ČSSD se zbavila Pospíchala

Ondřej Horňák, čtk
22. 3. 2006 13:50
Praha - Náměstek ministra dopravy Petr Pospíchal dnes na tiskové konferenci oznámil, že ve čtvrtek ze svého postu odstoupí.

O Pospíchala se v souvislosti s kauzou korupce při rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu zajímá policie.

Pospíchal odejde z ministerstva po dohodě. Kvůli korupci a ovlivňování státní správy byla před dvěma týdny zatčena šéfka Pospíchalova sekretariátu a členka širšího vedení ČSSD Ludmila Schwarzová.

Mezi obviněnými v kauze biopaliva je i administrativní tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury Josef Láznička, někteří podnikatelé a lobbisté, například František Vybíral, který byl členem ČSSD stejně jako Schwarzová a Láznička.

Předvolební nervozita v souvislosti s korupcí se v nejsilnější parlamentní straně projevila již na plné obrátky.

Padni komu padni. Tímto heslem se měla ČSSD řídit podle svého místopředsedy Zdeňka Škromacha v případě korupce na ministerstvech dopravy a zemědělství, ze které zatím byli obviněni tři lidé přímo napojení na ČSSD.

Jak se před blížícími se volbami zachovala strana v jejich případě?

Od okamžiku, kdy byli Ludmila Schwarzová, Josef Láznička a František Vybíral policií obviněni v úplatkářské aféře, se představitelé ČSSD prezentovali velmi pestrým spektrem názorů.

Někteří se vyslovili pro jejich okamžité vyloučení ze strany, jako například premiér Jiří Paroubek, kterého podle jeho slov zklamali a ve straně dlouho nevydrží: "Jsou to lidé pro mě naprosto nepřijatelní, v sociální demokracii skončí," komentoval situaci v pondělí.

Další straničtí funkcionáři se za obviněné postavili s tím, že je třeba ctít presumpci neviny. Kupříkladu zmiňovaný Škromach se obviněných zastal: "Myslím, že by bylo lepší počkat, až se celá věc vyšetří, a pak se teprve rozhodnout. Je důležité vědět, jestli jsou vinni, nebo nevinni, a podle toho se zachovat."

Celá situace prozatím vyústila jen ve vyloučení Lázničky a Vybírala, řadových členů ČSSD.

Olomoucký lobbista Vybíral byl zbaven členství ve straně zástupci své místní organizace ČSSD v Bukovanech na Olomoucku ve čtvrtek.

"Důvody jsou jednoznačné. Takové lidi ve straně v Olomouckém kraji nechci. Nedokáži to slušně vyjádřit. Takové členy musíme vylučovat a budeme vylučovat," uvedl tamní krajský předseda ČSSD Miloslav Vlček.

Láznička byl ze strany vyprovozen na druhý pokus tuto sobotu zástupci místní organizace ČSSD ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Hlavním důvodem bylo dle předsedy Josefa Komínka možné ohrožení průběhu voleb.

O vyloučení členky ústředního výboru strany Schwarzové měla včera jednat její mateřská organizace ve Vatíně na Žďársku.

Místní členové se ale raději usnesli, že organizaci rozpustí. O dalším osudu vysoké funkcionářky ČSSD tak patrně rozhodne až její nová mateřská organizace v okamžiku, kdy bude do některé přemístěna.

 

Právě se děje

Další zprávy