Důvěra v Topolánkovu vládu klesla nejníž od ledna 2007

Aktuálně.cz Aktuálně.cz, ver
3. 11. 2008 15:00
Kabinetu Mirka Topolánka věří jen čtvrtina lidí
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Vládě premiéra Mirka Topolánka věří podle průzkumu veřejného mínění čtvrtina lidí. Jde o vůbec nejhorší výsledek od ledna loňského roku, kdy vláda získala důvěru sněmovny.

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění dále zjistil, že s politickou situací v zemi je navíc spokojeno jen asi deset procent občanů.

Sociologové se ptali 834 respondetnů výzkumu na začátku října. Tedy před krajskými a sentátními volbami, které ODS drtivě prohrála.

Utržila porážku ve všech 13 krajích a v Senátu ztratila šest zástupců. 

Volební neúspěch podle Topolánkových kritků odrazil právě nespokojenost lidí s jeho vládnutím.

Nejdůvěryhodnější politik? Klaus

Naopak největší důvěře se stále těší prezident Václav Klaus.

Zatímco nad premiérem a jeho vládou láme hůl dokonce 74 procent lidí, důvěra v hlavu státu se po celý rok drží přibližně na stejné hladině. Drobný propad Klaus zaznamenal jen v období od ledna do června tohoto roku. Sociologové si to vysvětlují prezidentským duelem s Janem Švejnarem. V říjnu už ale prezidentovi opět věřilo 65 procent dotázaných.

S prací vlády jsou spokojeni především mladí lidé do 29 let a rodiny s vyššími příjmy. "Naopak podprůměrná důvěra je patrná mezi dotázanými se špatnou životní úrovní, lidmi staršími šedesáti let a voliči ČSSD a KSČM," zhodnotil výsledky průzkumu Daniel Kunštát ze Spciologického ústavu Akademie věd České republiky.

Lepší vysvědčení si z průzkumu odnesli hejtmani a starostové. Regionálním politikům podle průzkumu věří kolem poloviny dotázaných. Důvěru krajským politikům vyjádřilo celkem 46 procent lidí, starostové si vysloužili důvěru dokonce 64 procent lidí. Hejtmany a starosty navíc kladně hodnotí mladí lidé i senioři bez ohledu na politické vyznání.

Čtěte víc:

Lidé přestávají věřit i místním politikům, říká průzkum
Topolánkovi důvěřuje nejméně lidí od začátku jeho vlády

 

Právě se děje

Další zprávy