Klášterecká ČSSD navrhuje zrušit členství Petra Dimuna

Martina Machová Martina Machová
3. 2. 2011 20:49
Straníkům vadí mediální výstupy spolupracovníka Jiřího Paroubka
Petr Dimun patřil k Paroubkovým nejbližším spolupracovníkům, teď straníci chtějí, aby odešel z ČSSD
Petr Dimun patřil k Paroubkovým nejbližším spolupracovníkům, teď straníci chtějí, aby odešel z ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek dostal od severočeských demokratů další ránu.

Poté, co straníci sesadili jeho rodinného přítele Petra Bendu z čela ČSSD v Ústeckém kraji, se pustili do dalšího jeho blízkého spolupracovníka.

Místní organizace ČSSD v Klášterci nad Ohří chce zrušit členství Petru Dimunovi, bývalému šéfovi PR Lidového domu.

"Podali jsme návrh na zrušení členství kvůli jeho mediálním výstupům, které jsou v rozporu s názorem členů místní organizace i okresu," řekl Aktuálně.cz místopředseda místní organizace ČSSD v Klášterci a tamní místostarosta Miroslav Bilík s tím, že se Dimun může odvolat.

Černé duše nevedeme

Straníkům se podle něj nelíbilo, že v pořadu Interview ČT24 prohlásil, že klášterecká organizace je plná černých duší vlivného člena chomutovské ČSSD Romana Housky. "My tyto hrátky nehrajeme," odmítl Bilík nařčení s tím, že organizace má 35 členů.

Podle předsedy MO Stanislava Pechouše se nyní návrhem bude zabývat Okresní výkonný výbor ČSSD. Pokud ho třípětinovou většinou potvrdí, bude mít Dimun pozastavené členství. O úplném zrušení musí rozhodnout okresní konference.

"O ničem takovém nevím," řekl Aktuálně.cz Petr Dimun. "Faktem je, že pan Houska něco takového v poslední době po ČSSD vykřikuje."

"Předpokládám, že v demokratické straně by se taková věc projednávala v mé přítomnosti a byl bych o ní informován," dodal s tím, že se z jednání předem omluvil. 

Od střetů ke spolupráci

Petr Dimun vstoupil do vrcholné politiky po boku ministra Pavla Němce (US). Nejprve pod ním působil jako ředitel tiskového odboru na ministerstvu pro místní rozvoj, později se s ním přesunul na ministerstvo spravedlnosti.

V té době se zvýraznil zejména díky střetům s někdejší nejvyšší státní žalobkyní Marií Benešovou. Mezi ministerstvem spravedlnosti se například rozhořel spor o vydání katarského prince, který srazil Benešové vaz.

Spory Benešová versus Němec, respektive Dimun musel řešit i tehdejší premiér Jiří Paroubek, který byl donucen Benešovou z čela Nejvyššího státního zastupitelství odvolat.

Marii Benešovou nyní mimo jiné severočeská ČSSD nominovala do vedení strany.

Ačkoli Dimun s Paroubkem původně neměli příliš vřelé vztahy, po odchodu Unie svobody z politické scény, nastoupil Němcův mluvčí jako poradce do Lidového domu.

Zprvu se k němu Paroubek nehlásil, později se pro něj stal téměř nepostradatelným a určoval veškeré mediální výstupy ČSSD. Ty prosluly nejen četností ale i značnou útočností.

S Jiřím Paroubkem úzce spolupracuje i po odchodu z Lidového domu.

 

Právě se děje

Další zprávy