ČSSD chce pro úředníky vyšší pokuty a 16 platových tříd

ČTK ČTK
25. 7. 2013 15:28
Slibuje si od novely odpolitizování státní správy.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Odpolitizování státní správy a zvýšení odpovědnosti úředníků za nezákonné rozhodnutí si slibuje ČSSD od novely služebního zákona, kterou předložila Sněmovně.

Chce v něm zrušit smluvní platy a zavést šestnáct platových tříd místo dvanácti, přičemž předpokládá dvouprocentní růst platových tarifů. Hodlá ale také zhruba dvojnásobně na osm měsíčních platů zvýšit pokutu za nesprávný úřední postup a zrušit některé benefity.

Novela je konkurencí vládnímu návrhu zákona o státních úřednících. Návrh předložený bývalou koaliční vládou podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce "nenaplňuje Strategii vlády v boji proti korupci a ohrožuje tak nejenom funkčnost, kvalitu a depolitizaci státní služby, ale také čerpání evropských strukturálních fondů".

Předloha ČSSD mimo jiné ruší oprávnění vlády upravit organizační strukturu služebního úřadu, které má zůstat pouze generálnímu řediteli státní služby. Jeho funkční období má být ze zákona šestileté. ČSSD si od toho slibuje větší nezávislost na vládě, která má generálního ředitele a zástupce jmenovat.

Úředníci pak mají mít podle novely povinnost oznámit čestným prohlášením vlastnictví akcií nebo podílů ve firmách. Případné nesplnění by bylo porušení služební kázně.

Novela má také zrušit "odměny za příkladnou službu s ohledem na aktuální hospodářskou situaci" nebo výsluhu, tedy příspěvek k důchodu jako sociální zajištění státních zaměstnanců.

Omezení roční odměny na čtvrtinu platu

Na odchodné by podle novely měli nárok jen úředníci po deseti letech služby, pokud jim v posledních pěti letech nebylo pravomocně uloženo kárné opatření. Souběžně s tím předloha z jednoho roku na pět let prodlužuje dobu na zahlazení kárného opatření.

Novou úpravou platových tarifů v návaznosti na zákoník práce chce ČSSD zabránit smluvním platů ve státní správě. Nejlépe placení úředníci by podle předlohy měli dostávat nejméně trojnásobek tarifu pro první platovou třídu a k tomu až stoprocentní osobní příplatek, navrhuje ČSSD.

Tarify by podle ní měla určit vláda svým nařízením. Sociální demokraté rovněž navrhli omezit roční výši odměn na čtvrtinu platu úředníka.

 

Právě se děje

Další zprávy