ČSSD volá po předčasných volbách a chce konec Kalouska

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 6. 2011 15:49
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval k dohodě na předčasných volbách v co nejkratším termínu
Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Bohuslav Sobotka (ČSSD). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval k dohodě na předčasných volbách v co nejkratším termínu. Vláda podle ČSSD nezvládá společenskou situaci.

Sobotka zároveň zkritizoval ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) za způsob, jakým bylo zástupcům odborů předáno soudní rozhodnutí, že jejich plánovaná pondělní stávka není legální. Rozhodnutí odborářům předala justiční stráž, když přišli na sobotní mimořádné jednání vlády.

Kalousek i premiér Petr Nečas uvedli, že způsob doručení rozhodnutí je věcí soudu a jde zcela mimo ně.

"Ukazuje se, že vláda nezvládá společenskou situaci. Eskaluje sociální napětí, a řada členů vlády dokonce podléhá pokušení přilévat oleje do ohně," řekl dnes na tiskové konferenci v novinářském atriu Poslanecké sněmovny Sobotka.

"V takovéto situaci by bylo dobré, aby došlo k dohodě na předčasných volbách v co nejkratším termínu," dodal Sobotka. "Nemůžeme si dovolit setrvávat ve stávajícím chaosu," uvedl předseda ČSSD.

Sobotka se v úterý opřel do ministra financí Kalouska kvůli způsobu, jakým se odboráři dozvěděli o rozhodnutí soudu, který jejich plánovanou pondělní stávku zakázal. Kalousek podle Sobotky pouze vyhrotil spor mezi vládou a odbory. Vláda podle šéfa ČSSD "nediskutuje, nevyjednává, nehledá kompromis, pouze válcuje".

Výzvu k odstoupení Kalouska Sobotka pronesl již v neděli. Uvedl tehdy, že by podobný krok mohl vést k obnovení dialogu mezi vládou a odboráři, kteří se ve čtvrtek chystají protestovat proti vládním reformám.

 

Právě se děje

Další zprávy