Drama je zpět, platy soudců nerostou dle senátorů dost

Jakub Novák
27. 12. 2012 18:41
Senát může sněmovně novelu zákona o platech soudců vrátit, prý je neústavní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátní ústavně-právní výbor navrhuje zrušit poslanecký přílepek zvyšující příjmy zákonodárců a zároveň zvýšit platy soudců více, než navrhují poslanci.

Pokud jeho usnesení vyslyší plénum Senátu během pátečního jednání, vrátí se návrh na stůl poslancům, a na začátku příštího roku by tak nebylo z čeho soudcovské platy vypočítat.

Podle bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (SZ) návrh nerespektuje nález Ústavního soudu, který svým rozhodnutím zrušil původní koeficient 2,5násobku průměrné mzdy v neziskovém sektoru a navrhl koeficient trojnásobný.

Současné platy

Funkce Plat základ platu 51731 řadový poslanec 55900 místopředseda komory 106600 předseda 150100 ministr 106600 premiér 150100 prezident 186300 soudce ÚS 111300 předseda ÚS 156700 člen NKÚ 78700 soudce okr. s. s praxí 6-9 let 61600

"Nálezy Ústavního soudu jsou závazné pro všechny, tedy i pro poslance. Zákonodárci musí respektovat mantinely, které jim soud svým rozhodnutím dal," řekla senátorka v České televizi.

"Je otázka, jestli to v pátek na plénu Senátu projde, jednat se bude i o možnosti návrh neprojednávat a propustit. V rámci našeho pozměňovacího návrhu počítáme s trojkovým koeficientem pro výpočet soudcovských platů a zároveň zrušení poslaneckého přílepku," řekl tamtéž předseda výboru Miroslav Antl (za ČSSD).

Řeč je tu o pozměňovacím návrhu Jana Čechlovského (ODS), kterým si poslanci zrušili odvody na pojistné na sociální zabezpečení a na zdravotní pojištění z poslaneckých náhrad - a ačkoliv jejich zdanění zůstává, celkový čistý příjem se zákonodárcům zvýší.

Návrh poslanci schválili v týdnu před vánočními svátky - projednáván byl ve stavu legislativní nouze, k čemuž došlo po blamáži předchozího hlasování o novele zákona o platech ústavních činitelů.

Mezi poslanci totiž sice během projednávání tohoto návrhu panovala shoda na zmražení platů zákonodárců, ministrů a dalších veřejných činitelů, nicméně nebylo jasné, jak hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, kde šlo například o zrušení zdanění poslaneckých náhrad zavedeném v roce 2010.

Následné "divoké hlasování" nakonec zákon samotný potopilo, a poslanci tak vystavili soudce situaci, kdy by nebylo z čeho vypočítat jejich plat, jenž by jim tak na začátku roku nemohl být vyplacen.

Tato varianta je však nyní stále ve hře - a to v případě, že senátoři v pátek nepošlou novelu k podpisu prezidentovi.

Výbor se také vyslovil k využití stavu legislativní nouze, který byl podle něho neoprávněný.

"Soudci by totiž sice v lednu plat dostat nemuseli, ale byl by jim doplacen později. Nemůžeme za to, že se to zpozdilo," říká k tomu Antl, podle kterého by sice měla panovat platová solidarita, ale pouze v případě zákonodárců - soudci jsou podle jeho komentáře pro ČT z této solidarity vyňati.

 

Právě se děje

Další zprávy