Proces roku: I John měl dostávat 150 tisíc, řekl Škárka

Domácí Radek Nohl Lucie Stuchlíková Domácí, Radek Nohl, Lucie Stuchlíková
5. 3. 2012 16:42
V online reportáži jsme sledovali soud s lídrem VV Bártou a dalšími politiky
Jaroslav Škárka (v popředí) a Vít Bárta před soudem.
Jaroslav Škárka (v popředí) a Vít Bárta před soudem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přelíčení, které nemá v novodobé historii české justice obdoby, začalo v pondělí ráno před Obvodním soudem pro Prahu 5.

Na lavici obžalovaných sedí šéf poslanců Věci veřejných Vít Bárta, kterému hrozí až šest let vězení za to, že chtěl údajně uplatit bývalé stranické kolegy Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku. Také ten skončil před soudem, a to za přijetí úplatku.

Bárta si tím připsal unikát. Čeští soudci nikdy nerozhodovali o trestu pro politika, který má takto vysokou ústavní funkci.

Navíc u jeho případu budou vypovídat všichni současní nebo minulí ministři za VV. Soudní přelíčení tak trochu bude připomínat jednání vlády.

Faktický šéf VV i Škárka, kterému hrozí tříletý trest, svou vinu v kauze popírají. Bárta trvá na tom, že oběma poslancům peníze půjčoval.

16:42 Soud dnes končí, jednání bude pokračovat opět v úterý v 8:30 a my jej pro vás budeme opět sledovat.

16:38 - Slovo má opět Škárka. "Vztahy pana Hrdličky a panem Janouškem jsou jednoznačné. Každý jednou třetinou financuje Věci veřejné," říká.

V tom vstávají oba advokáti a začínají se dohadovat, zda může Škárka takto reagovat na Bártovo vyjádření. 

"Pan Bárta vyjednává pro pana Janouška výhodné podmínky i v rámci sněmovny. Důkazem je nový zákon, který připravilo ministerstvo dopravy," reaguje Škárka. "Jsou to lži, nebudu k tomu vůbec vypovídat," reaguje Bárta.

16:23 - Bárta opět zvedá hlas a gestikuluje. Několikrát opakuje, v čem Jaroslav Škárka lhal. Ten si píše poznámky a znovu kroutí hlavou.

16:08 Faktický šéf VV nyní reaguje na výpověď Jaroslava Škárky. "Já jsem Věci veřejné sponzoroval zcela transparentně. Teda, promiňte, sponzoroval jsem vydavetelství Pražan, které s Věcmi veřejnými úzce spolupracovalo," říká Bárta.

Foto: Ludvík Hradilek

16:02 - Teď se ke slovu dostal opět Vít Bárta, který se ptá Jaroslava Škárky, na detaily schůzek, o nichž podle svých slov nic neví. Jaké politiky jsem měl vydírat?, ptá se Bárta Škárky.

"Jde o případ na Praze 1. Na pana Vladyku byl vyvíjen nátlak, aby odstoupil ze zastupitelského klubu," řekl Škárka.

Bárta se ptá, kdy měl s panem Vladykou mluvit a takto na něj tlačit. "Pan Bárta s panem Vladykou nemluvil, ale byl to pan Pertlíček, spolupracovník ABL," zareagoval. Bárta jen kroutí hlavou.

15:35 - Jaroslav Škárka si musí nyní připadat jako na potítku při maturitní zkoušce. Advokát Oldřich Chudoba mu pokládá jednu záludnou otázku za druhou, ptá se ho na naprosté detaily a snaží se ho "uvařit". Škárka často volí únikovou cestu a reaguje, že si na některé věci již nepamatuje. V 15:35 nařídil soudce další přestávku.

15:16 - Oldřich Chudoba pokračuje v sérii otázek: "Na nahrávce se uvádí, že vám byla nabídnuta funkce ministra, jakého?"

"Mně žádná funkce ministra nabídnuta nebyla," odpovídá Škárka. Chudoba mu skáče do řeči a říká: "Na záznamu ale uvádíte, že čehokoliv."

"Nahrávka je zmanipulovaná, jsou tam přeházené věty. Rozhovor trval dvě hodiny, nahrávka má dvacet minut. Od svých známých jsem se dozvěděl, že ji policie označila za nevěrohodnou," dodal nezařazený poslanec.  

14:58 - A série otázek pokračuje. Co po vás pan Bárta na schůzce s panem Jurečkem chtěl?, ptá se Bártův advokát Oldřich Chudoba. 

Foto: Ludvík Hradilek

"Bárta po mně chtěl, abychom spolu komunikovali a domluvili se na tom, jak bude realizován politický boj před volbami v Plzeňském kraji," prohlásil Škárka.

14:49 - Právní zástupce Víta Bárty se ptá, kdo podepisoval daňové přiznání za stranu v letech 2009 a 2010?

"To jsem podepisoval já. Jelikož je kontroloval auditor, tak jsem s tím neměl problém. Co se týče finanční toků strany, tak to nebylo v mé kompetenci," odpověděl Škárka.

14:47 - Škárkova slova o 150 tisících Radek John odmítl. "Pan Škárka zkoumá, jak by co nejvíc poškodil Věci veřejné. Když nemá fakta, tak zkouší pomluvy. Je to úplný nesmysl," reagoval pro Aktuálně.cz.

14:25 - Soudce nařídil další přestávku. "Musel jsem se držet, abych nebouchnul," řekl Bárta poté, co vyšel z místnosti mezi novináře. Zareagoval tak na výpověď Škárky, který proti němu několikrát slovně zaútočil.

14:16 - Soudce se Škárky ptal, zda někdo jiný dostával v obálkách peníze od Víta Bárty:

"Byl jsem osobně přítomen jednání na firmě ABL, kde se hovořilo, že pan John (pozn. red. předseda Věcí veřejných) bude pravidelně dostávat částku 150 tisíc korun. Zda k tomu dochází, nebo docházelo, nevím."

14:00 - Soudce se Škárky ptá, jestli dostával nějaké odměny v době, když byl výkonným místopředsedou strany. Bývalý poslanec VV na to reaguje slovy, že dostal třikrát 55 tisíc korun od členů Věcí veřejných Michala Babáka a Radima Vysloužila.

"Vnímal jsem to jako částku nutnou k výkonu funkce," řekl Škárka. Když se soudce ptal na to, zda měl s Věcmi veřejnými podepsanou smlouvu, odpověděl: "Ne." Škárka dál tvrdí, že peníze řádně zúčtoval a objevilo se to v jeho daňovém přiznání.

13:38 - "Nikdy jsem si od Bárty nepůjčil ani korunu. Jedinkrát jsem si půjčil od pana Dobeše a to v roce 2006, bylo to pod smlouvou se splátkových kalendářem a způsobem, jak budou placeny," pokračuje ve své výpovědi Škárka. 

13:30 - Škárka se dostává k tomu, že mu Bárta předal obálku označenou J. Š.. Říká, že si ji dal do kapsy a odešel domů. Tam až zjistil, že v ní bylo 170 tisíc korun.

Škárka před soudem.
Škárka před soudem. | Foto: Ludvík Hradilek

"Když jsem doma zjistil, že by se mohlo jednat o úplatek, začal jsem řešit, co s tím. Kvůli tomu jsem se  obrátil na své kolegy. Druhý den jsem peníze v neporušené obálce odnesl do bankovního sejfu," uvedl Škárka.

Dále mluví o tom, že se obrátil na advokáta a připravoval se na zahraniční cestu. Když se za několik dnů vrátil zpět, přespal v penzionu, a druhý den vyzvedl obálku ze sejfu. "Poté jsem odjel na policii a podal jsem podnět k podezření z trestného činu," podotkl Škárka.

Zároveň dodává, že na policii odevzdal i další dokumenty, které potvrzují jeho slova a praktiky Víta Bárty. 

13:18 - Škárka rozporuje to, proč se Bárta setkal s vlivným členem ODS Romanem Jurečkem. Tvrdí, že schůzku s ním sám exministr dopravy inicioval. Podle Škárkových slov se při dalších setkáních Bárta s Jurečkem dohodli na spolupráci v Plzeňském kraji. 

"Pan Bárta domluvil také schůzku s ČSSD, s panem Haškem a panem Tvrdíkem, kde se dohodli také na spolupráci," podotkl Škárka a jedním dechem dodal: "Pokud bude soud souhlasit, navrhujeme pana Jurečka předvolat."

13:10 - Škárka začíná mluvit o Věcech veřejných. Hovoří o tom, jak do strany vstoupil a že až do roku 2009 se jednalo o normální stranu s demokratickými principy.

"Poté do této strany finančně kromě pana Bárty vstoupil i pan Hrdlička a pan Janoušek (vlivní členové pražské ODS -  pozn. red.). Od té chvíle se začaly sledovat lidi, vznikla koncepční porady, což byla porada vyvolených," prohlásil Škárka před soudem.

13:00 - Soudní přelíčení po přestávce pokračuje. Vypovídá Jaroslav Škárka, někdejší blízký Bártův spolustraník.

11:50 - Jednání bylo přerušeno. Pokračovat bude od 13:00, kdy na lavici obžalovaných stane bývalý místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka. Ten je podezřelý z přijetí úplatku. 

11:48 - Advokát Jaroslava Škárky se ptá na to, jak často se viděl s Romanem Jurečkou, Romanem Janouškem nebo Tomášem Hrdličkou.

"Pana Jurečku jsem viděl před svým vstupem do sněmovny jednou, dvakrát. Pány Janouška či Hrdličku jsem potkal při různých společenských akcích. Těmto dvěma jsem ale zakázal vstup na ministerstvo dopravy," uvedl Bárta.

11:38 - Bárty se nyní ptají žalobkyně a advokát Kočí. Šéf poslaneckého klubu VV na jednu z otázek reaguje slovy, že nic o šestimilionovém úplatku pro Kristýnu Kočí neví. Podle výpovědí mělo být 500 tisíc korun první splátkou.

11:15 - Bárta ukazuje, jak zdatným je řečníkem. Při některých otázkách se snaží slovíčkařit, a získat tak v kauze navrch. Škárka na jeho slova často reaguje tím, že kroutí hlavou a směje se.

10:48 - Jak si paní Kočí řekla o peníze? ptá se Bárty soudce.

Bárta: Kristýna Kočí si o peníze řekla ve sněmovně. Obálku jsem jí předal v restauraci Austria krátce před jednáním K9. To jednání bylo krátké, nevím, co dodat.

Kočí u jednání není. Soudce se právě Bárty ptá, jak to bylo s údajnou půjčkou.
Kočí u jednání není. Soudce se právě Bárty ptá, jak to bylo s údajnou půjčkou. | Foto: Jan Langer

Soudce: Kde se vzala ta obálka?

Bárta: Byl jsem v kontaktu s mým bratrem. Ten ji vyzvedl z advokátní úschovny a přes řidiče a další osobu se dostala ke mně. To už ale přesně nevím.

Soudce: Kontroloval jste, kolik v ní bylo?

Bárta: Nekontroloval.

Soudce: Kdo napsal K. K., J. Š. na obálky? Psal to váš bratr?

Bárta: To nevím.

Soudce: Víte, co v těch obálkách kromě peněz bylo?

Bárta: Ne.

Soudce: Podepsali jste nějakou smlouvu o půjčce těchto peněz?

Bárta: Ne, pro mě postup hotovostní transakce byl nejrychlejší. Dodnes to považuji za svou fatální chybu.

Soudce: Dohodli jste se na nějakých úrocích?

Bárta: Úroky jsem v žádném případě nechtěl, nejsem žádný lichvář, dával jsem ty půjčky pro stabilitu poslaneckého klubu.

10:28 - Bárta se pouští do ostrého útoku vůči Kristýně Kočí. Několikrát ve svém vyjádření opakuje: "Kristýna Kočí lže..."

"Kristýna Kočí se svým chováním snažila diskreditovat mě i Věci veřejné," uvádí dále Bárta. Tím jeho proslov, který trval zhruba hodinu a půl, končí. Teď se ho začíná soudce ptát na detaily v celém případu. 

Foto: Ludvík Hradilek

10:15 - Bárta pokračuje v proslovu. Vrací se ke sporům s Kristýnou Kočí. Tvrdí, že se dostali do sporu pouze v jediném případě. Škárka při některých jeho slovech jen kroutí hlavou.

"Klub Věcí veřejných byl a je demokratické plénum," uvádí Bárta. Škárka se při jeho slovech směje.

09:52 - Bárta mluví bez přestávky již přes 50 minut. Teď se dostává k "půjčce" pro Kristýnu Kočí. Popisuje, jak ke všemu došlo. Mluví o tom, že půjčku předal Kočí 29. března.

Bárta tvrdí, že se na dalším jednání poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová a Karolína Peake ptaly Kočí, jestli její neochota říct to (že šlo o půjčku - pozn. red.) veřejnosti znamená, že chce stejně jako Škárka obrátit svou půjčku v úplatek. Kočí podle Bárty na otázku odpověděla: "Ano, i tak by se to dalo mediálně interpretovat."

Po jeho slovech nařizuje soudce první přestávku. Bárta si pročítá své poznámky, je obklopen novináři.

09:37 - Faktický šéf VV se dostává k "půjčkám" pro své poslance. Mluví o tom, že peníze půjčil třeba poslanci Vackovi. O půjčky si podle něj řekli i další, včetně Stanislava Humla, který je jedním ze tří "rebelujících" poslanců, kteří klub VV opustili. 

"Pan Škárka mě o půjčky nepožádal jednou. Už v roce 2006 jsem panu Škárkovi půjčil na obleky a reprezentaci. Podotýkám, že jsem mu pomohl najít i vedlejší úvazek," vypovídá. 

Bárta při výpovědi zvyšuje hlas a snaží se upozornit na klíčové věci v jeho výpovědi. "Přijde mi absurdní, že jsem měl pana Škárku motivovat k tomu, aby byl ke mně loajální," uvedl Bárta.

09:25 - Bárta dále popisuje, že se sešel s Pavlem Rödlem a z jeho slov vyplynulo, že členové klubu Věci veřejné v Plzni jsou blízcí panu Jurečkovi. "V té době jsem panu Škárkovi věřil, a proto jsme se společně s panem Rödlem sešli v bufetu Poslanecké sněmovny," uvedl Bárta. Na schůzce se podle něj Škárka s Rödlem dohodli, že se znovu sejdou a budou řešit situaci v Plzeňském kraji.

Lobbista Roman Jurečko na mě tlačil, aby novým šéfem ŘSD v Plzeňském kraji nebyl Pavel Rödl, vypověděl před soudem Bárta.
Lobbista Roman Jurečko na mě tlačil, aby novým šéfem ŘSD v Plzeňském kraji nebyl Pavel Rödl, vypověděl před soudem Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

09:13 - Bárta dále vypovídá: "V kanceláři na ministerstvu dopravy mě navštívil pan ministr Pospíšil s lobbistou panem Jurečkou. Ti mě informovali o tom, že pokud má dojít k zachování pozitivních vztahů v koalici, tak je nepřípustné, aby se stal šéfem ŘSD v Plzeňském kraji pan Rödl." Bývalý ministr dopravy tvrdí, že jakékoliv politické tlaky ale odmítl. "Pány jsem z místnosti vyprovodil," dodal Bárta.

09:05 - Bárta začal vypovídat. Svůj proslov zahajuje slovy, že bude popisovat celý příběh od samého začátku. 

"Takže nejdříve k panu Škárkovi. Jak jsem se v obžalobě dočetl, měl jsem se snažit o eliminaci jeho nesouhlasného postoje. Proto budu prezentovat jakékoliv spory od konce roku 2010. Na výjezdním zasedání poslaneckého klubu Věcí veřejných v Mikulově byl pan Škárka jediný, který navrhoval pravicovější přístup k důchodové reformě. V nočních hodinách při debatách ve sklípku mě vyhledal, tak mne informoval o tom, že s mým postojem nesouhlasí. Tento spor mezi mnou, poslaneckým klubem a panem Škárkou se snažil urovnat pan ministr Dobeš. Na ideové konferenci ale vystoupil pan Škárka se svojí koncepcí důchodové reformy."   

08:54 - Oldřich Chudoba, právní zástupce Víta Bárty, mluví o tom, že Kristýna Kočí nemá podle zákona nárok, aby žádala po Bártovi omluvu a odškodné.

"Nevím, jak může být Kristýna Kočí poškozena jednáním Víta Bárty. Kdyby sama paní Kočí nevystupovala na veřejnosti a nemedializovala celou věc, tak by poškozena nebyla," prohlásil Chudoba. Soudce to ale odmítá. Kočí tak v procesu bude vystupovat nejen jako svědkyně, ale i jako poškozená. K soudu ale zatím nedorazila.

Foto: Ludvík Hradilek

08:49 - Před začátkem samotného soudního přelíčení vystoupil před soudem nečekaný svědek. Tvrdí, že chce vypovídat. "Měl jsem poměr s Kristýnou Kočí. Vím, jak to bylo," tvrdí. Podle žalobkyně podal několik trestních oznámení na několik osob. Soudce ho ale celý příběh vypovídat nenechá. Pokud bude potřeba, tak ho prý předvolá.

08:47 - Soud začíná. Žalobkyně předčítá obžalobu. Popisuje to, jakým způsobem předal Bárta Kočí a Škárkovi úplatek.

08:42 - "Tohle je největší místnost, kterou tu mají? Tak malou nemám ani pracovnu," prohlásil Bárta, když vešel do jednací síně.

08:38 - K soudu již dorazil i Jaroslav Škárka. Z jeho bývalých stranických kolegů je zde i Tomáš Jarolím.

08:30 - Oba obžalovaní politici již dorazili do budovy Obvodního soudu pro Prahu 5. "Dobře jsem se na to vyspal. Mým trumfem je, že jsem nevinen. Věřím ve spravedlnost," řekl Vít Bárta před začátkem soudu, ke kterému ho doprovází jeho manželka a poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová.

 

Právě se děje

Další zprávy