ČSSD nejde do voleb. Kvůli uhlí

Pavel Baroch
6. 10. 2006 23:30
Horní Jiřetín - Organizace ČSSD v Horním Jiřetíně nepůjde do komunálních voleb. Protestuje proti vedení vlastní strany, která tu chce těžit uhlí.
Rypadla se blíží k Hornímu Jiřetínu a Černicím - velkolom ČSA
Rypadla se blíží k Hornímu Jiřetínu a Černicím - velkolom ČSA | Foto: Pavel Baroch

Místní ČSSD se nebude ucházet o křesla v zastupitelstvu Horního Jiřetína jako samostatná strana. Pod obcemi Horní Jiřetín a Černice jsou stovky milionů tun hnědého uhlí a hornojiřetínští sociální demokraté svým postojem k volbám protestují proti nejvyššímu vedení vlastní strany. To prosadilo energetickou koncepci státu, která počítá s tím, že by se v budoucnu měly Horní Jiřetín a Černice zbourat a uhlí vyrubat.

"Nebudeme přece stavět kandidátku ČSSD, když nás chtějí zbourat," řekl Aktuálně.cz Miroslav Boublík, předseda místní organizace sociální demokracie.

Podle krajské organizace ČSSD se ale s postavením vlastní kandidátky v Jiřetíně nepočítalo, protože strana zde nemá dostatek členů.

Sociální demokraté podpoří starostu

Ve volbách hodlají hornojiřetínští sociální demokraté podpořit Sdružení nezávislých kandidátů pro zachování a rozvoj obce Horní Jiřetín a Černice, za které kandiduje i současný starosta Branko Glavica.

"Pro obec dělají dost, i pro mládež a pro sportovce. Není důvod je měnit," soudí Boublík.

Infobox
Autor fotografie: Pavel Baroch

Infobox

PARLAMENTNÍ VOLBY V HORNÍM JIŘETÍNĚ

  • ČSSD: 30,97 %
  • ODS: 29,59 %
  • KSČM: 19,66 %
  • Strana zelených: 11.50 %
  • KDU-ČSL: 4,62 %

Za starostovo hnutí kandiduje i Jiří Hyneš, někdejší předseda ČSSD v Horním Jiřetíně o Černicích. Potvrzuje, že energetická koncepce státu schválená ministry ČSSD je důvodem, proč druhá nejsilnější strana v zemi nepostaví v obcích, které ohrožuje těžba uhlí, svou kandidátku.

"Nebyla k tomu chuť," říká Hyneš. Bydlí v Černicích, které by při rozšíření dolu ČSA byly první na ráně.

"Žiju tady šedesát dva let a bourat je to poslední, co bych chtěl," říká Hyneš. V Černicích bydlí i jeho dcera, syn a jeho vnoučata.

ČSSD nepostaví svou kandidátku přesto, že v Horním Jiřetíně v červnových parlamentních volbách zvítězila.

Paroubek s těžbou (ne)souhlasí

Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi mnozí jiřetínští obyvatelé nemohou zapomenout ani jeho vystoupení z loňského listopadu.

Tehdy odborářům z Mostecké uhelné víceméně slíbil, že se v těžbě bude pokračovat i za limity stanovené Pithartovou vládou v roce 1991.

"Každé oddálení pouze prohlubuje tento dosud neřešený problém," uvedl před rokem Paroubek.

Záhy ovšem ubral plyn a prohlásil, že o případném rozšíření těžby a tedy zbourání svých domů si musí rozhodnout lidé v kraji. Ale pro některé obyvatele, kteří nechtějí svůj domov opustit, se už stal nedůvěryhodným politikem. 

Uhlí? První bod našeho programu

Problémy s výše postavenými straníky však nemají jenom sociální demokraté, ale také komunisté.

"Zachování obce je v našem programu na prvním místě," říká Jana Strolená, jednička na místní kandidátce KSČM.

Plakát v centru Horního Jiřetína
Plakát v centru Horního Jiřetína | Foto: Pavel Baroch

Někdejší místopředseda KSČM a současný krajský zastupitel Vlastimil Balvín však bere zbourání Horního Jiřetína a Černice jako nevyhnutelné. "Pokud se na jednu misku vah dají zájmy dvou tisíc obyvatel Jiřetína a Černic a na druhou zájmy všech obyvatel kraje a celé země, obávám se, že limity budou muset padnout a uhlí se bude těžit," řekl před časem Balvín v Hospodářských novinách.

Sám Balvín pochází ze severočeské obce Kopysty, která byla kvůli uhlí také zlikvidována.

Strolená svého "nadřízeného" obhajuje: on se prý  musí víc dívat na tento problém z celostátního pohledu.

Starosta: Je tu jediná černá ovce

Také Balvín své jednoznačné vyjádření při své návštěvě Horního Jiřetína před parlamentními volbami zmírnil.

"Osobně jsem se ho na to ptal. Řekl mi, že uhlí je potřeba, ale že se musí rozhodnout lidé ve vsích," říká jiřetínský starosta Branko Glavica.

Karty jsou podle něho před komunálními volbami rozdané jasně: ze šesti přihlášených kandidátek (dvě hnutí nezávislých, sdružení Dialog, ODS, KSČM a koalice KDU-ČSL se Stranou zelených) je pět z nich jednoznačně proti bourání.

Jako černou ovci označuje sdružení Dialog, které je ochotno jednat s Mosteckou uhelnou společností.

"Sdružení Dialog jsou podle mého názoru pouze lidé, kteří chtějí na prodeji svých domů Mostecké uhelné vydělat peníze a na obci jim nezáleží," tvrdí Glavica.

Zastupitelstvo už nebude jednotné

Podobně ostře se o Dialogu vyjadřuje i Vladimír Buřt, jiřetínský zastupitel, jeden z vůdců odporu proti plánům na rozšíření těžby a volební jednička koalice lidovců a zelených.

Tvrdí, že těžaři Dialog všemožně podporují, například jim dávají velký prostor ve svých novinách. Zaplatili mu i autobus na zájezd do německé obce, která se musela kvůli těžbě vystěhovat.

"Nemůžeme jim brát jejich názory, ale rozhodně s nimi nesouhlasíme," přidává se ke kritice i předseda místní organizace sociální demokracie Miroslav Boublík.

Zastupitel Vladimír Buřt
Zastupitel Vladimír Buřt | Foto: Pavel Baroch

Naproti opravené budově pošty je na veřejné tabuli vyvěšena výzva obecního zastupitelstva, které také útočí proti Dialogu:

"Vážení spoluobčané, společnost Mostecká uhlená se rozhodla znepříjemňovat život v naší obci. Jsme vystavováni telefonickému i osobnímu obtěžování ze strany tzv. vyjednavačů výše uvedené soukromé firmy. Současně jsme svědky masivní jednostranné mediální podpory těch jiřetínských občanů, kteří vystupují jako mluvčí těžařů (skupina Dialog)."

Starosta Glavica i zastupitel Buřt ovšem uznávají, že jeden až dva zástupci sdružení Dialog po komunálních volbách usednou do jedenáctičlenného jiřetínského zastupitelstva a naruší se tak dosud jednotné hlasování proti všem aktivitám těžební společnosti.

Branko Glavica odhaduje, že dvacet až třicet procent jiřetínských obyvatel je ochotno své domy těžařům prodat a odstěhovat se. Tito lidé by mohli volit Dialog.

Veřejně se mě zastane málokdo

Ústřední postavou sdružení Dialog je Petr Leichner. Odmítá, že by chtěl Horní Jiřetín a Černice nechat zbourat.

"Můžeme i nadále vést boj za záchranu Jiřetína," tvrdí Leichner. Zároveň je ale podle něj potřeba jednat s Mosteckou uhelnou a vyjednat pro obec co nejlepší podmínky, pokud se skutečně těžební stroje rozjedou směrem k obci.

"Můžeme těžaře tlačit do kouta a vyjednat velmi slušnou kompenzaci. Vždyť my jsme ti, kteří přinesou oběť," tvrdí Leichner, který zachování obce příliš nevěří.

"Dříve nebo později po uhlí, které pod námi leží, někdo sáhne," odhaduje Leichner.

Dodává, že v obci je velmi napjatá atmosféra. Ti, co chtějí jednat s Mosteckou uhelnou, jsou pokládáni za zrádce. Několik desítek lidí, kteří přijali nabídku a jeli se podívat do přestěhované obce do Německa, označuje takřka za hrdiny.

"Chtělo to od nich hodně velkou odvahu, aby tam jeli," říká Lechner. "Veřejně se mě zastane málokdo, ale v soukromí mám i příznivé ohlasy. Říkají mi, že to dělám dobře."

 

Právě se děje

Další zprávy