ČSSD: Nový premiér do dvou týdnů

redakce DOM, čtk
4. 10. 2006 11:20
Praha - Prezident by neměl s jednáním o nové vládě čekat až po komunálních a senátních volbách, říkají sociální demokraté. Dá se to vyřešit do 14 dnů.
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O další vládě by se mělo podle sociálnědemokratických politiků jednat rychle. Po jednání grémia strany to dnes řekl její předseda Jiří Paroubek.

ČSSD je podle něj připravena situaci po neúspěchu menšinového kabinetu šéfa ODS Mirka Topolánka v Poslanecké sněmovně řešit během týdne až čtrnácti dnů.

Zaorálek: Klaus pomáhá ODS

Nejvyšší představitelé ČSSD jsou přesvědčeni, že prezident Václav Klaus rozhodnutím počkat s dalším řešením až po komunálních a senátních volbách chce ovlivnit jejich výsledek. "Potvrzuje se, že prezident opět vystupuje ve prospěch ODS," řekl novinářům místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní.
Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Republika potřebuje podle Paroubka co nejdříve stabilní vládu s většinovou podporou ve sněmovně. Pokud se věci budou zdržovat, pak je ČSSD ochotna změnit předsedu sněmovny, zdůraznil.

Nynější šéf zákonodárců Miloslav Vlček (ČSSD) byl zvolen s podmínkou, že odstoupí, kdyby došlo na třetí jmenování premiéra, které je v kompetenci šéfa sněmovny. "Tento slib byl veřejný a já věřím veřejným slibům, jiný postup je proti politické kultuře a zásadám," řekl v reakci premiér Mirek Topolánek.

Vláda by měla podle Paroubka okamžitě zastavit personální změny. "Pokud jde o zásadní věci, tak by to měli s námi začít konzultovat," zdůraznil.

Pro sociální demokracii nepřipadá v úvahu žádná úřednická nebo poloúřednická vláda, nebo duhová koalice ani nic podobného, uvedl její šéf. O nepolitickém kabinetu, který by zemi přivedl k předčasným volbám, hovořil v úterý bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. "Jsme odhodláni jít třeba i do třetího pokusu," řekl dnes naopak Paroubek s tím, že o předčasných volbách v žádném případě neuvažuje. "My chceme stabilní a rychlé řešení," dodal.

"Ještě jsme nevyzkoušeli všechny možnosti. Není pravda, že se nedá pracovat s výsledkem voleb. To se ještě nevyzkoušelo," uvedl Zaorálek. Hovořit o předčasných volbách a úřednických vládách je podle něj projevem netrpělivosti a nepochopení situace.

Představitelé ČSSD odmítli cokoliv říci o tom, jak chtějí ve sněmovně získat přesvědčivou většinu, zda počítají s podporou tří lidoveckých poslanců Miroslava Kalouska, Ladislava Šustra a Libora Ambrozka, kteří se zdrželi při hlasování o důvěře Topolánkovu kabinetu. Ambrozek v médiích připustil, že by mohl podpořit vládu ČSSD. Místopředseda ČSSD a exministr financí Bohuslav Sobotka pouze řekl, že ČSSD nebude jednat s jednotlivými poslanci, ale se všemi parlamentními stranami.

Premiér Mirek Topolánek po jednání vlády uvedl, že "česká politická scéna ani veřejnost by se neměla nechat zastrašit těmito výkřiky." "Nejsme zatím ani vláda v demisi, takže takové výkřiky jsou předčasné. Jiřímu Paroubkovi ani nejde o východisko z krize, ale chce si nátlakem vynutit pokus. Nedomnívám se, že by jeho menšinová vláda s podporou komunistů bylo to, co by si česká veřejnost přála." řekl Topolánek.


 

 

Právě se děje

Další zprávy