Poplatky vyhodnotíme už v dubnu, shodla se koalice

Kateřina Eliášová
12. 3. 2008 22:30
Lídři stran si pochválili trojkoaliční projekt
Vedení koaličních stran (tzv. K9) po společném jednání v Kramářově vile v Praze.
Vedení koaličních stran (tzv. K9) po společném jednání v Kramářově vile v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dvě a půl hodiny jednaly v Kramářově vile špičky tří koaličních stran. Shodly se mimo jiné na tom, že zavedení poplatků u lékaře vyhodnotí ministerstvo zdravotnictví už v dubnu, tedy ne po šesti měsících, jak zněla původní dohoda.

ODS tak částečně ustoupila lidovcům, kteří po zkrácení lhůty volali.

KDU-ČSL nadto požadovala zrušit poplatky pro děti do šesti let a důchodce, to se jí zatím nepodařilo. S vlastním návrhem chce v nejbližších hodinách přijít lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová.

Připomeňte si: Lidovci zřejmě nepředloží návrh na zrušení poplatků

Požaduje zrušení plateb u lékaře pro novorozence a jejich matky. Na večerní schůzku koalice chtěla dorazit, premiér Mirek Topolánek jí to ale nakonec neumožnil s tím, že s ní hovořil už odpoledne na jednání sněmovny. Na dotaz, zda po dnešním jednání přeci jen návrh podá, Šojdrová neodpověděla.

Koalice také oznámila, že už zítra začne pracovat speciální skupina, která se bude zabývat zdravotní reformou. V té by měli zasednout zástupci všech stran.

Jdeme dál

"Naše vládnutí si zasloužilo revizi," vysvětlil novinářům důvod schůzky tzv. K9 premiér Mirek Topolánek.

Lídři tří stran se spolu s prvními místopředesedy a šéfy poslaneckých klubů shodli na tom, že spolu chtějí dál vládnout a naplňovat koaliční smlouvu. Mluvilo se právě o tom, jak k tomu chtějí dojít.

Mezi sebou si také řekli, které věci je od začátku vládnutí rozdělovaly a které je zřejmě dál rozdělovat budou. Novinářům ale konkrétní očekávané problémy neprozradili.

"Neotvíráme před vámi ta témata, o kterých jsme se tady bavili. My chceme problémy minimalizovat, ne je dopředu pohřbít," řekl šéf zelených Martin Bursík, který si pochvaloval konstruktivní průběh jednání.

Problém Čunek jsme neřešili

Návrat Jiřího Čunka, který koalici už několik měsíců zaměstnává, nebyl na pořadu dne. Premiér Mirek Topolánek zopakoval, že musí existovat dohoda mezi Jiřím Čunkem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Čtěte více: Návrat Čunka do vlády blokovat nebudu, řekl Klaus

Čunek by měl podle premiéra počkat, až se Schwarzenberg vrátí z rekonvalescence po operaci, které se nedávno podrobil v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy