ČSSD jedná o koaliční smlouvě, referendum nechystá

Lucie Stuchlíková Jakub Novák, Lucie Stuchlíková
14. 12. 2013 10:00
Vnitrostranické referendum by oddálilo jmenování Bohuslava Sobotky premiérem
Vedení sociální demokracie.
Vedení sociální demokracie. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ústřední výkonný výbor sociální demokracie začal jednat o schválení koaliční smlouvy, kterou ve čtvrtek dohodla ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL.

Sociální demokraté téměř jistě přijmou znění smlouvy bez toho, aby se muselo vypisovat vnitrostranické referendum. Strana nebude rozhodovat o rozdělení ministerských postů.

"Sociální demokracie zdržela jednání ve vládě už čtrnáct dní kvůli vnitřním problémům. Jsem rád, že máme návrh koaliční dohody a pokládal bych za nešťastné, kdyby republika musela čekat, než uspořádáme referendum," řekl těsně před jednáním předseda strany Bohuslav Sobotka.

Proti návrhu na uspořádání vnitrostranického referenda postavilo také předsednictvo strany, které v pátek podpořilo koaliční smlouvu a ústřednímu výkonnému výboru doporučilo, aby ji v sobotu schválil bez referenda.

V úvodním projevu, který trval přes čtyřicet minut, Sobotka zdůraznil, že v koaliční smlouvě se podařilo prosadit 80 % předvolebních slibů ČSSD. Zmínil především zrušení zdravotnických poplatků, podporu rodin s dětmi a lepší podmínky pro důchodce.

Zároveň však připustil, že v koaliční smlouvě se nepodařilo vyjednat vše, co měla sociální demokracie v programu. Chybí například progresivní zdanění a sektorová daň. "Je třeba si uvědomit, že jsme sice volby vyhráli, ale máme jen čtvrtinu mandátů. Musíme se dohodnout s partnery na kompromisech. Ale za ten kompromis se rozhodně nemusíme stydět," dodal Sobotka.

Že sobotní jednání nejspíš skončí schválením koaliční smlouvy vyplývá i z ankety deníku Aktuálně.cz mezi sociálními demokraty napříč kraji.

"Krajská organizace ve Zlíně jednoznačně preferuje rozhodnutí ÚVV. Jde o to, co nejrychleji stabilizovat situaci a začít naplno pracovat pro lidi," říká zlínská senátorka Alena Gajdůšková a vystihuje tak zároveň postoj i mnoha dalších krajů.

"Sám za sebe si myslím, že ÚVV je dostatečně reprezentativní orgán, jsou tam zastoupeni zástupci okresů i krajů. Je důležité, aby vláda začala co nejdříve pracovat," doplňuje ji šéf krajské organizace Pardubického kraje Miroslav Váňa.

K tomu, aby o schválení koaliční smlouvy rozhodl ústřední výkonný výbor, se podle poslance Richarda Dolejše kloní i středočeští socialisté. "Zatím registruji názory, které se většinově kloní ke standardnímu postupu, tedy projednání a schválení ÚVV. Hlavním důvodem je důraz na urychlení schvalovacího procesu, protože v zájmu České republiky je, aby co nejdříve začala fungovat vláda vzešlá z voleb," říká.

"Nebylo by dobré dál prodlužovat stav nejistoty a nestability. Osobně se kloním k tomu, aby koaliční dohoda dostala zelenou," dodává.

Foto: Ludvík Hradilek

Poměrně pragmaticky se k této otázce staví člen krajského vedení ústecké sociální demokracie Arno Fišera. "Schvalování koaliční smlouvy vnitrostranickým referendem považuji za zbytečný alibismus. Členská základna si volí ÚVV a předsednictvo, tak ať rozhodnou se vší odpovědností - o tom je zastupitelská demokracie stran," míní.

Jasno je například už i na Vysočině. "U nás v regionu podporujeme schválení na úrovni ÚVV. To podpořily všechny okresní organizace v rámci kraje," konstatuje šéf tamější krajské organizace Petr Krčál.

Kromě toho se ale ozývají i hlasy, podle kterých by sociální demokraté měli přeci jen zvážit možnost referenda mezi svými členy.

Rykala: Členové by měli být vtaženi do rozhodování

"Nebudu hlasovat, ale uvítal bych možnost referenda. Myslím si, že bychom měli více vtáhnout členskou základnu do rozhodování - nejen teď u koaliční smlouvy, ale i při přípravě předvolebního programu, sestavování kandidátek a volby vedení strany," říká poslanec a šéf ostravské organizace Adam Rykala.

Zároveň však dodává, že podle něj většina zástupců z moravskoslezské ČSSD podpoří schválení koaliční smlouvy na ÚVV.

"Obecně je vždy dobré, když o tak závažné věci, jakou je doporučení podpisu koaliční smlouvy, může rozhodnout členská základna," myslí si šéf olomoucké krajské organizace Jiří Zemánek. Přesto pro referendum on ani jeho kolegové hlasovat nebudou.

"Jsme si vědomi časové náročnosti vnitrostranického referenda, a proto jsme doporučili vedení strany, aby o podpisu koaliční smlouvy rozhodl ÚVV ČSSD, což je plně v kompetenci tohoto stranického orgánu," konstatuje Zemánek.

Ne úplně jasná je situace v domovské krajské organizaci potenciálního budoucího premiéra a šéfa partaje Bohuslava Sobotky. "Diskutoval jsem tuto otázku s členy předsednictva KVV a názor není v tuto chvíli jednoznačný. Někdo podporuje schválení referendem, někomu stačí schválení na úrovni UVV," říká šéf jihomoravské sociální demokracie Zdeněk Dufek.

"Pro mě jsou obě varianty přijatelné. Schválení referendem by mělo určitě větší váhu - mám jen obavu z technickoorganizačního zajištění. Máme přeci jen hodně členů," míní Dufek.

Podívejte se: Vzestupy a pády Bohuslava Sobotky

 

Právě se děje

Další zprávy