Debakl v krajích? O těch náš průzkum nebyl, tvrdí ODS

Domácí Domácí
16. 8. 2011 14:26
Občanští demokraté popírají, že by se interní průzkum týkal krajských voleb
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanští demokraté si zadali neveřejný průzkum volebních preferencí a podle některých zdrojů z něj vyplynulo, že ODS za rok v krajských volbách zcela propadne.

V některých krajích by mohla dosáhnout jen osmiprocentní podpory.

Informaci o průzkumu přinesly Hospodářské noviny, kterým jeho výsledky potvrdili i dva členové grémia ODS. Oficiálně však strana k průzkumu nejprve mlčela.

Teprve posléze hlavní kancelář ODS rozeslala prohlášení, ve kterém interpretaci výsledků průzkumu odmítá.

"Analýza se týkala celostátních preferencí strany, které se pohybují na úrovni výsledku voleb do sněmovny v roce 2010 - konkrétně volební preference jsou na úrovni 17 %, volební model pak na úrovni 21 %. Informace, že se průzkum týkal preferencí v krajích, jsou lživé," uvedl mimo jiné Matyáš Vitík z tiskového oddělení.

Šanci slibují jen střední Čechy

Podle informací Hospodářských novin však z průzkumu vyšlo, že ODS příští volby drtivě prohraje. Šanci na výhru má jedině ve středních Čechách.

"V některých krajích je strana naopak tak nepopulární, že by mohla získat jen osm procent hlasů. Ty výsledky jsou strašné," řekl HN pod podmínkou anonymity dobře informovaný zdroj z hlavní kanceláře ODS. Výsledky průzkumu potvrdili i dva členové grémia ODS.

"To je vždycky daň za vládní odpovědnost, navíc klesající preference jsou dlouhodobý trend," reagoval jihomoravský místopředseda strany Pavel Blažek. I v jeho regionu má ODS podle listu špatné vyhlídky. Hůř totiž dopadla v krajích, kde je velká koalice s ČSSD - jako na jižní Moravě.

Připomeňte si, jak ODS slavila 20. narozeniny:

 

Právě se děje

Další zprávy