Deregulace nájemného se zřejmě protáhne o dva roky

Eva Benešová
18. 3. 2009 18:09
Částka, o kterou se mělo zvýšit nájemné v roce 2010, se rozdělí do 3 let.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Deregulace nájemného bude v některých městech prodloužena až do roku 2012. Částka, o kterou se měla činže zvýšit příští rok bude rozložena do tří let.

Jde o města, kde nájemné překročí 40 korun za metr čtvereční. To se týká Prahy, většiny statutárních měst a měst ve Středočeském kraji, která mají více než deset tisíc obyvatel.

"Pro fungující trh s byty musíme mít tři základní pilíře. Sociální bydlení, rovné právní vztahy a postupnou deregulaci. Právní vztahy zajistí nový občanský zákoník, deregulaci upravíme tímto zákonem," popsal změnu ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

O nájemném rozhodne ministr

Doplnil, že nejvyšší částku, na kterou smí majitelé domů nájemné zvýšit, bude každý rok vyhlašovat ministerstvo.

Ačkoliv zákon do druhého čtení poslala velká většina poslanců, debata trvala téměř dvě hodiny a zaznělo mnoho výtek proti.

"Samozřejmě mám mnoho výhrad, ale tento zákon považuji za překlenovací polštář do té doby, dokud nebude schválen nový občanský zákoník. Ten nájemní vztahy upraví podle našich představ," uvedl poslanec za ODS Jan Büergermeister.

Deregulace nájemného v České republice probíhá od roku 2007. Nájemné je každý rok o určité procento zvyšováno.

Například v hlavním městě platili nájemníci za metr bytu v první kategorii 37 korun. Po deregulaci se v některých částech města cena vyšplhá až na 120 korun.

Poslanci dnes také poslali do druhého čtení návrh na změnu pravidel při výměně bytů. Majitel by podle nich měl 30 dní, během kterých by musel dát vědět, zda s výměnou souhlasí. Pokud by se nevyjádřil, považovalo by se to automaticky za souhlas.

 

Právě se děje

Další zprávy