ČSSD má nečekanou konkurenci - sociální demokraty

Martina Machová Martina Machová
4. 9. 2010 7:45
Straníci si vyřizují účty přes kandidátky pro podzimní volby
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Bílina - Sociální demokraté dostali do komunálních voleb konkurenci takříkajíc z vlastní krve. V severočeské Bílině vznikla pro volby do zastupitelstva kandidátka, která se názvem i složením blíží nejsilnější levicové straně. Jmenuje se Bílinští sociální demokraté.

Kandidují na ní lidé z ČSSD, kteří se dostali do sporu s místním stranickým vedením. Podle stanov tím přišli automaticky o členství ve straně, protože kandidovat bez souhlasu strany za jiné uskupení členové nemohou.

Jednoduché to nebude ani s názvem kandidátky. "Jednám s právníkem Lidového domu a zvažujeme stížnost k soudu," řekla  Aktuálně.cz předsedkyně ČSSD v Bílině Martina Aubrechtová Havlová, která připomíná také už zmíněný problém se členstvím: "V současnosti jsou tam nepravdivé i údaje o jejich členství v ČSSD." 

Skeptik tajemník

Snahu Lidového domu vypořádat se s obdobným až zavádějícím názvem konkurenční kandidátky potvrdil i tajemník sociálních demokratů Jiří Havlíček.

"Možnosti dalšího postupu jsou ale podle mého osobního názoru značně omezené," uvedl.

Stejně jako v Praze i na severu Čech se oficiální uzavření a odevzdání kandidátek stalo nástrojem pro vyřizování vnitrostranických sporů.

V Praze 9 odstoupila z komunálních voleb hned desítka kandidátů. Další dva se rozhodli na poslední chvíli nekandidovat v Paroubkově domovské organizaci na Praze 5.

Stranické kopance

Z oficiální bílinské kandidátky ČSSD v době, kdy už ji nešlo doplnit náhradníky, odstoupilo hned šest kandidátů z celkových třiceti.

"Poškodili stranu, budu se jich ptát, proč to udělali hromadně až v době, kdy už nešlo kandidátku opravit. Pokud na ní být nechtěli, nemuseli," komentovala dění v bílinské ČSSD předsedkyně Aubrechtová Havlová.

"Byly prázdniny, dovolené, ten pátek se nám zdál nejpříhodnější," dala své vysvětlení Aktuálně.cz jedna z odstoupivších členek Michaela Štěpánková.

Tvrdí, že sama nevěděla, jak kandidátka vypadá a proto na ní nechtěla figurovat. A to přesto, že pro ni sama hlasovala.

"Ani v té době jsme ji neměla možnost vidět," uvedla. Proč pro ni tedy hlasovala, nedokázala odpovědět. Její manžel figuruje na třetím místě kandidátky Bílinských sociálních demokratů.

Bílina a "černé duše"

Spor o sociální demokracii v Bílině začal už před několika měsíci, když se kdosi pokusil ovládnout tamní stranickou buňku. Najednou do ní chtělo vstoupit devadesát zájemců a mnozí ani nevěděli, jak se partaj, o jejíž členství se uchází, jmenuje. 

Deník Aktuálně.cz se jednání straníků účastnil a vše popsal v podrobné reportáži.

Straníci nápor ze strachu, že jde o velrybářský útok, odmítli. Objevili se ovšem i ojedinělé protesty, že se jen současní funkcionáři hájí své pozice. Pozdější stranická kontrola však potvrdila, že šlo o účelový nábor.

 

Právě se děje

Další zprávy