Další koaliční hlas pro zahraniční mise? Možná Hovorkův

Kateřina Eliášová
22. 12. 2008 14:03
Chci vidět nový návrh, říká poslanec Hovorka
Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová.
Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přesně sedmnáct dní má ministryně obrany Vlasta Parkanová na to, aby vypracovala nový návrh rozmístění českých vojáků v zahraničí.

Pro dosavadní návrhy zatím stále nezvedají ruce tři koaliční poslanci: zelené Olga Zubová a Věra Jakubková a lidovec Ludvík Hovorka.

Ten v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz připustil, že může svůj názor přehodnotit.

"Až uvidím ten nový plán toho rozmístění, zvážím možnou podporu," uvedl.

Poslanecká sněmovna o posílení misí hlasovala v pátek. Neměla ale dostatek hlasů a návrh spadl pod stůl. Pro české vojáky to v tuto chvíli znamená, že budou od 1. ledna v misích bez mandátu. Zároveň by se měli do dvou měsíců vrátit domů.

Problém je Afghánistán

Hovorka trvá na přehodnocení rozmístění českých vojáků v Afghánistánu. Tam armáda operuje na čtyřech různých místech. Rekonstrukční týmy operují v Lógaru a Uruzgánu, chemici spolu s leteckými návodčími na letecké základně v Kábulu a konečně speciální jednotka v Kandaháru v rámci operace "Trvalá svoboda".

"Já jsem nikdy neodmítal všechny mise, neměl jsem problém s evropskými misemi, moje výhrady směřovaly k účasti v Iráku a v Afghánistánu," vysvětlil Hovorka. Největší jdou právě na adresu rozmístění vojáků. "Bylo by lepší, kdyby ti naši vojáci mohli být soustředěni v jednom místě," myslí si.

Šéf obranného výboru Jan Vidím z ODS ale tvrdí, že je to nemožné. "Rád si s panem poslancem Hovorkou sednu a vysvětlím mu, pro to nejde," řekl Aktuálně.cz.

Co dál s Afghánistánem

Hovorka chce také slyšet odpovědi na to, jak se situace v zemi zmítané boji s Talibánci, bude nadále vyvíjet.

Foto: Armáda ČR

"Někdo by měl říct, jak to v Afghánistánu bude dál. Nám se říkalo, že se tam zamezí produkci opia a že se ta situace tam bude zlepšovat, ale není tomu tak. Navíc se říká, že ten počet vojáků tam je nedostatečný," tvrdí.

Například Američané teď velmi reálně zvažují, že do Afghánistánu vyšlou příští rok další vojáky. Šéf sboru náčelníků amerických ozbrojených sil Mike Mullen uvedl, že by mohlo jít o dvacet až třicet tisíc mužů. Posily by mohly být vyslány už do léta.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se ale v posledních dvou letech velmi zhoršila. Útoky hnutí Taliban jsou stále častější, tisíce lidí byly zabity.

Mullen tvrdí, že až budou nové jednotky přičleněny, už jen změny v politice a hospodaření Afghánistánu mohou vzbouřence oslabit.

 

Právě se děje

Další zprávy