ČSSD definitivně odmítla koalici

19. 7. 2006 11:50
Praha - Sociální demokraté za žádnou cenu nepodpoří trojkoaliční projekt. Dál požadují křeslo předsedy sněmovny.

ČSSD dnes vyzvala občanské demokraty k hledání jiného řešení, které by mělo parlamentní většinu. Novinářům to řekl šéf strany Jiří Paroubek.

ČSSD dál trvá na tom, že v čele sněmovny by měl být sociální demokrat. "Navrhujeme, aby ve třetím kole pokusu o sestavení vlády pak tento kandidát nominoval pouze toho, kdo předloží zaručenou podporu budoucí vlády. To znamená, že by měl předložit písemné potvrzení minimálně 101 mandátů," uvedl Paroubek.

Zatím není jasné, jestli ČSSD navrhne někoho do čela dolní komory už pro páteční volbu. "Během dne jsme o tom ochotni jednat," řekl Paroubek a dodal, že debata je možná i v dalších dnech. Lhůta pro předkládání nominací pro páteční hlasování ale končí dnes v 16:00.

Šéf ODS Mirek Topolánek dnes poprvé připustil možnost sestavení úřednické vlády. Stále však věří ve vytvoření politické vlády. "Věřím, že budeme mít vládu politickou. Pokud by měla být úřednická, tak pouze k předčasným volbám," uvedl předseda ODS na semináři Svobodné volby nebo úřednická vláda? v sídle Senátu.

ČSSD: ODS nás vůbec nepochopila

Jak jednání dopadnou, se dá jen těžko předpovídat. Už včera se ale ukázalo, jak si obě hlavní strany mezi sebou nerozumějí.

ČSSD včera ráno sice uvedla své další kroky tím, že "přichází s ústupkem", ve skutečnosti však neustoupila ani o kousek. ODS pak tento "ústupek" přivítala a Mirek Topolánek řekl, že "sociální demokracie opustila obstrukční praktiky a po pěti týdnech navrhuje svého kandidáta na pozici předsedy sněmovny."

ČSSD však pouze řekla, že nominuje svého kandidáta (byl by to Lubomír Zaorálek) - a to jen v případě, když ODS do volby nikoho nenavrhne. Takto zvolený sociálnědemokratický předseda sněmovny by pak, jak mu zaručuje ústava ve třetím případném pokusu o sestavení vlády jmenoval premiéra - ze své vlastní strany - a za to by místo v čele sněmovny přenechal člověku z řad ODS.

ODS jako by tuto podmínku přeslechla a oznámila, že do středečních čtyř hodin odpoledne jmenuje konkurenčního kandidáta do čela sněmovny."Pochopil jsem z toho prohlášení (ČSSD), že fakticky navrhnou svého kandidáta bez podmínek," uvedl Topolánek.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

ODS: Ironie, nebo omyl?

"To snad není možný," rozzlobený hlas prvního místopředsedy ODS Petra Nečase, který se těsně po tiskové konferenci ozýval z druhého patra stranické kanceláře, vzbudil mezi odcházejícími novináři podezření, že celá tisková konference byla omyl.

 

"Jsme rádi, že sociální demokracie opustila obstrukční praktiky a po pěti týdnech navrhuje svého kandidáta na pozici předsedy PSP ČR," začal Topolánkův proslov na tiskové konferenci. Většinu zbylé doby se pak musel bránit novinářským dotazům, proč sociální demokraty chválí, když přece neustoupili ani o krok ze svého dosud nesmiřitelného stanoviska. Požadují při něm od ODS předem slib, že sama nepostaví do voleb předsedy sněmovny vlastního kandidáta.

 

Jedním z možných vysvětlení mohlo být, že ODS při přípravě svého stanoviska využila nepřesných informací některých médií, která ihned po ranním grémiu ČSSD psala o tom, že sociální demokraté ustupují a záruky ODS žádat nebudou.

 

Nedorozumění dokonce mohlo ovlivnit plán dalšího postupu ODS. Topolánek a jeho lidé totiž na tiskové konferenci představili plán, podle kterého trojkoalice pošle v pátek do voleb předsedy sněmovny opět svého kandidáta.

 

Na dotaz redaktora Mf Dnes nakonec místopředseda Nečas odmítl, že by ODS podlehla dezinformaci, a označil vystoupení Topolánka za ironii, která měla nesmiřitelnost sociálních demokratů shodit.

 

V SOUVISLOSTECH

V tom případě ale sociální demokracie Zaorálka nepostaví a předseda nejspíš nebude ani na třetí pokus zvolen. Předseda komunistů Vojtěch Filip totiž po odpoledním jednání s Jiřím Paroubkem řekl, že komunističtí poslanci podpoří pouze kandidáta sociálních demokratů.

Mirek Topolánek si to (prohlášení ČSSD) špatně vyložil, začíná být úsměvný," řekl ČTK místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Jakákoli nominace koalice je neprůchozí," dodal.

To, že sociální demokracie navrhne pro páteční volbu svého kandidáta do čela sněmovny pouze tehdy, když nebude mít protikandidáta z jiných stran, odpoledne potvrdil také šéf ČSSD Jiří Paroubek

Obě strany proto budou dále jednat. Čas mají do středečních16:00, kdy vyprší termín pro přihlášky kandidátů na post šéfa sněmovny. "Nemáme důvod ustupovat, na tom jsme se shodli," řekl na dotaz deníku Aktuálně.cz jeden z účastníků jednání grémia ČSSD. Zároveň připustil, že členové strany z regionů tlačí na rychlou dohodu s ODS.

Sněmovna už předsedu volila na třech schůzích. V prvních dvou případech neprošli koaliční kandidáti Miroslava Němcová (ODS) a Jan Kasal (KUD-ČSL),třetí schůze pak trvala jen několik minut, protože kandidát na předsedu nebyl navržen žádný.

"Ne" Filipovi

Sociální demokraté tak definitivně odmítli návrh předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Ten doporučoval, aby předseda sněmovny za ČSSD mohl jmenovat premiéra jen po dohodě všech šéfů parlamentních stran. Jeho návrh přitom uvítaly strany Topolánkovy trojkoalice.

"Ten návrh prostě nedává smysl," řekl již citovaný člen vedení.

Pokud ČSSD prosadí Lubomíra Zaorálka do čela dolní komory, chce jednat s ODS, případně s trojkoalicí o programových otázkách. Pouze domluva na programu by prý sociálním demokratům umožnila tolerovat nějaký Topolánkův kabinet. Sociální demokraté připouštějí dokonce vstup do velké koalice s ODS.

Velká koalice, nebo předčasné volby

Občanští demokraté zatím takový postup odmítají.

Jejich vedení se snaží přes odpor ČSSD i komunistů prosadit spolu s lidovci a Stranou zelených, i když dokonce Topolánek pochybuje, jestli může uspět.

Další dvě možnosti jsou podle ODS velká koalice (do této kategorie počítají i menšinovou vládu s podporou ČSSD), anebo předčasné volby. "Je zde zcela jednoznačný názor, že chceme raději předčasné volby," řekl včera předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý.

Předčasné volby však Paroubek a celá ČSSD odmítli také zcela jednoznačně: "Nepřistoupíme na ně v žádném případě," řekl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy