Další podmínky k Lisabonu už nemám, dušuje se Klaus

Kateřina Eliášová
30. 10. 2009 16:50
Spor je o to, zda pro Čechy bude platit Charta práv a svobod EU a v jaké míře
Jan Fischer si oddechl, dosáhl dohody. Připustil ale, že ještě musí Čechům vysvětlit, čeho Václav Klaus vlastně dosáhl
Jan Fischer si oddechl, dosáhl dohody. Připustil ale, že ještě musí Čechům vysvětlit, čeho Václav Klaus vlastně dosáhl | Foto: Reuters

Praha - Už žádné další podmínky pro můj podpis pod Lisabonskou smlouvou, slíbil v pátek odpoledne prezident Václav Klaus.

Klaus je poslední překážkou ratifikace reformního dokumentu Evropské unie - Lisabonské smlouvy.

"Děkuji touto cestou všem, kteří přispěli k nalezení řešení mé podmínky: premiéru Fischerovi a české vládě na straně jedné, představitelům dvaceti šesti zemí EU na straně druhé," vzkázal Klaus Evropě i českým politikům.

V Praze už ale zní kritika, že Klaus dosáhl svého i za cenu toho, že Češi kvůli Klausově výjimce přijdou o možnost vymáhat některá svá práva u evropských soudních dvorů.

Přijdou Češi o část svých práv?

Výtka se objevila jen den poté, co Unie souhlasila s jeho požadavkem na výjimku ze závazné Listiny základních práv, s níž počítá Lisabonská smlouva.

Verze Hradu? Prezident výjimku žádal kvůli obavám z prolomení takzvaných Benešových dekretů před tím, než jako poslední v celé Unii připojí svůj podpis pod reformní Lisabonskou smlouvu.

A výklad některých českých politiků? Klaus dosáhl svého. Češi nebudou mít možnost vymáhat některá svá práva tak jako zbytek Evropy.

Český premiér Jan Fischer se už nechal slyšet, že má doma ještě co vysvětlovat.

Slovenský premiér Robert Fico.
Slovenský premiér Robert Fico. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Fico: Češi přijdou o část svých práv

Politici na summitu Evropské unie v Bruselu souhlasili se samostatným tříodstavcovým protokolem, který Česku zajistí stejnou výjimku z listiny základních práv, jakou už má domluvenou z minulosti Polsko a Velká Británie.

"Občané Polska, Velké Británie a za nějakou dobu i České republiky nebudou moci požádat domácí soud nebo soudní dvůr v Lucemburku o ochranu, když dojde k porušení některých práv, která jsou uvedena v chartě základních lidských práv," interpretuje přijetí "Klausovy výjimky" slovenský premiér Robert Fico.

V praxi dojednaná výjimka podle něj jen znamená, že Češi budou na rozdíl od Slováků z uplatňování charty vyňati.

Můžeme si za to sami, míní zelení

Jeho verzi podpořil i šéf sněmovního zahraničního výboru, sociální demokrat Jan Hamáček.

"Z mého pohledu budou naši občané znevýhodněni. V případě, že naše soudy odmítnou nějaký případ soudit, respektive rozhodnout o něm, tak pak nebudou mít Češi právo odvolání k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku," řekl Hamáček Aktuálně.cz.

Podle něj bylo přijetí výjimky zbytečné a Klausovi šlo jen o jedno z dalších vítězství nad bruselskou legislativou. "Jsem přesvědčen, že jedním z hlavních důvodů je odpor prezidenta Klause k posilování právně vymahatelných jistot zejména v sociální oblasti," dodal.

Zelení to vnímají stejně. "Členové Unie pochopili, že smlouva je důležitější než boj s jedním svérázným prezidentem. Za svého prezidenta i oslabení vlastních práv v Unii si můžeme ovšem sami," uvedl šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Expert legislativní rady vlády František Korbel (SZ) Aktuálně.cz vysvětlil, že se to může týkat určitých sporů v oblasti diskriminace obecně, konkrétně např. diskriminace v oblasti pracovních či sociálních práv.

Evropští lídři v Bruselu dali Česku výjimku
Evropští lídři v Bruselu dali Česku výjimku | Foto: Reuters

Fischer: Mám co vysvětlovat

Pohled Prahy je ale trochu odlišný. Náměstek ministra pro evropské záležitosti Marek Mora deníku Aktuálně.cz v SMS zprávě napsal, že "hysterie" kolem možného omezení práv Čechů je neopodstatněná.

Premiér Jan Fischer Čechy uklidňuje. Tvrdí, že dojednaný kompromis nesníží standard ochrany českých občanů, a to ani v oblasti sociálních práv. "Jsem přesvědčen, že občanům se touto výjimkou nedostává žádné závažné újmy," řekl. Připustil nicméně, že bude vše ještě třeba v Česku "hodně vysvětlovat".

 

Právě se děje

Další zprávy