Úřad vlády v roce 2008 skartoval smlouvy s Němcem

ČTK ČTK
9. 2. 2011 10:48
Podle Hospodářských novin byly dokumenty zničeny v době, kdy se Němec scházel se špičkami justice
Pavel Němec
Pavel Němec | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Úřad vlády nechal skartovat smlouvu o právním poradenství s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem.

Dokumenty byly zničeny v dubnu 2008, v době, kdy se Němec intenzivně scházel se špičkami justice, které měly vliv na údajnou korupční kauzu tehdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN).

HN otestovaly otevřenost státních institucí a požádaly úřad vlády o smlouvy s Němcem, jejichž obsah vláda v minulém volebním období tajila.

"K vaší žádosti sděluji, že na úřadu vlády není k dispozici originál předmětné smlouvy. Originál byl v dubnu 2008 stažen do kabinetu vedoucího Úřadu vlády a dle interních informací pravděpodobně skartován," uvedl na konci minulého týdne mluvčí současné vlády Jan Osúch.

Na úřadu zbyla jen kopie skartovacího protokolu. Ani z ní však podle mluvčího není možné vyčíst, kdo nařídil zničení smlouvy a z jakého důvodu.

Exministr Němec je jedním z účastníků pře s bývalou nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou v případu takzvané justiční mafie. Benešová v prosinci 2007 označila několik justičních představitelů za justiční mafii - podle ní zasahovali do vyšetřování údajné korupční kauzy Jiřího Čunka.

Nařčení lidé ji následně zažalovali. Soud jim dal v úterý za pravdu. Benešová se za své výroky musí omluvit.

Němec, jehož advokátní kancelář stále udržuje s různými státními institucemi obchodní vztahy, na otázky HN nereagoval. Už dříve odmítl zveřejnit obsah smlouvy s úřadem vlády a odkazoval se na advokátní tajemství.

Samotnou skartací úřad podle HN pravděpodobně žádný zákon neporušil. Smlouva s Němcem totiž podle mluvčího nebyla nikdy naplněna, Němec úřadu nefakturoval žádné služby.

 

Právě se děje

Další zprávy