Církve už dostaly miliardy, tvrdí exministr Jandák

Martina Macková
29. 7. 2008 16:50
Takové výpočty nemáme, oponuje mu ministerstvo
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Když se bude řešit majetek církví, mělo by se možná započítat vše. Tedy i to, co církve dostaly za komunistů, míní exministr Vítězslav Jandák (ČSSD).

Jandák, který je členem komise speciálně vytvořené, aby přezkoumala návrh vládního zákona na vyrovnání státu a církví, už požádal ministerstva, aby příspěvky vyčíslila.

Chci vidět čísla

"Viděl jsem studii, která říkala, že do údržby majetku i na příspěvky, stát církvím vyplatil od roku 1948 asi 45 miliard korun," řekl sociálnědemokratický poslanec Aktuálně.cz.

To je další požadavek ČSSD, který vznesla v komisi. Před nedávnem zástupci opoziční strany deklarovali, že budou chtít prosadit co nejrychlejší odblokování pozemků pro obce. A to i speciální novelou, která by nebyla součástí celkového vyrovnání.

Čtěte také: ČSSD se pokusí zlomit jednání o církevních restitucích

Exministr kultury si není jist, zda by se - pokud bude toto číslo realitou - mělo odečíst z již spočítaných náhrad za komunisty zabavený majetek. "Neříkám, že by se to mělo udělat. Možná ano. Minimálně by se to mělo u vyrovnání brát v úvahu," míní Jandák.

Kde se číslo vzalo? Podle něj v něm jsou sečteny nejen příspěvky státu na platy farářů, ale také například opravy a investice do církevních památek. Opoziční poslanec ale studii v ruce nemá. "Ten podklad nemám, ale věřím, že ministerstvo kultury by ho mělo mít," dodal.

Mluvčí ministerstva Jan Cieslar o podobné studii neví. "Nevím, z jakých údajů pan poslanec vychází. Žádný výpočet neexistuje a není mi známo, že by totalitní režim nějaký takový prováděl," řekl mluvčí.

"Rozhodně si nemyslím, že by totalitní stát od roku 1948 církevní statky obohacoval a zveleboval. Spíš tomu bylo naopak. Proto mi připadá vypočítávat ´přínos´ tehdejšího režimu poměrně absurdní. Částky vyplácené dle zákona od roku 1990 lze samozřejmě dohledat," dodal Cieslar.

Klášter v Teplé
Klášter v Teplé | Foto: Simona Holecová

Komise se bude ptát

Čísla ale bude komise po Jehličkově ministerstvu velmi pravděpodobně požadovat. Mimo jiné proto také komise požádala, aby na příští schůzi přišli ministři kultury a zemědělství osobně. Představitelé resortů by také měli kolegům vysvětlit, jak se došlo k číslu 83 miliard korun.

Čtěte také: Restituční komise chce vědět, co přesně církvím patřilo

Tedy k sumě, kterou se stát chce zavázat splácet sedmnácti církvím, kterým nemůže vrátit všechen zabavený majetek. Církve se na oplátku vzdají práva na něj a peníze získají i menší protestantské církve tak, aby mohly samostatně hospodařit.

Koalice a opozice se ale začaly ve sněmovně přít kvůli systému vyplácení. Ministr financí Miroslav Kalousek totiž navrhl systém, kterým v současnosti fungují hypotéky. Stát by platil 60 let s úrokem, celkem by tak vyrovnání stálo státní pokladnu 270 miliard korun.

Samotnou sumu 83 miliard nakonec zpochybnili i někteří vládní poslanci ODS kolem "rebela" Vlastimila Tlustého. Díky jejím hlasům tak vznikla komise, která má do konce roku prověřit, jaké podklady sloužily k výpočtu narovnání.

Komise se zatím sešla dvakrát a shodla se na tom, že církvím by se mělo vrátit jen ten majetek, který skutečně vlastnila.

Neskončíme do prosince

Poslanec Jandák navíc míní, že práce komise rozhodně neskončí do prosince, jak sněmovna plánuje. Už dnes je to podle něj jasné, protože její členové se dosud nemohou dopátrat výpočtů z jednotlivých ministerstev.

"Do konce roku neskončíme, to určitě ne," prohlásil dnes Jandák. "Podklady jsou chaotické. Chceme jít cestou dialogu a ne direktivního přikázání. Jde přece o peníze, které bude stát platit desítky let," dodal.

Podle odhlasovaného usnesení by měla mít celých šest měsíců čas na to, aby přezkoumala již napsaný a dohodnutý obsah zákona, ve kterém je řečeno, jak se stát vyrovná se sedmnácti církvemi a náboženskými společnostmi.

 

Právě se děje

Další zprávy