a stranická kolegyně Víta Bárty Kateřina Klasnová. Nakonec ale využila práva nevypovídat.

08:30 - V budově Obvodního soudu pro Prahu 5 je již Kristýna Kočí, Vít BártaKateřina Klasnová. Zatím se čeká na otevření soudní síně. 

 

Právě se děje

Další zprávy