Deficit bude příští rok nad 200 miliard. Volby nevolby

Petr Holub, Kateřina Eliášová
27. 8. 2009 18:10
Janotův balíček je pohřben. A nový už do konce roku asi nevznikne
Státní dluh. Ilustrační foto
Státní dluh. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Češi budou v příštím roce pravděpodobně hospodařit se schodkem vyšším než 200 miliard. Nezmění to ani přání současného kabinetu jej o 70 miliard srazit.

Hlavní příčiny jsou dvě. Vláda musí poslat sněmovně rozpočet do konce září a chce ho doplnit zákonem, který by obsahoval nepopulární úsporná opatření. Snižovat dávky a zvyšovat daně měsíc před volbami se politikům nehodí. A po nich je už zase bude tlačit čas. Zákon, který by umožnil schodek ještě srazit, už nestihnou přijmout.

Premiér Jan Fischer si kvůli rozpočtu ve středu ráno pozval do Kramářovy vily šéfy dvou nejsilnějších stran Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka, pro klidný průběh jednání každého zvlášť. Ke konzultacím přizval i ministra financí Eduarda Janotu.

Podporu pro svou vizi přijmout ještě v září tzv. Janotův úsporný balíček ale ani u jednoho z politiků nezískal.

Sociálním demokratům se nelíbí zejména sociální škrty, především nesouhlasí se zmražením důchodů. ODS balíček taky odmítá. Tvrdí, že není dobré přijímat řešení, která jsou podle ní šitá horkou jehlou.

Rozhodnou noví poslanci

Vláda Jana Fischera nemá velký výběr možností, jak se zachovat. Do konce září musí rozpočet sněmovně v každém případě poslat. A pokud se ještě na poslední chvíli nepodaří zvrátit odmítavý postoj velkých stran, zůstane schodek na 230 miliardách, případně o málo nižší.

Možnost, že by ODS spolu s ČSSD hlasovala měsíc před volbami pro Janotův balíček, je prakticky vyloučená.

"Janotovo řešení chvatně a bez propočtu legislativně spíchnuté, projednávané navíc ve zrychleném řízení, by mohlo přinést více problémů než užitku. Úsilí ministra si vážím, na řadě návrhů je možné dál pracovat, ale nelze ho považovat za ucelené a provázané řešení rozpočtové krize. Je to cenný podnět, nic více," vysvětlil místopředseda ODS Petr Nečas.

Definitivní rozhodnutí, s čím bude nová vláda hospodařit v příštím roce, tak nechají na poslancích, kteří budou zvoleni počátkem října.

Kalousek: Po volbách se nic nestane

Nová sněmovna bude mít k rozhodování jen minimální časový prostor. V případě, že nenastanou povolební komplikace, by se nová sněmovna mohla sejít už začátkem listopadu, a první čtení rozpočtu může být v druhé polovině měsíce.

Tady mohou nastat dvě varianty. Vláda - ať bude dosluhovat ještě ta Fischerova nebo bude nová - může použít současný návrh rozpočtu (to prosazuje ODS) nebo sepsat zcela nový rozpočet. O druhé variantě mluví v případě vítězství sociální demokraté, velké změny je však v časové tísni prakticky nemožné stihnout.

Ministr financí Eduard Janota a eministr financí Miroslav Kalousek. Momentálně spojenci
Ministr financí Eduard Janota a eministr financí Miroslav Kalousek. Momentálně spojenci | Foto: Ludvík Hradilek

Snad jediným výrazným spojencem současné vlády je tak exministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, který navrhuje schválit Janotův balíček ještě v září, aby s ním už nová vláda počítala. Případným novým návrhům úsporných opatření totiž věští špatný konec.

"V rozpočtu na rok 2010 už žádná vláda po volbách nic nezmění," myslí si Kalousek. Jeho slova potvrzuje i ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

"Už jenom pro rozpočet bude třeba najít zásadní dohodu mezi stranami. Nemělo by se to komplikovat dalšími změnami typu Janotova balíčku, ve kterých se všichni účastníci dohody nemusí najít," upozorňuje Kocourek.

Plán ODS je pracovat hned od ledna na zcela novém rozpočtu, který by platil od 1. července 2010 na 18 měsíců, a který by již úsporná opatření obsahoval.

 

Právě se děje

Další zprávy