Klaus přijal Dobešovu demisi, nástupce stále není jasný

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 11. 2012 17:21
Ministr dopravy odešel kvůli stranickému tlaku i nefungujícímu registru aut
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Působení ministra dopravy Pavla Dobeše se pomalu blíží ke konci. Prezident Václav Klaus totiž ve čtvrtek odpoledne přijal jeho demisi, kterou mu předal premiér Petr Nečas (ODS).

Dobešova rezignace je platná od 3. prosince. Jméno jeho nástupce zatím není jasné, vláda by se na něm měla dohodnout do 10. prosince.

Prezident se před čtvrteční schůzkou s Nečasem pozastavil nad počtem odchodů z jeho vlády.

"Pan premiér mi asi nese jednu z mnoha demisí nebo snad propuštění z vlády?" poznamenal, když vítal Nečase na Hradě. Premiér v žertu odvětil, že přinesl demisi. "Nikoliv tedy moje, ale jednoho z členů vlády," řekl.

Klaus při oznámení Dobešova odchodu z vlády před čtrnácti dny uvedl, že mu takový krok radost nedělá. Považoval ho prý za úspěšného ministra dopravy. Neviděl chyby v jeho práci, ani ho o nich premiér či někdo jiný neinformoval.

Ministra dopravy k odchodu vyzvala vlastní strana LIDEM. Ta mu vyčítá nejen trvající problémy s registrem vozidel, ale i vliv neupřesněných lidí v pozadí na chod úřadu.

Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake na jeho místo doporučila svého podřízeného Roberta Vacka. S ním však Nečas nesouhlasil a s Peake si pak přes média vyměnil několik ostřejších vět.

Věc se nakonec zřejmě vyřeší jednáním, vedení LIDEM a ODS se setkala v úterý a obě strany se dohodly, že Dobešova nástupce vyberou v "první prosincové dekádě".

Dobeš není jediný. A ani poslední

Dobeš není jediným a ani posledním ministrem, který vládu Petra Nečase opustil, naposledy v úterý rezignoval i ministr obrany Alexandr Vondra.

Někdejší místopředseda ODS oficiálně oznámil konec kvůli ztrátě podpory voličů, která vyšla najevo při jeho říjnové prohře v senátních volbách. Klaus ho na Hradě přijal hned ve čtvrtek ráno.

Z původní patnáctičlenné vládní sestavy tak zbylo už jen pět členů kabinetu včetně premiéra. Nezůstal ani jeden původní ministr z ODS.

V souvislosti s uvolněním dvou vládních postů se v médiích i politických kuloárech začaly rojit spekulace o tom, že by si ODS a LIDEM "prohodily" právo nominovat ministry dopravy a obrany.

Na obranu by tak v této úvaze zamířila vicepremiérka a šéfka LIDEM Peake a ministerstvo dopravy by údajně mohl obsadit kandidát ODS.

Peake ani Nečas podobné úvahy zatím přímo nevyvrátili, chybí ale také jejich relevantní potvrzení.

Ani Dobešův a Vondrův odchod navíc nemusí být posledními změnami kabinetu, jako "kandidát na odchod" bývá také zmiňována nevýrazná ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09/STAN).

 

Právě se děje

Další zprávy