Dobeš skončil na ministerstvu, náhradníka Nečas nemá

Domácí Domácí
3. 12. 2012 12:07
Ministr rezignoval kvůli registru aut a problémům ve vlastní straně
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pavel Dobeš (LIDEM) v pondělí skončil jako ministr dopravy. Z funkce odešel kvůli problémům s registrem vozidel.

Dobešova rezignace ale souvisí také s neshodami ve straně Karolíny Peake. O odvolání Pavla Dobeše uvažovali lidé kolem Peake už v létě s tím, že Dobeš už není "jejich člověk", ale spíš "člověk ODS".

Sám Dobeš popřel, že by snad uvažoval o vstupu do ODS, zároveň ale nevyloučil, že se rozejde se stranou LIDEM.

Kdo Dobeše v čele ministerstva nahradí, zatím není jasné. Karolína Peake na jeho místo doporučila svého podřízeného Roberta Vacka. S ním však Nečas nesouhlasil a s Peake si pak přes média vyměnil několik ostřejších vět.

Nakonec se obě strany dohodly, že Dobešova nástupce vyberou v "první prosincové dekádě".

Dobešovi zlomil vaz nefungující registr vozidel. Audit Ernst and Young odhalil, že aplikace pro registr vznikla příliš rychle, nahodile a bez dostatečné přípravy. Na jeho nesprávném fungování nese vinu předchozí i současné vedení ministerstva.

I výzva předsednictva strany LIDEM k rezignaci ale naznačovala, že v případě Dobeše zdaleka nejde jen o registr aut: "Předsednictvo strany LIDEM vyjádřilo nespokojenost se situací na ministerstvu dopravy, a to obzvláště, ale nikoliv pouze z důvodu problému se spuštěním centrálního registru vozidel."

Strana vyzvala ministra k odchodu již v první polovině listopadu. Dobeš ale zůstal ve funkci až do začátku prosince, chtěl ještě předat agendu úřadu. Peake ho obvinila ze zbabělosti.

Dobeš je už jedenáctým odcházejícím členem Nečasova kabinetu. Krátce po něm se funkce vzdal i ministr obrany Alexandr Vondra.

Z původní patnáctičlenné vládní sestavy tak zbylo už jen pět členů kabinetu včetně premiéra. Nezůstal ani jeden původní ministr z ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy