ČSSD znovu navrhla vyloučit Paroubkova poradce Dimuna

Martina Machová Martina Machová
29. 3. 2011 22:00
Petr Dimun vzápětí přerušil členství
Petr Dimun na předvolební kampani ČSSD v severních Čechách
Petr Dimun na předvolební kampani ČSSD v severních Čechách | Foto: Ludvík Hradilek

Klášterec nad Ohří, Praha - Poradce expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka Petr Dimun dostal v sociální demokracii další stop.

Poté, co zrušení jeho členství v sociální demokracii navrhla začátkem února jeho domovská stranická buňka v Klášterci nad Ohří, navrhlo totéž v úterý navečer i vedení okresu Chomutov, pod který Klášterec spadá.

Deník Aktuálně.cz o tom informoval místopředseda okresního výkonného výboru Radek Scherfer.

"Vedení okresní organizace Chomutov v tajném hlasování rozhodlo o návrhu na zrušení členství přítele Dimuna," řekl. Pro návrh bylo 14 straníků, jeden hlasovací lístek byl neplatný.

Rozhodnout se mělo v červnu

Aby bylo zrušení členství konečné, musela by verdikt stvrdit okresní konference, která proběhne v červnu.

Petr Dimun ale sociální demokraty předběhl, když požádal o přerušení členství. Bylo mu vyhověno, což v praxi znamená, že se do ČSSD může kdykoliv vrátit.

Straníci na severu Čech hlasovali o členství někdejšího šéfa PR Lidového domu opakovaně kvůli zjištění okrasních kontrolorů, kteří našli v předchozím rozhodování administrativní pochybení.

Důvody návrhu na vyloučení zůstaly stejné jako v případě jednání klášterecké ČSSD, tedy mediální útoky.

Socialistům z Klášterce se nelíbilo, že Dimun v pořadu Interview ČT24 prohlásil, že jejich organizace je plná černých duší vlivného člena chomutovské ČSSD Romana Housky.

"My tyto hrátky nehrajeme," odmítl již dříve nařčení místopředseda místní organizace ČSSD v Klášterci Miroslav Bilík s tím, že jeho organizace má jen 35 členů.

Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová na brněnském sjezdu s Marii Benešovou (zády)
Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová na brněnském sjezdu s Marii Benešovou (zády) | Foto: Ludvík Hradilek

Dimun a mystifikace

Petr Dimun rozhodnutí svých nejbližších straníků v minulosti zpochybňoval. Tvrdil, že si jeho vyloučení novináři vymysleli. Vedení místní organizace v Klášterci ovšem výsledky hlasování opakovaně potvrdilo.

Petr Dimun vstoupil do vrcholné politiky po boku ministra Pavla Němce (US). Nejprve pod ním působil jako ředitel tiskového odboru na ministerstvu pro místní rozvoj, později se s ním přesunul na ministerstvo spravedlnosti.

V té době se zvýraznil zejména díky střetům s tehdejší nejvyšší státní žalobkyní Marií Benešovou, novopečenou místopředsedkyní ČSSD. Rozhořel se například spor o vydání katarského prince, který srazil Benešové vaz. Vše tehdy musel řešit i premiér Jiří Paroubek, který Benešovou z postu odvolal.

Ačkoli Dimun s Paroubkem neměli původně příliš vřelé vztahy, po odchodu Unie svobody z politické scény, nastoupil Němcův mluvčí jako poradce do Lidového domu, kde se pro svého nového šéfa stal téměř nepostradatelným. Úzce s ním spolupracuje dodnes.

 

Právě se děje

Další zprávy